Презентація до уроку "Релігія, міфологія та культура Стародавнього Єгипту"

Про матеріал
Презентація до уроку інтегрованого курсу "Всесвітня історія. Історія України" для учнів шостих класів на тему "Релігія, міфологія та культура Стародавнього Єгипту" стане в нагоді вчителям історії. Розроблено за підручником : «Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс)» підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти Голованов С. О. (2019).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Релігія, міфологія та культура Стародавнього Єгипту. Підручник : Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с. Вчитель історії Хоменко Ніна Олександрівна

Номер слайду 2

ПЛАН МАТЕРІАЛУ УРОКУ1. Найдавніші культи. Суд Озіріса.2. Роль релігійних уявлень у житті єгиптян3. Писемність.4. Освіта і наукові знання єгиптян. Література5. Архітектура та мистецтво

Номер слайду 3

МЕТА УРОКУрозкрити роль релігії в житті давніх єгиптян та ознайомити учнів з давньо­єгипетськими богами; розглянути культурну спадщину Стародавнього Єгипту, умови  та особливості розвитку єгипетської культури, щоб усвідомити значення єгипетської культури в історії Стародавнього Сходу; розвивати вміння критичного мислення; підвищувати культурний рівень учнів, виховувати повагу до культурної спадщини народів світу.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1. Найдавніші культи. Суд Озіріса Єгиптяни вірили, що життям людей правлять боги. яких вони поєднували із силами природи. Жителі Давнього Єгипту надавали особливого значення тому, що буде з душею після смерті людини. Життя, вважали єгиптяни, – лише тимчасове перебування на цьому світі, мить у порівнянні з вічним існуванням душі у потойбічному світі. З часом Озіріс став володарем царства померлих і чинив суд над душами всіх померлих, безжально караючи тих, хто жив неправедно. На цьому суді, вважали єгиптяни, Озіріс зважує душу померлого на терезах. Якщо небіжчик у попередньому житті не скоїв гріхів (убивство, крадіжка, обман тощо), його душа залишалася невагомою. Побачивши це, Озіріс пропускав цю душу на благодатні райські поля Іа́лу. Якщо душа була грішною, її пожирало чудовисько Амма́т. Зі створенням рабовласницької держави єгиптяни обожували фараона, якого вважали сином бога сонця Амона і живим богом на землі. Це був вияв царського культу. Вважали, що безмежну владу фараонові давали боги, тому до тронного ім’я фараона долучали й ім’я бога. Було гріхом вимовляти вголос ім’я фараона

Номер слайду 6

Номер слайду 7

2. Роль релігійних уявлень у житті єгиптянЄгиптяни були переконані, що все на світі залежить від волі богів, і прагнули жертвами й молитвами здобути їхню прихильність. Певні обряди, як вважали люди, забезпечують родючість, дарують здоров’я, рятують від лиха.. ПРАВА «МОЗКОВИЙ ШТУРМ»: висловте свої ідеї - до кого могли звертатися давні єгиптяни з проханням передати їхні молитви і за це кому приносили дари?Отже, поступово жерці стали могутніми і великими рабовласниками, користуючись багатствами і землями храмів.

Номер слайду 8

3. Писемність. У розвитку будь-якого стародавнього суспільства наставав час, коли воно не могло розвиватися, якщо йому невідома писемність. Проте створення системи писемності відбувалося дуже повільно. Першою формою письма було малюнкове письмо, або піктографі́чне. Кожний знак єгипетської писемності називався ієро́гліфом, що означало «священне письмо». При цьому кожний малюнок зображував предмет або дію за допомогою предмета. Так, слово «йти» позначали двома ногами, що крокують. Слово «вода» зображували двома хвилястими рисочками, одна над одною. Спосіб письма, коли кожне слово старанно вимальовували, називався ієрати́чним. Але при швидкому писанні знаки спрощували, значно змінювали. Такий спрощений вид писемності називався демоти́чним. Писання здійснювали на будь-якому матеріалі, що зберігав малюнки або вирізьблені знаки: на камені, на глиняних дошках. Згодом стали писати на папірусі — матеріалі, що виготовляли з нільського очерету. Писемність стародавніх єгиптян збереглась у вигляді написів на стінах поховальних приміщень, храмів. Але люди згодом уже не здатні були прочитати ієрогліфи і тільки в ХІХ ст. французький мовознавець Жан Шампольйо́н розкрив цю таємницю.

Номер слайду 9

Папірус

Номер слайду 10

4. Освіта і наукові знання єгиптян. Література. Школи діяли при храмах, а вчителями в них були жерці. Навчалися в школах лише хлопчики заможних єгиптян: вельмож і жерців . Учні вивчали історію, географію, релігію, астрономію, математику, будівельну справу, медицину. Діти боялися вчителів.Єгиптяни будували зрошувальну систему, зводили храми, піраміди. Для цього використовували математичні знання. Жителі Єгипту були обізнані з арифметичними діями, набагато випередивши в цьому інші народи. Знання геометрії давало змогу обчислювати площу орної землі, об’єми будь-якої тари, кількість води в каналі чи басейні.

Номер слайду 11

МЕДИЦИНАЗ розвитком бальзамування єгиптяни досягли успіхів у галузі медицини. Вони здійснювали розтини небіжчиків, тому добре знали анатомію. Зокрема, зробили відкриття, що організмом керує не серце, а мозок. Давні єгиптяни могли лікувати різні хвороби, а також здійснювати складні хірургічні операції. Поряд з цим єгипетська медицина була тісно пов'язана з магією. Єгиптяни вважали, що молитвою або замовлянням можна відлякати недугу. Лікарі вміли лікувати чимало хвороб, а єгипетські жерці володіли методом іридодіагно́стики.

Номер слайду 12

Астрономія : на основі спостережень за зірками вже в III тис. до н.е. єгиптяни створили власний сонячний календар. Найдавніші літературні твори Єгипту датовані епохою Стародавнього царства. Відомі рукописи під назвою «Тексти пірамід», «Казка красномовного селянина», «Казка про двох братів», «Рече́ння Іпусе́ра», «Пророцтво Нефе́рті».5. Архітектура та мистецтвоЄгиптяни першими засвоїли техніку монументального будівництва. Першими архітектурними спорудами були гробниці (маста́би) і храми. Особливо вражають розмірами піраміди, які символізували велич та могутність володарів. Значного успіху досягли художники в мистецтві портрета, у тому числі скульптурного. Художники майстерно відтворювали природу Нілу: птахів в очереті, полювання на хижих звірів, збирання врожаю на ланах. Фараонів завжди зображували вищими від усіх навколо - так підкреслювали їхню могутність. Яскравими фарбами розмальовувалися стіни палаців фараонів, маєтків вельмож, поховальних кімнат.

Номер слайду 13

АРХІТЕКТУРА і МИСТЕЦТВО

Номер слайду 14

ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬГРА «ІНТЕРВ’Ю з єгиптологом»Що таке писемність? Які наукові знання набули розвитку в Стародавньому Єгипті? Чи втілювали боги Єгипту сили природи? Які саме? Згадайте, як називається релігія, що обожує сили природи. Яких богів шанували в Стародавньому Єгипті? Хто з них був найшанованішим?

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПрочитати параграф 12. Творче завдання: уявіть, що Ви — єгипетський художник, якому чиновник замовив розпис саркофага для одного з фараонів. Що і як маєте намалювати?

pptx
Додано
16 жовтня 2022
Переглядів
2333
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку