Культурні надбання Давнього Єгиту

Про матеріал

Презентація з Всесвітньої історії на тему ,,Культурні надбання Давнього Єгипту'' 6 клас. Підручник з Всесвітньої історії. Автори: Ігор Щупак, Ірина Піскарьова та Олена Бурлака.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

 12. Культурні надбання Давнього Єгипту

Номер слайду 2

1. РЕЛІГІЯ ТА МІФОЛОГІЯ У давнину єгиптяни, як й інші народи, були безпорадні перед грізними й незрозумілими для них явищами природи. Вони наділяли тварин і рослини надприродними силами, вшановували багатьох звірів як божеств.

Номер слайду 3

Поміркуймо! 1. Спробуйте знайти пояснення, чому саме такі релігійні культи виникли в Давньому Єгипті. 2. Як вони відображають зв'язок давніх єгиптян з навколишнім світом?

Номер слайду 4

У багатьох місцевостях Давнього Єгипту священною твариною вважався крокодил. Ніхто в Єгипті не міг скривдити кішку — священну тварину богині Бастет. Єгиптяни й багатьох богів зображували з тілом людини та головою тварини або птаха. Одним із головних богів вважався бог сонця Ра, що мандрував у небесному човні денним небосхилом. По всьому Єгипту поширився культ Осіріса — бога природи, що вмирає та воскресає, і бога мертвих.

Номер слайду 5

Єгиптяни вірили в життя після смерті. Загробний світ здавався їм таким самим Єгиптом, але ще більш родючим. Володарем і суддею потойбіччя вважався бог Осіріс. Він вершив суд у Великому Палаці Двох Істин. Давні єгиптяни вважали, що смерть настає тільки тому, що душа залишає тіло людини. Але душа може повернутися, і для цього потрібно зберегти тіло померлого. У Давньому Єгипті фараона вважали живим богом. Єгиптяни вірили, що цар не вмирав, а лише покидав землю людей, сходив на свій обрій, сягав неба та зливався зі своїм творцем.

Номер слайду 6

Пізнавально й цікаво Єгиптяни навчилися бальзамувати тіло померлого, робити з нього мумію. Спочатку з тіла видаляли нутрощі, розкладаючи їх у посудини — канопи. Саме ж тіло занурювали в міцний соляний розчин. Після того, як воно набирало солі, його висушували й усередину клали різні суміші мазей, трави. Потім мумію просмолювали й обмотували багатьма тонкими полотняними бинтами. Мумію фараона клали в саркофаг і поміщали в гробниці.

Номер слайду 7

Поміркуймо! Як релігійні уявлення могли впливати на поведінку давніх єгиптян? Служителями богів були жерці. Вони, на думку вірян, зустрічалися з богами, передавали їм прохання людей, а боги через жерців пояснювали людям свою волю. Храми в особі жерців розпоряджалися величезними багатствами.

Номер слайду 8

2. БУДІВНИЦТВО ПІРАМІД І МИСТЕЦТВО Єгиптяни першими у світі створили монументальні споруди з каменю — піраміди та храми. Найбільша з усіх єгипетських пірамід — піраміда Хеопса (2580-2560 роки до н. е.).

Номер слайду 9

Поблизу пірамід можна побачити сфінкса — фігуру лежачого лева з людською головою. Надприродна міць фараона, уособлена у сфінксі, викликала страх. Тому араби називали цю фігуру «батьком жаху». Одним зі славнозвісних храмів був храм у Карнаці. Перед храмом збереглася частина алеї з кам’яних сфінксів з тілом лева й головою барана (священної тварини бога Ра). Єгипетський архітектор спорудив найбільший колонний зал Стародавнього світу площею 5000 м2.

Номер слайду 10

Найдавніша з пірамід — піраміда фараона Джосера (правив у 2780-2760 рр. до н. е.)

Номер слайду 11

1. Які знання знадобилися єгиптянам для будівництва пірамід? 2. Дізнайтеся, які існують версії про те, хто збудував піраміди. Якій з них ви довіряєте більше? Чому?

Номер слайду 12

Єгипетське мистецтво було тісно пов’язане з релігією. Скульптуру єгиптяни розуміли як місцеперебування двійника померлого. Тому статую померлого поміщали до гробниці.

Номер слайду 13

Золота маска фараона Тутанхамона (Єгипетський національний музей у м. Каїрі)

Номер слайду 14

Статуя фараона в Карнакському храмі

Номер слайду 15

Стіни храмів і гробниць були багато оздоблені рельєфами та розписами. На них зображували людей, які працюють у полях і садах, ремісників, що обслуговують свого господаря, слуг, що несуть дари померлому. Показано і збирання податків, і прийом послів, і воєнні сцени. Фараона й вельмож зображували більшими за інших людей.

Номер слайду 16

3. ПИСЕМНІСТЬ ДАВНЬОГО ЄГИПТУ Для організації господарства, регулярного збирання податків, а також для ведення наукових спостережень потрібна була писемність. Давньоєгипетська писемність — ієрогліфи — виросла з піктографічного письма.

Номер слайду 17

Пізнавально й цікаво Зазвичай текст писали чорною фарбою, але часто початок нового розділу, дати в ділових документах позначали червоною. Виділяти деякі фрази червоним кольором було необхідно тому, що єгиптяни на письмі не відокремлювали слова одне від одного. Звідси й походить вислів «почати з червоного рядка», що означає «писати з нового рядка».

Номер слайду 18

На чому ж писали єгиптяни? Матеріалом для письма були камінь, глиняні черепки, дерево, шкіра. Широко застосовували папірус. Єгиптяни так називали очерет, а потім і матеріал для письма, що добували з цієї рослини («папір» — річковий, нільський). Це слово запозичили давні греки та римляни, а згодом так у деяких мовах почали називати папір.

Номер слайду 19

ЗНАЮ й РОЗУМІЮ: запитання та завдання I. Знаю нове 1. Яких тварин, природні явища обожнювали давні єгиптяни? 2. Поясніть зміст понять: піраміда, храм, жерці, ієрогліфи, піктографія, папірус. 3. Яку роль у житті єгипетського суспільства відіграла писемність?

Номер слайду 20

II. Обговорюємо в групі 1. Чи можна назвати храми й піраміди історичним джерелом? Чому? Яку інформацію про життя Давнього Єгипту вони нам повідомляють? 2. Поміркуйте над значенням наведених слів. Чим вони можуть бути корисними сучасній людині? III. Мислю творчо Започаткуйте укладання ілюстрованої шкали часу або хронологічної таблиці «Давні цивілізації Африки та Азії».

Номер слайду 21

Дякую за увагу! Виконала учениця 6 класу Гуржій Анна

ppt
Додав(-ла)
Гуржій Анна
Додано
21 жовтня 2022
Переглядів
657
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку