Презентація до уроку "Розвиток грошової системи в Україні"

Про матеріал
Інтегрований урок з історії України та економіки, можна використовувати на уроках 10 та 11 класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтегрований урок: економіка та історія України.

Номер слайду 2

Гроши – це карбована свобода. Ф.М.Достоєвський

Номер слайду 3

Тема уроку: Розвиток грошової системи в Україні.

Номер слайду 4

План Історичний нарис розвитка грошової системи в Україні. Розвиток грошової системи в Україні.

Номер слайду 5

Запитання для повторення Яке значення для Вас мають гроші й для чого вони нам потрібні? • Чи можна взагалі обходитись без грошей? Яке значення для Вас мають гроші й для чого вани нам патрібні?

Номер слайду 6

Чи можно взагалі обходитись без грошей?

Номер слайду 7

Гроші Паперові гроші Монети Вексель Банкнота Кредитна картка Банківський рахунок Міжнародні гроші Електронні гроші Чек «Грошове дерево»

Номер слайду 8

1. Історичний нарис розвитку грошової системи в Україні. 1.    Шо таке бартер? 2.    Які товари виконували роль грошей? 3.    Худоба – найпоширеніша форма перших грошей. 4.    Шкури правлять за гроші. 5. Властивості сучасних грошей 6. Призначення грошей в економіці

Номер слайду 9

Гомер „Ілліада” : „ Решту п’яного вина пишно прибрані діти Ахейців Все купували; Платив хто залізом, Хто сяйною міддю, Хто ж і бичачими шкурами, Хто і самими биками Або рабами людьми...”

Номер слайду 10

Історик Г.А. Федоров-Давидов: „Що тільки не слугувало людині грошима! Діапазон таких речей воістину безмежний: від коров’ячих черепків на острові Борнео до брусків солі в Африці, від металевих списів у Конго до людських черепів на Соломонових островах.”

Номер слайду 11

Найпоширенішою формою перших грошей була худоба. Багатьма мовами світу худоба і гроші мають однакову назву, або назву із спільним коренем. Наприклад, у стародавніх римлян це слово „пекуніа”, у греків – „котема”. Навіть слово „капітал” походить від латинського „caputa” – головна худоба. Сучасне англійське слово „imprecunious” означає „людина, що не має грошей”, а в буквальному перекладі – „людина, яка не має худоби”.

Номер слайду 12

У багатьох народів як гроші використовувались шкури. Естонською мовою слово „раха”, що означає „гроші”, а споріднене лампадське слово відповідає поняттю, що означає „шкура”. У Київській Русі в ХІ ст. гроші почали позначати словом „нупи”, а грошові одиниці – словами „біла, „лобни”, ”мортки”,  „вушка”, „спора”, „зуби”...  Усі ці найменування траплялися у стародавніх писемних пам’ятках. Слова „купа” означало „куниці”, а слово „спора” – шкура, „біла” – білка, „лобики” – лобова частина шкури тощо.

Номер слайду 13

Товар обирали як гроші, завдяки таким якостям: 1.    висока вартість; 2. гроші необтяжливо носити при собі; 3. привабливий зовнішній вигляд; 4.    поділяєтЬся на однорідні частини, не змінюючи якості; 5. потребує великих зусиль для утримання та вичинки; 6.    вартість товару не змінюється, протягом довготривалого часу, тоді його можна довго зберігати, нагромаджувати. 7. приємний на дотик; 8. занесені до Червоної книги.

Номер слайду 14

Властивості сучасних грошей Ліквідність – здатність безперешкодного обміну на благо стабільність – вартість грошей продовж певного часу має бути приблизно однаковою; портативність – зручність у користуванні; тривалість (міцність) – матеріал не повинен псуватися при використанні; подільність (розмінність) – сдатність ділитися на частини; здатність до розпізнавання – але з ознаками, які важко підробляти.

Номер слайду 15

Порівняння властивостей грошей Якості товару, який обирали за гроші 1. висока вартість; 2. гроші необтяжливо носити при собі; 3. привабливий зовнішній вигляд; 4.    ділитися на однорідні частини, не змінюючи якості; 5. потребує великих зусиль для утримання та вичинки; 6.    вартість товару не змінюється, протягом довготривалого часу, тоді його можна довго зберігати, нагромаджувати. 7. приємний на дотик; 8. занесені до Червоної книги. Властивості сучасних грошей Ліквідність – здатність безперешкодного обміну на благо стабільність – вартість грошей продовж певного часу має бути приблизно однаковою; портативність – зручність у користуванні; тривалість (міцність) – матеріал не повинен псуватися при використанні; подільність (розмінність) – здатність ділитися на частини; здатність до розпізнавання – але з ознаками, які важко підробляти.

Номер слайду 16

Функції грошей міра вартості засіб обігу засіб плотежу засіб нагромадження світові гроші

Номер слайду 17

2. Розвиток грошової системи в Україні 1.  Походження слів „гривня”, „копійка”. Походження слів „карбованець”, „гроші”. Історична довідка

Номер слайду 18

Ціновим є походження деяких слів в українській мові. Гривня – злиток срібла вагою в півфунта (один руський фунт =409). Копійка називається так через те, що на ній зображали вершника зі списом (копьем).

Номер слайду 19

У XIV ст. в Україні щоб визначити якість срібної монети за твердістю та кольором металу, надкушували її край. Врешті на грошах з’явились зарубки, або литовською „карб”. Відтоді українці називали їх карбованцями. Українське слово гроші запозичене з чеської мови, а чеську воно потрапило з італійської як слово „гроеса” – великий.

Номер слайду 20

Історія українських паперових грошей Проголосивши 18 липня 1917р. утворення УНР, Центральна Рада запровадила в Україні нову національну валюту – український карбованець. Центральна Рада 1 березня 1918р. прийняла закон про запровадження нової грошової одиниці – гривні, яка дорівнювала 100 шагам Ѕ карбованця. Протягом 1918р. у Берліні було видруковано грошові знаки номіналом 2, 10, 100 ,500, 1000 та 2000 грн. Наприкінці квітня 1918р гетьман Павло Скоропадський відновив як основну грошову одиницю карбованець, що дорівнював 200 шагам. Після переходу влади у грудні 1918р до рук Директорії на чолі з Володимиром Винниченком та Симоном Петлюрою основною грошовою одиницею відновленої УНР знову було проголошено гривню.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Емісія грошей – випуск державою в обіг певної кількості грошових знаків, кількість грошей регулює держава.

Номер слайду 23

2. Сьогодні в українському обігу перебувают понад 120 видів монет: звичайні (розмінні) – 7 номіналів та інші – ювілейні та пам’ятні. Монети номінальною вартістю 10 коп., 25коп., 50 коп., і 1 грн. виготовлено з латуні.

Номер слайду 24

Афоризми про гроші Гроші набирають вагу тоді, коли зникають почуття.  Оноре де Бальзак  Гроші не пахнуть.  Імператор Веспасіан, який обклав податком громадські відхожі місця  Гроші не роблять при яскравому світлі.  Джордж Бернард Шоу  Гроші ні з кого не зробили дурня. Вони просто виставляють дурнів напоказ.  Кін Хаббард  Гроші повинні обертатися. Чим швидше витрачаєш, тим швидше отримуєш.  Петро Капіца 

Номер слайду 25

Гроші потрібні навіть для того, щоби без них обходитись.  Оноре де Бальзак  Не в грошах корінь зла - у засобах їх добування.  Юрій Рибников  Рахувати гроші в чужій кишені недобре, але цікаво.  Леонід Крайнов-Ритов  Там, де смітять грошима, дуже тяжко дотримуватись чистоти.  Плавт  Той, хто шукає мільйони, досить рідко їх знаходить, проте той, хто їх не шукає,- не знаходить ніколи!  Оноре де Бальзак 

Номер слайду 26

”Гроші дуже малий пан, але вельми хороший слуга” Френсіс Бекон

Номер слайду 27

Тести

Номер слайду 28

УКРАЇНСЬКІ ПРИСЛІВ'Я І ПРИКАЗКИ ПРО ГРОШІ • Біда з грошима – біда і без грошей. • Брат братом, сват сватом, а гроші – не рідня. • Велика справа – гроші, а ще більше – правда! • Гроші маленькі, та велику справу роблять. • Гроші хороші лічені, а діти виховані. • Держи копієчку про чорний день. • Де не доглядиш оком, заплатиш гаманцем. • Діла на копійку, а балачок на гривню. • Договір дорожче за гроші.

ppt
Додано
27 жовтня 2021
Переглядів
2562
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку