Презентація до уроку по темі: "Чому відбуваються затемнення Місяця і Сонця"

Про матеріал

Презентація до уроку по темі: "Чому відбуваються затемнення

Місяця і Сонця".(Пізнаємо природу: підруч. інтегр курсу для 6-го класу/ Тетяна Гільберг(та ін.)).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чому відбуваються затемнення Місяця і Сонця. Якщо ти проливаєш сльози тому, що немає Сонця, - ти в цей час не побачиш зірок. Рабіндранат Тагор, індійський поет і письменник

Номер слайду 2

Дайте відповідь «так» чи «ні» :1. Земля має один супутник природного походження - Місяць.2. Місяць не стабілізує коливання осі обертання Землі, що впливає на клімат.3. Місяць спричиняє припливи і відпливи на Землі.4. Спостерігач на Землі бачить різні фази Місяця, бо його положення відносно Сонця і Землі постійно змінюється.5. Зміна дня і ночі на Землі зумовлена обертанням планети навколо Місяця.6. Середнє значення відстані між Землею і Сонцем називають «астрономічною одиницею».7. Пори року на Землі змінюються, бо вісь її обертання має нахил до площини екліптики.8. 21 (чи 22) червня - розпочинається астрономічна весна.  (його називають днем весняного рівнодення) 9. 20 (чи 21) березня (день літнього сонцестояння) 10. 23 вересня - у день осіннього рівнодення (тривалість дня дорівнює тривалості ночі, як і навесні)11. 21 (чи 22) грудня, до дня зимового сонцестояння. У цей день у Північній півкулі Землі найкоротший день і найдовша ніч.

Номер слайду 3

Пригадайте: Пригадай, що ти знаєш про Місяць і Сонце з курсу «Я досліджую світ». Як називають проміжок часу, протягом якого Земля робить один оберт навколо Сонця?Поясни, чому Місяць є супутником Землі. Які основні фази Місяця ти знаєш?

Номер слайду 4

Чому буває сонячне затемнення. Рухаючись по орбіті навколо Землі, Місяць періодично проходить між нашою планетою і Сонцем. Коли ці три небесних тіла опиняються на одній лінії, Місяць закриває Сонце - відбувається сонячне затемнення Схема сонячного затемнення. Б. Тінь і півтінь сонячного затемнення на поверхні Землі

Номер слайду 5

На Землі сонячне затемнення видно, коли тінь і півтінь від Місяця падають на її поверхню. У тих районах, куди падає тінь від Місяця, спостерігають повне сонячне затемнення і бачать зовнішній шар атмосфери Сонця, який має назву сонячна корона. Там, де на Землю впала півтінь, видно часткове сонячне затемнення. Хоча сонячна корона розпечена, але її речовина дуже розріджена, тому ми її на небі в звичайних умовах не бачимо. Щоб спостерігати сонячну корону не лише під час затемнень, астрономи винайшли спеціальний прилад - коронограф. У трубі телескопа встановлюють чорний диск, який слугує екраном між Сонцем і спостерігачем. Такий екран закриває яскраве світло від сонячного диска, і з’являється можливість бачити корону Сонця.

Номер слайду 6

Види сонячних затемнень: Часткове затемнення – відбувається тоді, коли спостерігач потрапляє лише в напівтінь. Повне затемнення – коли спостерігач знаходиться в тіні місяця, тоді можна спостерігати сонячну корону. Кільцеподібне затемнення – на відміну від повного затемнення, кутові розміри Місяця є меншими за розміри Сонця.

Номер слайду 7

У різних точках нашої планети сонячне затемнення настає в різний час. Це тому, що тінь від Місяця зміщується по земній поверхні приблизно із заходу на схід. Вона утворює смугу в кілька тисяч кілометрів завдовжки й до 270 км завширшки. Повна фаза затемнення, коли все Сонце закрите диском Місяця, триває на Землі не більше 7,5 хв.

Номер слайду 8

Найближчі сонячні затемнення видні в нашій місцевості{616 DA210-FB5 B-4158-B5 E0-FEB733 F419 BA}Дата. Відсоток. Час. Тип29 березня 202551%10:48часткове2 серпня 202727%11:34часткове

Номер слайду 9

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЗАТЕМНЕННЯ СОНЦЯ За одне століття люди можуть спостерігати приблизно 70 повних затемнень Сонця і понад 160 часткових. Крім повного й часткового затемнення, є ще 2 різновиди сонячних затемнень – гібридне й кільцеподібне. Під час кільцевого затемнення місячний диск недостатньо великий, щоби перекривати всю площу Сонця, тому зовнішні її краї залишаються видимими, утворюючи в небі «вогняне кільце». Гібридне затемнення Сонця відбувається дуже рідко. Під час нього сонячне затемнення змінюється з кільцевого на повне або навпаки. Найдовше сонячне затемнення ХХІ століття відбулося 15 січня 2010 року, воно тривало 11 хвилин. Давні народи намагалися вирахувати час наступного затемнення. У кожній культурі були власні методи обчислення часу настання затемнення. Але вдалося це лише мешканцям Вавилону, які навчилися вираховувати сонячні затемнення на багато років уперед. Саме вони є авторами поняття «сарос», яке перекладається як «повторення». Період саросу дорівнює 6585 дням або 18 рокам 11 дням і 8 годинам. Саме через цей час розташування в простору Місяця, Сонця і Землі повторюється.

Номер слайду 10

Чому відбувається місячне затемнення. Коли Земля опиняється між Місяцем і Сонцем, Місяць може потрапити в її тінь. Наслідком цього є місячне затемнення . Під час такого затемнення змінюється видимий колір Місяця. Якщо він перетинає тінь Землі, то колір темно-червоний, а коли півтінь - яскравий жовтогарячий. Схема затемнення Місяця. 2. Вигляд Місяця під час повного (А) і часткового (Б) затемнення

Номер слайду 11

Види місячних затемнень: Півтіньове затемнення – яскравість Місяця зменшується, але неозброєним оком непомітне. Часткове затемнення – частина Місяця лишається в півтіні, і освітлюється прямими сонячними променями. Повне затемнення – місяць не зникає повністю, а стає темно-червоним.

Номер слайду 12

Найближчі місячні затемнення{616 DA210-FB5 B-4158-B5 E0-FEB733 F419 BA}Дата. Час. Тип 18 вересня 2024 4:11часткове 25 березня 202410:59 півтіньове 28 жовтня 20235 20:14часткове травня 202317:23півтіньове

Номер слайду 13

Цікаві факти про місячне затемнення:1. Тінь від Місяця під час затемнення рухається поверхнею Землі зі швидкістю до 2000 метрів за секунду.2. Повний цикл Місячних затемнень повторюється кожні вісімнадцять років, і якщо погодні умови хороші, то можна легко спостерігати це явище.3. При Місячному затемненні диск супутника починає поступово затінювати. Коли вся видима поверхня вже поглинута тінню, як показують численні описи цього явища, темний диск змінює колір від світло-жовтого до червоно-коричневого.4. Повне Місячне затемнення відбувається виключно у фазу повного місяця і може спостерігатися тільки на половині території Землі, коли Місяць перебуває над горизонтом.5. Найбільша тривалість Місячного затемнення здатна сягнути 108 хвилин.6. Інерція Світового океану крім уповільнення обертання Землі призводить до віддалення Місяця від Землі. Підраховано, що через 600 мільйонів років Місяць віддалиться від Землі настільки, що її буде недостатньо для “закривання” Сонця, тому Сонячні затемнення припиняться.7. Спостерігати Місячне затемнення можна неозброєним оком, і шансів побачити його набагато більше, ніж Сонячне, тому що воно повторюється значно частіше.8. За один рік повне Місячне затемнення може статися не більше трьох разів.9. Атмосфера Землі переломлює сонячне світло і побічно висвітлює Місяць. І тоді супутник набуває незвичного червоного відтінку, тому що земна атмосфера проникна для променів червоного спектра. Хмари, частинки пилу здатні змінити забарвлення Місяця.10. У записах Колумба описаний випадок, як Місячне затемнення допомогло йому запастись харчами. Під час конфлікту з місцевим населенням моряк пригрозив, що з неба зникне Місяць, якщо ті не продовжать постачати їм воду та їжу. Саме в цей час відбулося Місячне затемнення, і налякані аборигени вирішили не сердити “чародіїв”.

Номер слайду 14

Затемнення Місяця видно майже з усієї півкулі Землі, де триває ніч і де Місяць перебуває над горизонтом. Повне місячне затемнення може тривати близько 2 годин, а часткове - кілька годин. Важливим з огляду на затемнення є те, що орбіта Місяця трохи нахилена до земної орбіти. Тому затемнення можливі тільки тоді, коли Місяць перебуває в точці перетину своєї орбіти з орбітою Землі або близько до неї .

Номер слайду 15

Щороку на земній кулі може відбутися від двох (обидва сонячні) до семи затемнень (п’ять сонячних і два місячних або чотири сонячних і три місячних). У конкретній місцевості повне сонячне затемнення в середньому трапляється раз на 300 років. Переглянь за QR-кодом відео сонячного затемнення, яке називають «кільцеподібним». Проаналізуй інформацію, викладену в цьому відео, і поясни причину виникнення такого типу затемнення Сонця.

Номер слайду 16

Коротко про головне. Коли Сонце, Місяць і Земля опиняються у космічному просторі на одній лінії, відбувається сонячне затемнення. Місячне затемнення трапляється тоді, коли Місяць потрапляє в тінь Землі. Орбіта Місяця трохи нахилена до земної орбіти, а тому затемнення можливі тільки тоді, коли Місяць перебуває в точці перетину своєї орбіти з орбітою Землі або близько до неї.

Номер слайду 17

Перевіряємо себе1. Який шар атмосфери Сонця можна спостерігати під час повного сонячного затемнення? Поясни, чому його не видно у звичайних умовах.2. Створи малюнок, який пояснює умови настання місячного затемнення.3. У якій фазі перебуває Місяць під час затемнення Сонця?4. Поясни, чому в різних точках нашої планети сонячне затемнення настає в різний час.

Номер слайду 18

Виконайте завдання за QR- кодом

Номер слайду 19

Домашнє завдання: Вивчити параграф 25 Місячні, а особливо сонячні, затемнення впливають на природу. На затемнення реагує рослинний і тваринний світ. Про це є багато свідчень, особливо тих, хто був свідком затемнення Сонця. Знайди в інтернеті інформацію про те, як реагують рослини чи тварини на сонячне затемнення. Підготуй коротку доповідь із цього питання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Андрійчук Леся Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 листопада 2023
Переглядів
2111
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку