Презентація до уроку по творчості Івана Франка

Про матеріал
Презентація з української літератури (10 клас) може бути використана при вивченні інтимної лірики І. Я.Франка, а також як матеріал для уроку позакласного читання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА УРОКУ: «Тричі мені являлася любов» Поетична збірка «Зів’яле листя» І. Я. Франка

Номер слайду 2

Зустрічаймось. Вітаймося словом,Погляд – в погляд, і в руку – рука. Ми приходимо в світ для любові. Все, що інше, - неправда гірка. Ганна Чубач. ЕПІГРАФ УРОКУ

Номер слайду 3

М. Коцюбинський писав: «Людина, яка б вона сильна не була, не може жити самою боротьбою, самими громадянськими інтересами. Трагізм особистого життя часто вплітається в терновий вінок життя народного. У Франка є прекрасна річ – лірична драма «Зів’яле листя». Се такі легкі, ніжні вірші, з такою широкою гамою чувства і розуміння людської душі, що читаючи їх, не знаєш, кому оддати перевагу: чи поетові боротьби, чи поетові-лірикові, співцеві кохання і настроїв… Взагалі Франко – лірик високої проби, і його ліричні твори просяться часто в музику».

Номер слайду 4

“Тричі мені являлася любов”

Номер слайду 5

Ольга Рошкевич Найбільшою і єдиною взаємною любов’ю в Івановому житті залишилась Ольга Рошкевич. Вона була освіченою , талановитою людиною , перекладала Золя й братів Гонкур , збирала народні пісні , виступала з публікаціями в часописах , брала участь у жіночому русі , була причетна до відкриття жіночої гімназії в Станіславі (тепер – Івано-Франківськ).

Номер слайду 6

Юзефа Дзвонковська. Народна вчителька , полячка ,Померла від сухот. Автор присвятив їйтакі вірші , як“Не спитавши броду” , а після її смерті він пише «Вона умерла! — Ні , це я умер».

Номер слайду 7

Целіна Журовська “Отся любов перемучила мене дальших 10 літ” , - зізнається згодом поет. Целіна - полька , працювала на пошті , була надзвичайно примхливою й гордою , до Іванових почуттів поставилася легковажно. Пізніше жіночий образ у “Перехресних стежках ” , теж навіяний постаттю Целіни , Франко назве ім`ям Регіна (цариця). Цариця , королева сонця , поета…

Номер слайду 8

Ольга Хоружинська. Поет присвятив їй твір під назвою “Моїй дружині” Була високоосвіченою людиною, добре володіла мовами: англійською, французькою, німецькою, російською. Їй не була чужа ідея відродження України. Обидві її сестри були одружені з членами Київської Громади. Познайомившись із Франком, вирішила стати його дружиною й помічницею та присвятити своє життя чоловікові і своєму народові. Іван Франко і Ольга Хоружинська повінчалися 1886 р. у церкві села Бусовисько на Львівщині.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Три жмутки – це три дії, зміст яких життя, невдале кохання, розчарування, відчай (смерть) ліричного героя. Три жмутки – це три періоди любові:І – зустріч, знайомство, любов ліричного героя, і «не надійся нічого» із уст героїні;ІІ – смуток за втраченим, оплакування;ІІІ – відчай за втраченим назавжди, коли вже нічого чекати, після чого вже не варто жити…

Номер слайду 13

У збірці «Зів’яле листя» Франко створив узагальнений і абстрактний образ жінки. Одна – «лілея біла», «мов метелик», «невинна, як дитина». Друга – «гордая княгиня», «тиха і сумна», «мов святиня». Третя – «женщина чи звір», «сфінкс», «мара», «з гострими кігтями». Але сила Франкової майстерності така, що ми можемо побачити перед собою не три жінки, а одну з трьома силуетами однієї жіночої постаті. В одному образі, як в усмішці Джаконди, безліч відтінків гордості і гіркоти, непорочності і розуму, стриманої одержимості і прихованої іронії.

Номер слайду 14

Домашнє завдання:1. Вивчити напам’ять один із віршів збірки “Зів’яле листя”.2. Написати твір-мініатюру “Думки і почуття, викликані збіркою “Зів’яле листя””

pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
14 січня 2021
Переглядів
813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку