Презентація до уроку: "Насінина. Проростання насіння"

Про матеріал
У презентації подано матеріал про насінину, значення насіння, будову насінині квасолі і зернівки пшениці, умови проростання насіння.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Насінина. Проростання насіння

Номер слайду 2

Насінина – це генеративний орган рослини, за допомогою якого поширюються і розмножуються насінні рослини. Насінина – це зачаткова рослина Насінина містить зародок і достатній запас поживних речовин. Насіння покритонасінних розміщене всередині плоду

Номер слайду 3

Насіння різних рослин відрізняється за масою, формою, забарвленням, опушенням тощо. Маса насінини гудайєри повзучої приблизно 0,001 г Найбільші насінина сейшельської пальми – понад 40 см у довжину і важить 9-15 кг

Номер слайду 4

Рослини, що утворюють найбільшу кількість насіння:блекота чорнащириця хвостатаполин. Щорічно дерево тополі утворює до 25-30 мільйонів насінин

Номер слайду 5

Основні частини насінини – зародок із запасом поживних речовин і насінна шкірка У однодольних рослин у насінині наявна одна сім’ядоля. У дводольних рослин у насінині наявні дві сім’ядоліЗернівка пшениціНасінина квасолі

Номер слайду 6

Будова насінини квасолірубчик Рубчик – місце прикріплення насінини до стінки зав’язіНасінна шкірка виконує захисну функцію насінна шкірказалишок пилковходу. Зародок насінини квасолі складається із зародкового корінця, зародкового стебельця, брунечки та двох сім’ядолейзародкове стебельцезародковий корінецьcім’ядоліСім’ядолі містять запас поживних речовин

Номер слайду 7

Будова зернівки пшениціщиток. У ендоспермі зберігається запас поживних речовин. Насінина пшениці вкрита оплоднем, що зростається зі шкірочкою насінини насінна шкіркабрунечка. Зародок насінини складається із зародкового корінця, зародкового стебельця і брунечки зародковілисточкизародковий корінецьендосперм. Щиток – це видозмінена сім’ядоля, яка доставляє від ендосперму до зародка воду і поживні речовини

Номер слайду 8

Насіння рослин неоднаково довго зберігає життєздатність. Верба. Насіння верби і тополі вже через декілька днів втрачає схожість. Тополя. Рослини із високими термінами збереження схожості – це конюшина, мирт, латаття Латаття. Мирт. Конюшина

Номер слайду 9

Насіння рослин неоднаково довго зберігає життєздатність. Насіння лотоса може зберігати схожість аж 250 років Період спокою насінин — фізіологічний стан насінин перед пророщуванням, під час якого знижується обмін, вміст води, підвищується стійкість до несприятливих чинників.

Номер слайду 10

Умови проростання насіння:https://www.youtube.com/watch?v=WRC78 Qht. Cb. EПроростання насінини авокадо – вихід зі стану спокоюсхожістьживий зародоктеплоповітрявода

Номер слайду 11

Насіння деяких видів потребує особливих умов для проростання: 1. Стратифікація насіння — це передпосівна підготовка, що полягає у витримуванні його у вологому піску або подрібненому торфі при зниженій температурі2. Штучне пошкодження шкірки насіння для прискорення проростання3. Промивання насінин водою для видалення речовин, що огортають насіння і гальмують його проростання

Номер слайду 12

Етапи проростання насіння:- спочатку насіння поглинає велику кількість води і набрякає;- далі відбувається перехід до активного стану;- нерозчинні запасні речовини перетворюються у розчинні;- зародок поступово перетворюється на проросток, спочатку з’являється зародковий корінець, згодом з’являється зародковий пагін

Номер слайду 13

Якщо сім’ядолі залишаються під землею (горох, пшениця), то цей тип проростання називають підземним Колеоптиль - перший після сім'ядолі лист злаківколеоптильголовний корінь. Типи проростання насіння:головний коріньбічні коренісім’ядоліпідсім’ядольне колінонадсім’ядольне коліно. Якщо при проростанні сім’ядолі виносяться над поверхнею ґрунту (гарбуз, квасоля), то цей тип проростання називається надземним

Номер слайду 14

Підведемо підсумки!Насінина – це орган, за допомогою якого розмножуються і поширюються насінні рослини. Насінина містить зародок і достатній запас поживних речовин, вкрита товстою насінною шкіркою. Насінини однодольних та дводольних рослин відрізняються кількістю сім’ядолей і наявністю ендосперму. Проростання насіння забезпечує перехід насінини зі стану спокою до стану активної діяльності. Основні умови проростання насіння: схожість, живий зародок, тепло, повітря, вода. Першим із насінини проростає зародковий корінець. Розрізняють два типи проростання: підземний і надземний.

Номер слайду 15

Чи залишились запитання?

Номер слайду 16

Відеоурок ви можете переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Ex80o. J_8 Ue. E&t=354s

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 35
Оцінки та відгуки
  1. Иголкина Яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Дуже вдячна за суперкласну презенацію, пані Тетяно!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Яковлева Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Юзьвяк Любов Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Соколенко Єлизавета Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Ковтун Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Корнелюк Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Біловус Інна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Фролова Олена Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Товстолес Лариса
    Дякую, якісна робота.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Шевчук Тетяна Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Ляскало Ольга Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Ярко Виктория
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Гутник Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Гайдай Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Фурсова Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Андруська Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  22. Яцук Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  23. Яргункіна Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  24. Коренчук Дмитро Ігоревич
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  25. Шафранська Ірина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  26. П Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  27. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  28. Авер'янова Юлія Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  29. Карпенко Вікторія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  30. Примаченко Сергій
    Дуже якісний матеріал. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  31. Григор'єва Юлія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  32. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  33. Гросул Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  34. Мельник Ирина
    дуже дякую за Ваші презентації та відеоуроки!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  35. Отрощенко Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 32 відгука
pptx
Додано
14 січня 2021
Переглядів
36914
Оцінка розробки
5.0 (35 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку