Презентація до уроку "Природні зони Африки" 7 клас

Про матеріал
Презентація до відкритого уроку "Природні зони Африки". Мета: закріпити знання та уміння учнів по темі: "Африка", ознайомити з природними зонами, рослинністю та тваринним світом кожної природної зони.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Девіз: Подумайте!Пригадайте!Відповідайте!

Номер слайду 3

“Африка – невиліковна пристрасть: вдихнеш пил її червоної землі (латериту), почуєш багатоголосий бій тамтамів… і важко буде повертатися з цього таємничого світу. Зустрівшись віч-на-віч із цим незвичайним континентом, часом віриш у правдоподібність легенд і сказань, у дійсність казок, що з дитинства захопили уяву”. (В. Корочанцев)

Номер слайду 4

Географічна розминка1. Площа материка…2. В основі материка залягає давня…3. За рельєфом Африка поділяється на ... 4. На півночі розташовані молоді гори…5. На розподіл температур та опадів на материку впливає…6. Річки Африки належать до басейнів океанів…7. Найдовша річка Африки і світу…8. Найбільше озеро материка…9. Гори Африки, що носять назву тварини…10. Океан в якій впадає річка Оранжева…

Номер слайду 5

Географія + математика1. Знайдіть суму цифри площі Африки. 2. До цієї цифри додайте кількість материків на Землі.3. Від отриманої цифри відніміть кількість океанів, що омивають Африку.4. Отриману цифру поділіть на кількість морів, що омивають Африку.5. До цієї цифри додайте цифру – місце, що займає африканський материк за площею.

Номер слайду 6

Географічний ланцюжок“Навколо Африки за 2 хвилини” Географічний ланцюжок:м. Рас-Енгела – Середземне море – Гібралтарська протока – Канарська течія – Канарські острови – Атлантичний океан – м. Альмаді – Гвінейська течія – Гвінейська затока – Бенгальська течія – м. Доброї Надії – м. Агульяс – Течія мису Голкового – Індійський океан – Мозамбіцька протока – о. Мадагаскар – Коморські острови – Сомалійська течія – Аденська затока – Червоне море – Суецький канал – Середземне море

Номер слайду 7

Природні зони Африки

Номер слайду 8

Природна зона. Або фізико - географічна зона – частина географічного поясу з однорідними кліматичними умовами, рослинним та тваринним світом

Номер слайду 9

Номер слайду 10

План характеристики природної зони1. Розташування території – географічне положення2. Кліматичні особливості3. Переважаючі типи грунтів4. Рослинний покрив5. Тваринний світ6. Видозміни природних комплексів людиною

Номер слайду 11

ПустеліСавани. ГГілеїПеремінно-вологі ліси. Твердолистівічнозелені ліси. ПРИРОДНІ ЗОНИ АФРИКИ

Номер слайду 12

Гілеї – вологі екваторіальні ліси. Дерева різної висоти утворюють 9 ярусів. Чагарники в такому лісі відсутні. Висота дерев може досягати більше 80 метрів.

Номер слайду 13

Сейба – вічнозелене дерево висотою до 80 м. Волокно використовують для виготовлення рятувальних жилетів, м`яких іграшок

Номер слайду 14

Фікуси – дерева, що починають життя як епіфіти, а потім утворюються додаткові корені

Номер слайду 15

Банан – трав`яниста рослина. Займає 4 місце в світі серед культур, що вирощуються. Досягає від 2 до 9 метрів. Має корені до 4 метрів.

Номер слайду 16

Червоне дерево. Під такою назвою відомі кілька видів дерев, які мають червону деревину ( махагонієве дерево, сап- панове дерево). Деревина міцна, майже не тріскається, добре обробляється і поліруєть-ся, тому здавна використо-вується для виробництвамеблів .

Номер слайду 17

Сандалове дерево – сировина для виробництва ефірних масел, використовується в парфумерії, медицині

Номер слайду 18

Ебенове дерево- чорне дерево. Деревина ебенового дере-ва одна з найцінніших у світі. ЇЇ використовують для виробництвамеблів, музичних інструментів.

Номер слайду 19

Ліани – трав`янисті і деревні рослини. За допомогою вусиків знаходять вертикальну опору. Можуть досягати 300 м у висоту.

Номер слайду 20

Олійна пальма-виростає до 20-30 м. Стовбур з`являється через 15 років. З плодів виробляють олію.

Номер слайду 21

Птах-носоріг – дослівно перекладається як “бичачий ріг”. Від 30 см до 1 м. Вага від 60 г до 11 кг. Політ птахів-носорогів рідко буває тривалим. Під час польоту вони створю-ють шум, схожий на рух потяга. Птахи всеядні, але пере-важно споживають плоди тропічних дерев.10 видів є ендеміками Південної Африки.

Номер слайду 22

Людиноподібна мавпа- горила. Її зріст досягає двох метрів, а маса іноді перевищує 250 кг. На всьому континенті залишилося близько 200 горил.

Номер слайду 23

Китицевуха свиня Найстрокатіше за-барвлена свиня. Для неї характерні чорні і білі волосини на вухах. Китицевухі свині всеядні, споживають в їжу корінці, плоди, комах, дрібних без- хребетних. Досягають 100 – 150 см по довжині, 50-80 см в висоту. Маса – 45-120 кг.

Номер слайду 24

Бегемоти (гіпопотами)Африканські велетні, мають довжину 4,2 м і важать до 3,2 т. досить агресивні. Вони живуть за суворим режимом. Поки триває день, бегемоти сплять. Після того, як зайде сонце, вони виру-шають на годівлю. Додому у водойму повертаються перед світанком. В природі бегемоти досить агресивні.

Номер слайду 25

Леопард. Велика кішка з округлою головою і витягнутим тілом (від 90 до 190 см ). Маса леопарда – 60-80 кг. Має окрас від солом`яного до бурого. По тілу розсіяні плями. Розміщення плям унікальне для кожної особини. Леопард - меланіст – чорна пантера

Номер слайду 26

Пітони Розміри пітонів коливаються від 0,5 до 10 м. Забарвлення від коричне-вого до плямистого і зеленого. У пітонів збереглися рудименти зад-ніх кінцівок. Особлива ознака пітонів, на відміну від інших змій – наявність двох леге-нів. Пітони гарно плавають і пірнають. Живляться гризунами, ящірками, але можуть проковтнути навіть леопарда. Довго перетравлюють їжу, тому тривалий час можуть обходитися без неї.

Номер слайду 27

Москіти–комахи розміром до 2 мм. Пересуваються стрибками, погано літають. Збереглися з крейдового періоду.

Номер слайду 28

Терміти – білі мурахи. Поїдають целюлозу, деревину. Термітники можуть досягати в висоту 2 метрів.

Номер слайду 29

Муха цеце- комаха розміром до 9-14 мм. Живиться кров`ю диких ссавців. Може викликати сонну хворобу.

Номер слайду 30

ГІЛЕЇЇНазва зони Клімат Грунти Рослини Тварини. Гілея- вологі екваторіальні ліси. Екваторіальний пояс.t◦ cічня =24◦ Сt◦ липня = 24◦ СОпади >2000 мм, випадають рівномірно протягом року. Червоно-жовті фералітні, мають високий вміст заліза (ферум)Фікуси, сей-би, чорне дерево, хліб-не дерево, какао, ліани, пальми, ебе-нове дерево, банани. Дерева рос-туть в 9 яру-сів. Всього близько 25000 видів рослин. Носороги, горили, шимпанзе; пітони, терміти, птахи-носороги, папуги, муха цеце…

Номер слайду 31

САВАНА

Номер слайду 32

Савана в сухий сезон

Номер слайду 33

Слоноватравазлак, корені якого досягають 1,5 метра. Довжина стебла до 3 метрів. Діаметр стебла – 2,5 см. Іноді росте кущем, в якому нараховується до 200 стеблин.

Номер слайду 34

Зонтиковидна акація – відноситься до виду біла акація. Дерево має висоту 20-30 м, крона нагадує парасольку. Гілки білого кольору. Має колючки дов- жиною 4 см.

Номер слайду 35

Баобаб. Дерево з цінною деревиною. Тривалість життя більше 1000 років. Накопичуюють вологу в стовбурах.

Номер слайду 36

Рорідула – “пастка для мух”Невисокий кущ (20-30 см). Росте на вологих ділянках. Характерне шилоподібне листя, вкрите крапельками бальзаму, що виділяється волокнами рослини. До клейкої поверхні прилипають мухи та інші комахи.

Номер слайду 37

Леви

Номер слайду 38

Гепард – найпруткіша тварина на планеті. Може пересуватися із швидкістю 113 км/год. Занесена до книги рекордів Гіннеса.

Номер слайду 39

Африканський слон – найбільша сухопутна тварина. Маса слона – до 5 тон. Знаходяться під загрозою зникнення.

Номер слайду 40

Жирафи –найвищі тварини світу ( 6 м)Харчуються листям дерев. Можуть розвивати швидкість, більшу від коней.

Номер слайду 41

Зебра. Білий кінь в чорну смужку. Смужки є засобом маскування зебри від мухи цеце і від хижих тварин. Кожна зебра має унікаль- ний малюнок смужок, як відбитки пальців у людини. Види зебр: пустельна і гірська.

Номер слайду 42

Африканський буйвол. Найбільший серед сучасних биків. Іноді маса перевищує 1000 кг. При цьому буйволи саван значно більші, ніж лісові. Буйволи – стадні тварини, але старі самці переважно тримаються поодинці.

Номер слайду 43

Птах - секретар своєрідний і цікавий африканський птах. Його голову прикрашає пучок чорних пір`їн. Ці птахи будують ве-лике гніздо, до метра в діаметрі. Секретар не дуже компанійський птах. Він пересуваєть-ся по савані переважно поодинці, рідше пара-ми. Крокуючи по савані, птах шукає свою здобич – змій, ящірок, черепах..

Номер слайду 44

Термітник і терміти – білі мурахи

Номер слайду 45

Назва зони. Клімат. Грунти. Рослини. Тварини Сава-ни Субекваторі-альний пояс.t>січня = 24◦ Сt◦липня = 26◦ СОпади – До1000 мм,Виділяють вологий і су-хий сезон ( максимум опадів випа-дає влітку)Червоно – бурі грунти. Слонова трава (близько 3 м), баобаб,зонти- коподібна акація. Зебри, жирафи, буйволи, анти-лопи, леви, слони, гієни, гепарди. Страуси, птах-секретар. Терміти…. САВАНИ

Номер слайду 46

Пустелі Африки

Номер слайду 47

Лівійська пустеля. КалахаріСахара. Наміб

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Алое – багаторічна трав`яниста, чагарникова, деревоподібна рослина . В серцевині листка зберігаються запаси вологи в посушливий період. Алое - лікарська рослина, яку застосовують для лікування шлунку, легеневих захворю- вань. Алое деревоподібне (до 3 метрів)Алое дихотомічне (до 9 м)

Номер слайду 50

Вельвічія мірабіліс – довгожитель пустель. Листя вельвічії досягає 2 м у ширину і 6 м у довжину. Воно потрібні рослині для того, щоб поглинати вологу з туману, який приходить з моря. Під час туману пори рослини розкриваються, а коли водяна пара розсіюється, щільно закриваються.

Номер слайду 51

Газелі. Стрункі і довгоно-гі тварини. Середо-вище проживання – савани і пустелі Аф-рики ( посушливівідкриті території). Колір шерсті у га-зелі від жовто – сі-рого до коричнево-го. У більшості видів рога мають і самці, і самки.

Номер слайду 52

Африкансь-кий страус. Найбільший серед сучасних птахів ( висота до 270 см, маса – 70-90 кг). Має міцну статуру, довгу шию, широкий дзьоб. Страуси харчуються переважно рослинами, але можуть споживати комах, пташок, дрібних тварин. Живуть групами по 3-5 птахів.

Номер слайду 53

Кобри. Родина аспидів, рід – справжні кобри. Кобри найбільш активні з квітня почервень і з вересня по листопад. Харчуються гризунами, птахами,зміями. Кобри завжди попереджають просвою присутність і нападають лишеу випадку небезпеки. Мозамбіцька кобра, або кобра, що плюється. Одна з найнебезпеч-ніших змій на материку. Викидаючи отруту, вона намагається поцілити прямо в очі. Отрута летить майже на триметри. Потрапляння отрути в очі можепризвести до сліпоти. Єгипетська кобра. Мозамбіцька кобра

Номер слайду 54

Чорна мамба – сама швидка серед отруйних змій. Середня швидкість – 11,3 км/год

Номер слайду 55

Лисиця-фенек Маленька лисичка (близько40 см) з довгими (15 см) і широкимивухами. Довгі вуха дозволяють вловлювати навіть незначний шум. Веде нічний спосіб життя. День проводе в глибокій норі з ве-ликою кількістю ходів, а вночі вихо-дить на полювання. Фенек – всеядна тварина. Більшу частину кормів викопуєз піска. Може довго залишатисябез води.

Номер слайду 56

Скорпіон. Відомо 1200 видів. Тварини ведуть нічний спосіб життя: вдень вони ховаються під каменями, а вночі полюють за здобиччю. Харчуються скорпіони комахами і павуками. Скорпіони захоплюють здобич клешнями і вбивають її уколом жала. В жалі, яке знаходиться в накопичується яд.

Номер слайду 57

Назвазони. Клімат. Грунти. Рослини. Тварини. ПустеліТропічнийпояс.t◦січня = 20◦ Сt◦липня може досягати 50◦СОпади < 100 мм. Пустельні, слабко розвинутіВельвічія, акація, алое, в оазисах – пальми. Дикі кавуни (Калахарі)Гієни, лисиця-фенек, скорпіон, мамба, кобра. ПУСТЕЛІ

Номер слайду 58

Твердолисті ліси

Номер слайду 59

Лаврове дерево. Субтропічний вид. Листя лавра містять вели-ку кількість ефірнихмасел, тому використову-ється як прянощі. Вінками лавра прикра-шали голови переможців у Давній Греції.

Номер слайду 60

Маслина африканська Маслина – символ ПівнІчної Африки. Це вічнозелене дерево, висотою 12 м. Маслина дає смачні плоди, цінну олію та м`яку деревину. Перше місце в світі за збиранням оливи посідає Туніс. У врожайні роки дерева су-цільно вкриті чорними плодами – оливками.

Номер слайду 61

Суничне дерево. Вічнозелені чагарники або дерева. Світлолюбна рослина, яка дуже повільно росте ( в 45 років сягає висоти 4 м). Назву одержало за схожість плодів з суницею.

Номер слайду 62

Дуб корковий Один з видів дуба. Кора використовується для виробництва паркету, підошв взуття, пляшкового корка.

Номер слайду 63

Опунція – рослина родини кактусових. Висота куща чи дерева сягає 2 - 4 м. Рослина вкрита колючками. Всього відомо близько 200 видів опунції. В Африку опунція була завезена і акліматизована. Використовується як жива огорожа, як корм худобі.

Номер слайду 64

Благородний олень Цей вид об`єднує декількапідвидів, які мешкають в. Північній Африці, Європі,Азії, Північній Америці. Основна їжа благородногооленя – злаки і бобові, а також каштани, горіхи… Олені – стадні тварини. Зазвичай стадо складаєть-ся з 3 – 6 особин.

Номер слайду 65

Гієнаполосата. Веде нічний спосіб життя. Всеядна. Живиться падаллю.

Номер слайду 66

Магот (магрибський макак) Єдина макака, що мешкає не в Азії. Безхвоста вузьконоса мавпа. Зріст самців – 45 – 80 см. Живуть близько 20 років. Живляться маготи їстівни-ми корінцями, комахами.

Номер слайду 67

Назва зони. Клімат Грунти Рослини. Тварини. Вічнозе-лені твердо-листі лі-си. Субтропічний пояс,середземноморський тип клімату.t◦січня = 8-16◦ Сt◦липня = 22◦ СОпади – 500-1000мм (максимум взимку)Коричневі Вічнозелений дуб, лаврове дерево,сунич-не дерево, мирт…Гієни, пантери, благородні олені, макаки…. Вічнозелені жорстколисті ліси

Номер слайду 68

Зв`язки компонентів природи в природному комплексі

Номер слайду 69

Гра “Загадкова Африка”Ходить котик по саваніКудлатий і рижий. Гострий зір, і нюх, і зуби“Ой, який я хижий!”Я найвищий на землі,Довгу шию маю. Листя з крон усіх дерев. Легко я зриваю.

Номер слайду 70

Стрижений мамонт по Африці ходить,Страх на людей і посіви наводить. Ніс, як труба, а вуха, як крила,Уміє він дерево взяти на “вила” . Пустеля – моя батьківщина,Швидка я і довга мов стрічка. Змія незвичайна, бо гордо. Я можу стояти, як свічка.

pptx
Додав(-ла)
Заєць Тетяна
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
24 лютого
Переглядів
39
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку