Презентація до уроку: "Подвійне запліднення квіткових рослин"

Про матеріал
У презентації подано матеріал про подвійне запліднення у квіткових рослин. Слайди супроводжуються схемами та відеоматеріалами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подвійне запліднення квіткових рослин

Номер слайду 2

Запліднення – це процес злиття двох статевих клітин: чоловічої і жіночоїЧоловічі статеві клітини у покритонасінних рослин без джгутиків – їх називають сперміямитичинкапилкові зернапроростання пилкового зернасперміїВеликі нерухомі жіночі статеві клітини – яйцеклітинияйцеклітина

Номер слайду 3

У природі існує механізм розпізнавання пилку власного виду. Речовини клейкої речовини маточки гальмують проростання пилку іншого виду і стимулюють проростання пилку власного виду

Номер слайду 4

Дозріле пилкове зерно містить дві клітини – вегетативну і генеративну1. Пилинка, потрапивши на приймочку маточки, набрякає.2. Вегетативна клітинавростає у стовпчик і бере участь у формування пилкової трубки, яка тягнеться до насінного зачатка. У кукурудзи пилкова трубка завдовжки до 30 смвегетативна клітинагенеративна клітина

Номер слайду 5

Насінний зачаток складається з покривів (інтегументів) і багатоклітинної частини – зародкового мішкаінтегументизародковий мішокпилковхід (мікропіле)антиподияйцеклітинасинергідицентральна клітина

Номер слайду 6

зиготаендосперм3. Генеративна клітина ділиться на дві і з них утворюються два спермії. 4. Обидва рухаються по пилковій трубці і потрапляють всередину зародкового мішка. 5. Один спермій зливається із яйцеклітиною - утворюється зигота. 6. Другий спермій зливається із центральним ядром, з утвореної клітини формується ендосперм. Подвійне запліднення у покритонасінних рослин відкрив вчений, професор Київського університету С. Навашин у 1898 роціhttps://www.youtube.com/watch?v=dg. FY7 WUTASQ

Номер слайду 7

Подвійне запліднення7. Після запліднення першою ділиться запліднена центральна клітина, яка дає початок особливій тканині майбутньої насінини – ендосперму. 8. Починає свій розвиток запліднена яйцеклітина – зигота: клітина ділиться багато разів і поступово формується багатоклітинний зародок насінини.зародковий корінецьзародкова брунечказародкове стебельцезародкові листочкиІз зиготи розвивається зародок насінини. Із покривів насінного зачатка утворюється шкірка насінини.Із стінок зав’язі формується плід. запас поживних речовинмайбутній зародок насінини

Номер слайду 8

Кількість насіння у плодах буває різною і залежить від кількості насінних зачатків у зав’язімакгоробиналіщинагорохслива

Номер слайду 9

Підведемо підсумки!Пилкове зерно містить вегетативну і генеративну клітини. Вегетативна клітина проростає у пилкову трубку. Генеративна клітина дає два спермії, які потрапляють до зародкового мішка. Один спермій зливається із яйцеклітиною з утворенням зиготи, яка розвивається у зародок насінини. Другий спермій зливається із центральною клітиною – утворюється ендосперм – запас поживних речовин. Покриви насінного зачатка перетворюються на покриви насінини. Запліднення квіткових називають подвійним (С. Навашин)

Номер слайду 10

Чи залишились запитання?

Номер слайду 11

Відеоурок ви можете переглянути за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=n. Zl. Mg. Ke2 Ly. I

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 16
Оцінки та відгуки
  1. Федурця Ольга Матвіївна
    Дякую за презентації та ілюстрації до теми!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Овчарова Алевтина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ковтун Наталя
    Велика поляка за Вашу роботу та можливість користуватися матеріалом.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Біловус Інна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Фролова Олена Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Парфілко Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Мандрус Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Шпонтак Таміла
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Васильчук Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Коломоец Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Тихончук Олександр Васильович
    Чудова презентація. Дуже доступно і наочно розглянуто досить складний для сприйняття матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Сакада Марина
    Дуже добре!!! Дякую Вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Пудрій Наталія Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 13 відгуків
pptx
Додано
10 січня 2021
Переглядів
18602
Оцінка розробки
5.0 (16 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку