Презентація до уроку правознавства в 9 класі на тему "Шлюб і сім'я"

Про матеріал
Презентація є наочним супроводом до всіх етапів уроку з теми. Містить навчальний матеріал, схами до певних питань, практичні завдання та відповіді на них.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАКОНИ В ЖИТТІ ТВОЄЇ СІМ’Ї Тема : Шлюб і сім’я Васильєва С. Л. Вчитель правознавства Маріупольської ЗОШ І-ІІІ ступенів №16

Номер слайду 2

План уроку: 1.Поняття шлюбу і сім’ї 2.Умови та порядок укладання шлюбу 3.Особливості укладання шлюбу неповнолітніми 4.Особисті немайнові та майнові права і обов’язки подружжя

Номер слайду 3

Щасливий той, хто щасливий у себе вдома. (Толстой Л. М.) Сім'я - це та первинна середа, де людина повинна вчитися творити добро. (В.Сухомлинський) Мотивація Поясніть значення висловів: Моя сім'я - моя фортеця. (Сілован Рамішвілі)

Номер слайду 4

Наші очікування Пояснювати поняття “сім’я”, “шлюб”. Визначати умови укладання шлюбу. Називати окремі особисті немайнові права й обов’язки подружжя. Аналізувати правові ситуації з сімейного права. Висловлювати думки щодо створення сім’ї.

Номер слайду 5

Сімейний кодекс України був прийнятий 10 січня 2002 року. Набув чинності 1 січня 2004 року.

Номер слайду 6

Сімейний кодекс України. Стаття 3. Сім'я 1. Сім'я є первинним та основним осередком суспільства. 2. Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. 3. Права члена сім'ї має одинока особа. 4. Сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Номер слайду 7

Типи сім’ї Повна сім’я (батьки, діти, бабуся, дідусь) Неповна сім’я (дитина з одним із батьків) Подружжя без дітей Одинока людина

Номер слайду 8

ШЛЮБ І СІМ’Я Ст. 21. Поняття шлюбу. Шлюб – це сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Умови укладання шлюбу: Взаємна вільна згода осіб Досягнення шлюбного віку (ж.-17р. ч.-18р.) Реєстрація шлюбу в державному органі

Номер слайду 12

Порядок укладання шлюбу Подання заяви (подається особисто і в письмовій формі) Ознайомлення наречених з обов’язком повідомити один одного про стан здоров’я, правами і обов’язками подружжя, про відповідальтність за приховання перешкод до реєстрації шлюбу Реєстрація шлюбу відбуваються через місяць від дня подання заяви (в окремих випадках раніше: в разі народження дитини, вагітності, військовослужбовці) Присутність наречених в момент реєстрації шлюбу є обов’язковою Документом, який засвідчує факт укладання шлюбу, є свідоцтво про одруження З Здоров’я права обов’язки З 1 міс СВІДОЦТВО ПРО ОДРУЖЕННЯ

Номер слайду 13

Недієздатність однієї з осіб, яка бажає зареєструвати шлюб Перебування особи, яка бажає зареєструвати шлюб в іншому зареєстрованому шлюбі Родинні зв’язки між особами, які бажають зареєструвати шлюб між усиновлювачем і усиновленою ним дитиною між двоюрідними братом та сестрою між дядьком і племінницею; між тіткою та племінником недосягнення шлюбного віку внаслідок важкої хвороби Обставини, за яких шлюб не може бути зареєстрований: між родичами прямої лінії

Номер слайду 14

Особливості укладання шлюбу неповнолітньою особою: Особі, яка досягла 14 років, за рішенням суду може бути надане право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Неповнолітня особа з моменту укладання шлюбу стає дієздатною в повному обсязі. Повна дієздатність зберігається після розірвання шлюбу. Дитина, молодше 14 років, у шлюб вступати не може. Вагомі причини для укладання шлюбу: вагітність неповнолітньої, народження дитини, фактичні сімейні відносини.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Особисті немайнові права та обов’язки подружжя Особисті немайнові обов’язки Особисті немайнові права Дружина та чоловік зобов’язані спільно турбуватися про побудову сімейних відносин на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги Спільно дбати про матеріальне забезпечення сім’ї Вагітній дружині мають бути створені умови для збереження її здоров’я та народження здорової дитини. Дружині – матері мають бути створені умови для поєднання материнства із здійсненням нею інших прав та обов’язків Право на материнство, право на батьківство Право дружини та чоловіка на повагу до своєї індивідуальності Право на особисту свободу Право на фізичний та духовний розвиток Право на розподіл обов’язків та спільне вирішення питань життя сім’ї

Номер слайду 17

Працюємо разом!

Номер слайду 18

Задача №1. Громадянин Іванов С.М. та громадянка Федоркіна А.П. подали до місцевого РАГЦ заяву про одруження. Але громадянка Федоркіна А.П. дізналася про те, що її наречений був раніше одружений та має двох малолітніх дітей, на яких він зобов’язаний згідно рішення суду виплачувати аліменти. Іванов С.М. в місцевий суд подав позовну заяву про  відшкодування матеріальної шкоди та моральної шкоди мотивуючи тим, що готуючись до шлюбу,витратив певні кошти. Запитання. Як повинен вирішити справу місцевий суд згідно Сімейного кодексу України ?

Номер слайду 19

Відповідь: Згідно ст.. 31 Сімейного кодексу України та Цивільного кодексу України відповідач має обов’язок відповідати перед позивачем тільки за матеріальну шкоду, яку вона нанесла відказом від реєстрації шлюбу.

Номер слайду 20

Задача №2. Наречені Іванов І.С. та Сидорова О.Я. в терміни визначені ст..32 Сімейного кодексу України на реєстрацію шлюбу не з’явилися. Після спливу 3,5 місяців після подачі заяви про реєстрацію шлюбу вони звернулися до того ж РАЦС про реєстрацію шлюбу. Питання: Як повинен вирішити справу РАЦС?

Номер слайду 21

Відповідь. Згідно ст..28 СКУ чинність заяви про реєстрацію шлюбу припиняється після трьох місяців. Отже наречені мають право вимагати реєстрацію шлюбу після спливу одного місяця ще протягом двох місяців. СКУ не передбачає ні зупинення, ні продовження строку чинності заяви про реєстрацію шлюбу.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Висновки: Сім’я – це надзвичайно важлива ланка людського суспільства. Саме в ній продовжується людський рід, виховуються діти. Шлюб є підставою для створення сім’ї. Юридичні наслідки має лише шлюб, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Шлюб визначає для кожного з подружжя відповідні права та обов’язки.

Номер слайду 24

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
24 березня 2020
Переглядів
2118
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку