Презентація до уроку позакласного читання у 4 класі. "У світі тварин". За посібником "Сонячні вітрила"

Про матеріал
Презентація до уроку позакласного читання для 4 класу на тему "У світі тварин" за посібником "Сонячні вітрила"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

У СВІТІ ТВАРИНПозакласне читання4 клас

Номер слайду 2

Горішок знань міцний—це знає кожен. Та нам — не відступить!Його вам розколоти допоможе Бажання все на світі знать!

Номер слайду 3

ПАМ’ЯТКА « 7 Я»Я - учень. Я - хочу знати. Я - думаю. Я - вмію. Я - знаю. Я - особистість творча. Я-зірка. ПСИХОЛОГІЧНЕ НАЛАШТУВАННЯ НА УРОК

Номер слайду 4

У СВІТІ ТВАРИНСвіт живої природи не лише дарує нам незабутні враження, а й дає змогу відпочити, набратися сил, відчути гармонію з довкіллям. В усіх творах, які ти прочитаєш у цьому розділі, розповідається про тварин, їхні дивовижні особливості, стосунки з людиною.

Номер слайду 5

“ЖИВІ ЛІХТАРИКИ”За Володимиром Пархоменком

Номер слайду 6

ЖИВІ ЛІХТАРИКИ Ще задовго до того, як на землю спуститься короткий літній вечір, у діброві настає присмерк. Між гілок визирнув денних птахів. Ліс чорним громаддям обступає вас. Потроху очі призвичаїлися до темряви. З’явилися розпливчасті обриси дерев. Між гілок визирнув клаптик зоряного неба. Зовсім близько тінню промайнув кажан.

Номер слайду 7

Але що це? У траві, на гілочках кущів засвітились блідо-блакитно «вогники». Зачаровані, ви нахиляєтесь до ліхтарика. Він на мить гасне, а потім спалахує трохи віддалік. Це повилазили зі своїх денних схованок жуки-світляки. У народі їх інколи ще називають Іванові черв’ячки. Так їх звуть тому, що з’являються вони на свято Івана Купала. Буруваті самиці світляків безкрилі і справді нагадують черв’яків. Засвічуючи свої маленькі «ліхтарики», комахи відшукують одне одного в темряві.

Номер слайду 8

. Подекуди на півдні нашої країни трапляються летючі світляки. Світло, що його випромінюють ці жуки, досить сильне. Якщо зібрати їх у невеличку прозору скляну посудину, то утворюється «ліхтарик». При ньому навіть читати можна. Дивно буває. Тримаєш у руці світляка – горить блідо-блакитний вогник, а тепла не дає. Живуть світляки у вологих місцях. Там буває багато дрібних слимаків і слизнів, яких вони поїдають..

Номер слайду 9

У тропічній частині Південної Америки трапляються жуки «кукухо». Вони випромінюють дуже сильне світло. Збідніле місцеве населення освітлює ними навіть свої халупи. Улітку, коли стемніє, світяться старі пні. У дубових лісах світиться ще й злежане листя. Що ж викликає це світіння?

Номер слайду 10

У відмерлій деревині оселяється безліч різних бактерій і грибів. Живляться вони за рахунок решток рослин. Отже, світиться не відмерле дерево. А бактерії та гриби, що на ньому оселилися. Вони виділяють особливі хімічні речовини, які світяться. Світіння гнилого дерева залежить і від навколишньої температури. Коли холоднішає – світіння припиняється. У південних країнах є гриби, у яких яскраво світяться шапочки.

Номер слайду 11

На великих глибинах морів і океанів живуть риби, які випромінюють світло. Воно потрібне їм для того, щоб орієнтуватися в темряві. Бачите, скільки живих «ліхтариків» є у природі!

Номер слайду 12

АНАЛІЗ ЗМІСТУ ТВОРУ1. Які таємничі ліхтарики світяться в лісі літньої ночі?2. Що тобі вдалося дізнатися з тексту про летючих світляків?3. Чому літньої ночі світяться гнилі пеньки?4. Які тварини світяться на дні морів і океанів?

Номер слайду 13

ВПРАВА “ЗАКІНЧИ РЕЧЕННЯ” Між гілок визирнув... У траві, на гілочках... Подекуди на півдні нашої ...іУ відмерлій деревині...

Номер слайду 14

“ПІСЕНЬКА ПРО КУЛИЧКА”Дмитро Білоус

Номер слайду 15

ПІСЕНЬКА ПРО КУЛИЧКА.— Кулик, куличок!А завбільшки з кулачок.—Так є ж різні кулачки.—А є різні й кулички - І великі і маліНа Дніпрі і на Сулі.

Номер слайду 16

.— Кулик, куличок!Він у нас не новачок;?Ще торік він на лужку?В ямці вивівся в пушку.?І обсохнути не встиг,?Як за їжею побіг.

Номер слайду 17

.— Кулик, куличок! Де комашка, хробачок —Піде сушею і вбрід, А здобуде на обід…Прийде ж осінь — проводжай Куличка у теплий край!Кулик, куличок! Де зимуєшти? – Мовчок.

Номер слайду 18

. Ми ж чекаєм на приліт. До річок і до болітде улітку на лужку. В ямці вивівся в пушку…

Номер слайду 19

.— Кулик, куличок! До боліт і до річок Лине з теплих він країв… Де б не пив і де б не їв, А весною, прийде час —Повертається до нас

Номер слайду 20

АНАЛІЗ ЗМІСТУ ТВОРУ1. Між ким відбувається розмова? 2. Що свідчить про те, що поет прихильно ставиться до куличка, добре знає цього птаха?3. . Знайди у вірші рими до слова «куличок».

Номер слайду 21

ЗНАЙДИ РИМУКуличок - ... Малі - ... На лужку - ... Встиг -...... Проводжай - ... Країв - ...

Номер слайду 22

ОТЖЕ, ПОТРІБНО БЕРЕГТИ ПРИРОДУ І ПАМ’ЯТАТИ ПРОСТЕ ПРАВИЛО: Природа - це будинок для тварин, в ньому повинно бути чисто. Бери тільки фотознімки, залишай тільки сліди, вбивай тільки час.

Номер слайду 23

Вправа “Відкритий мікрофон”•Сьогодні я прочитав (ла) про…•Було цікаво дізнатися…•Було складно…•Я зрозумів(ла), що…•Тепер я зможу…•Я навчився(лася)…•У мене вийшло…• Я зміг (змогла)…РЕФЛЕКСІЯ

pptx
Додано
3 лютого
Переглядів
404
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку