Презентація до уроку "Подія 24. Мистецькі подарунки космічним друзям"

Про матеріал
Презентація до уроку "Подія 24. Мистецькі подарунки космічним друзям" для здобувачів освіти,які вивчають образотворче мистецтво у п'ятому класі. В презентації дано поняття декоративно-прикладного мистецтва та виробів декоративно-прикладного мистецтва, також представлено петриківський розпис як один із видів декоративно-прикладного мистецтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подія 24 Мистецькі подарунки космічним друзям

Номер слайду 2

У культурах багатьох народів нашої планети здавна часів сформувалася традиція обмінюватися подарунками на свята та інші урочисті події. Отримані подарунки були знаком людської гідності як дарувальника, так і того, хто їх приймає. У слов'янських народів головний предмет дару— хліб (коровай), що втілює багатство, життєву силу і долю. Також дарували посуд, тканину, одяг. Підготовка подарунків — найцікавіше і найприємніше заняття перед зустріччю з друзями. Космічним друзям треба передати такі подарунки, щоб вони відчули в них щиру вдачу землян, їхню відкриту душу, вочевидь побачили надзвичайну майстерність народних і професійних митців минулого і сьогодення. Тому найкращі подарунки — вироби декоративно-прикладного мистецтва.

Номер слайду 3

Скарбничка мистецької мудрості Декоративно-прикладне мистецтво — вид мистецтва, спрямований на формування художньо-естетичного середовища людини, створення мистецьких виробів для побуту. Твори декоративно-прикладного мистецтва мають свій художній зміст та декоративну образність. Вони пов'язані з національними особливостями, народними звичаями та традиціями. Виготовляються зазвичай з дерева, каменю, глини, соломи, тканини, скла, металу. За технікою виконання розрізняють декоративний розпис, художню різьбу та карбування, вишивку, ткацтво тощо. Найдревнішим видом оздоблення виробів декоративно-прикладного мистецтва є орнамент.

Номер слайду 4

Погляньте на подарунки — твори декоративно-прикладного мистецтва, якими пошановували іноземні гості керівників різних держав у давнину та сьогодні.

Номер слайду 5

Роздивіться твори декоративно-прикладного мистецтва. Який з них на вашу думку, найкращий подарунок рідним та друзям?

Номер слайду 6

Подумайте як матеріал та техніка виготовленя вплинули на характер візерунків декоративних тарілок.

Номер слайду 7

Знайдіть серед зображень витинанку, гутне скло, гобелен.

Номер слайду 8

Практичне завдання. Підготуй ескіз подарунка космічним друзям. Намалюй гуашшю: декоративну композицію за мотивами петриківського розпису; один з виробів декоративно-прикладного мистецтва (глечик, тарілку, рушник, килим); виліпи з пластиліну чи глини народну традиційну іграшку. Із запропонованих варіантів обери той, що найбільше тобі подобається. Поради. Красиво розмісти малюнок на аркуші: обери вертикальний чи горизонтальний формат, визнач оптимальний розмір зображення, правильно передай особливості форми предмета, відповідно до форми розмісти декор, добери гармонійне поєднання кольорів. Дотримуйся ритмічного чергування елементів орнаменту.

Номер слайду 9

Декоративно-прикладне мистецтво — мистецтво створення і оздоблення художніх виробів, шо мають практичне призначення у побуті. Словник-путівник Твори декоративно-прикладного мистецтва дуже популярні, вони є майже в кожній оселі. Тому виникла потреба виготовляти їх промисловим способом. Щоб прискорити процес створення ескізів виробів, урізноманітнити їх форму та декор, застосовують комп'ютерні технології. Ти також можеш спробувати створити ескіз виробу декораивно-прикладного мистецтва у програмі Paint, наприклад, куманця або скриньки. Розглянемо порядок виконання роботи на прикладі куманця. Для побудови його форми послідовно вибирай необхідні інструменти з меню програми (стрічки у верхній частині вікна Paint):—    серед запропонованих «фігур» знайди «овал», серед кольорів — колір для контуру та заповнення фігури;—    намалюй два кола, форму куманця залий кольором, наприклад коричневим;—    домалюй опору глечика, користуючись «фігурою» «трикутник»; горлечко— «прямокутник» або «округлений прямокутник»; кришечку — «овал»; носик та ручку — «пензлик» або «криві».—    якщо тобі не сподобався результат, можна відмінити останню дію (значок «відміна»). Для побудови орнаменту, окремо від куманця, створи зображення квітки, виділи його рамкою та скопіюй. За допомогою «вставки» розмісти на куманці орнамент з квіточок. Збережи зображення.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Петриківський розпис, або «Петриківка» — українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке сформувалося на Дніпропетровщині в селищі Петриківка, звідки й походить назва цього виду мистецтва. Побутові речі із візерунками в стилі петриківського розпису збереглися з XVII століття. 5 грудня 2013 року Петриківський розпис було включено до Списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Номер слайду 12

Петриківський розпис — це унікальне, самобутнє декоративне мистецтво. Яке вже вийшло за межі побутового. Петриківські селяни ставали професійними майстрами та передавали традиції розпису із покоління в покоління. Подивіться, які унікальні композиції створено петриківськими майстрами.

Номер слайду 13

Характерною особливістю Петриківського розпису є переважання рослинних візерунків (здебільшого квіткових). Широке застосування мають мотиви садових та лугових квітів, ягід калини, полуниці, винограду. Інколи, квіти поєднані з птахами

Номер слайду 14

Основні елементи Петриківського розпису:

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Бажаю творчого настрою і натхнення!

pptx
Додано
17 березня 2022
Переглядів
681
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку