Презентація до уроку: Правління княгині Ольки та Святослава

Про матеріал
Презетація до уроку з історії України за темою: Правління княгині Ольги та Святослава. Мета: Сформувати уявлення про життя Київської Русі за часів правління Ольги та Святослава, створити умови для розуміння причин походів Святослава; розглянути перебіг подій за часів правління Ольги та Святослава; установити зв'язок між результатами походів Святослава та авторитетом Київської Русі, охарактеризувати реформи княгині Ольги; розвивати вміння порівнювати внутрішню та зовнішню політику князів Київської Русі й висловлювати власну думку щодо діяльності Ольги та Святослава; виховувати толерантне ставлення до думок інших.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Русь-Україназа. Ольги та Святослава rrrrrrrr

Номер слайду 2

Княгиня Ольга: кривава леді чи свята?

Номер слайду 3

Пригадайте смерть князя Ігоря. Що, на вашу думку, мала зробити княгиня Ольга після смерті чоловіка? rrr

Номер слайду 4

Старослов'янське прислів'я каже: «Хто не відомстить — за того Бог не відомстить»rrr

Номер слайду 5

Помста Ольги. Помста Ольгиrrr

Номер слайду 6

РЕФОРМИ КНЯГИНІ ОЛЬГИВстановила: Погости – укріплені місця для збору данини. Уроки – розмір данини. Устави – порядок збору данини. Поділила податки на власне князівські і державні

Номер слайду 7

Мирне посольство до Візантії. Хрещення Княгині Ольги

Номер слайду 8

Пам’ять про княгиню Ольгу

Номер слайду 9

Святослав Ігорович (близько 938[2] р. — березень 972 р.) — великий князь київський (945—972 рр.). Представник династії Рюриковичів. Єдиний син київського князя Ігоря і княгині Ольги.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Війна з Візантією, 970 р. Літописець Нестор наводить легенду про дари, котрі піднесли йому після битви: «Цимісхій у страху, в подиві закликав вельмож на раду та зважився спокусити ворога дарами, золотом і паволоками дорогоцінними; відправив їх з людиною хитрою і велів їй спостерігати за всіма діями Святославовими. Той же князь не хотів поглянути на золото, покладене до його ніг, і байдуже сказав отрокам своїм: візьміть. Тоді імператор послав йому в дар зброю: герой схопив ону з живою задоволенням, висловлюючи подяку, і Цимісхій, не сміючи ратоборствовати з таким ворогом, заплатив йому данину».

Номер слайду 12

Битва під Доростолом , 971 р. «Помремо за Русь, але не осоромимо землі нашої. Мертві сорому не знають». Перед боєм завжди заздалегідь попереджав своєю знаменитою фразою: «Іду на Ви!»

Номер слайду 13

На початку весни 972 року, частина істориків називає і конкретну дату – 8 березня, Київський князь Святослав Ігорович повертався з військового походу до Києва. На дніпрових порогах він потрапив у пастку, яку йому влаштував печенізький хан Куря. Подробиці останнього бою Святослава невідомі: біля порогів разом із ним загинули всі його дружинники. За переказом літописця, печеніги зробили чашу з княжого черепа.

Номер слайду 14

pptx
Додано
6 листопада 2021
Переглядів
1304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку