Презентація "Повсякденна економіка. Гроші."

Про матеріал
Презентація "Повсякденна економіка. Гроші." Матеріали до уроку сприяють формування економічної компетентності здобувачів освіти. Акцент зроблено на розумінні необхідності ведення сімейного бюджету, вміння заощаджувати, раціонально підходити к плануванню своїх витрат, необхідності визначати цілі й засоби їх досягнення. Важливим є розуміння різниці між позикою та кредитом, що таке борг та можливі наслідки для боржників. Банківськи послуги для споживачів. Матеріали презентації можуть бути використані й на виховній годині з метою формування фінансової обізнаності учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повсякденна економіка

Номер слайду 2

« Брак навичок управління особистими фінансами так само небезпечно для життя і здоров‘я, як невміле керування автомобілем»

Номер слайду 3

“ Важливо не те, скільки грошей ви заробляєте, а те, скільки грошей у вас залишається, як вони працюють на вас, і скільки поколінь ви зможете ними забезпечити” – Роберт Кійосакі, американський підприємець, інвестор.

Номер слайду 4

Функції грошейміра вартостізасіб обігузасіб платежузасіб нагромадження – накопичення грошей з метою … світові грошіНе в грошах щастя, але воно в можливостях, які ці гроші відкривають

Номер слайду 5

Обирайте як ціль ваші потреби. Фінансові цілі: конкретні холодильник, навчання на курсахвимірні скільки вже є і скільки ще потрібнодосяжні рік достатньо, щоб накопичитинагальні здоровий глузд Короткострокові (1-5 роки): Довгосторокові ( понад 5 років)

Номер слайду 6

українці заощаджують?10% мають заощадження27- 47 % не заощаджують ( грошей достатньо для життя)кожен другий, хто відкладає на «чорний день», зберігає вдома 90% не ведуть сімейний бюджет(аналіз, планування, розподіл)

Номер слайду 7

Філософія «опори на власні сили» нерозвинута12% зберігають гроші на банківському рахунку39% не мають банківських рахунків40% не слідкують за фінансовими новинами. Базові фінансові послуги:72% оплата комунальних платежів через банк; 68% користування пластиковою карткою і банківським рахунком;30% споживчий кредит;38% проведення платежів через термінали платіжних систем;92% переказують гроші через банк;31% обмін валюти

Номер слайду 8

Вивчаємо банки: надійність, ризики, можливості

Номер слайду 9

Засіб збереження грошей, а не форма заробітку. Депозити: 8% річних. Доцільно мати декілька одночасно у різних банках, у різній валюті. Покриває інфляцію. (короткострокові, довгострокові, до запитання). Сплачуємо податок на дохід 18% +1,5% військовий збір від нарахувань. Гарантії: 200 тис.грн. повернення державою.«Скарбничка»

Номер слайду 10

цінні папери Облігації внутрішньої державної позики. Переваги - висока дохідність, відсутність податків та нульові ризики втратити гроші. Облігації від мільйона гривень не доступні для простого населення. Вже є пропозиції і від тисячі, людина може купувати через банки такі невеликі пакети. Сплачуємо лише 1,5% військового збору. Облігації можна продати у будь який час. Гарантії: повернення всіх вкладених грошей. Додаткові витрати :відкрити банківський рахунок у цінних паперах (туди зарахують куплені облігації) та рахунок до виплат (на нього він отримує вартість облігацій та відсотки за ними, коли завершиться їхній термін).

Номер слайду 11

Рахуємо = прогнозуємо

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Борг - забов‘язання , строк виконання якого настав…Випадковий боржник. Транжира. Шахрай

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

В боргу, як у морі: ні дна, ні берега…

Номер слайду 17

Споживчий кредит. Вимагайте документи, щоб порівняти пропозиції банків (паспорт кредиту і проєкт угоди)Шукайте реальну річну процентну ставку (Цей показник містить усі платежі, пов'язані з кредитом: проценти, комісії, збори)Відмовляйтеся від додаткових послуг (страховика обираєте ви)Договір дорожчий грошей (не можна змінювати в однобічному порядку)Шукайте альтернативу споживчим кредитам (альтернатива – розстрочка від продавця)Довіряй, але перевіряй! Від доходу не більше 30%! Не поспішай!

Номер слайду 18

“Багатство – це не скупчення матеріальних цінностей. Це вміння витрачати менше, ніж заробляєш, вміння відкладати і вкладати. Ви не збагатіє, поки не засвоїте це”. Дейв Ремсі

pptx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 10 клас (Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т.І.)
Додано
29 жовтня 2021
Переглядів
1461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку