Презентація до уроку "Русь-Україна за Ярослава Володимировича (Мудрого, 1019–1054 рр.)"

Про матеріал
Наочний матеріал до теми "Русь-Україна за Ярослава Володимировича (Мудрого, 1019–1054 рр.)". Перезантація створена до підручника Історія України(7 клас)(Дрібниця, Щупак, Бурлака, Піскарьова). Презентація розроблена із залученням відеоматерлів, ребусів, вправ Learningapps, додано роботу з історичними джерелами. Всі гіперпосилання є активними, відкриваються під час демонстрації презентації простим натисканням на зображення. Також вкінці додано авторську розробку - дошку "Київські князі". Дякую за довіру! Вдалої та продуктивної роботи!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

І війни йшли не тільки ради слави,Бо іншій все корилося меті —Меч Святослава прокладав путіДля мудрості ясної Ярослава. Коли була Європа в забуттіТа істина у вогнищах палала,Антична мудрість гордо оживала. В твоїм, о Русь, допитливім житті. За ясні зорі і за тихі водиІшли в бої сини твого народуІ гинули, слабіючи від ран. Але тебе ця кров не зупиняла,Бо ти й тоді, хай підсвідомо, дбала. За кращу, світлу долю всіх слов’ян. Василь Симоненко

Номер слайду 2

Історична хронологія

Номер слайду 3

Робота з візуальним джерелом Яку подію зображено на малюнку? З яким діячем її пов’язують? Назвіть хронологічні рамки даної події

Номер слайду 4

Правда чи не правда? 1. Володимир Великий став київським князем у ІХ ст. 2. На початку Х ст. Київська Русь була язичницькою країною.3. Хрещення Русі відбулося у 980 році.4. За час свого правління Володимир приєднав Червенські міста, племена радимичів та древлян. 5. «Змієві вали» входили до системи укріплень Київської держави. 6. За часів Володимира Великого у Київській Русі почали карбувати власні монети.

Номер слайду 5

Родовід Яку династію перед вами показано? Вкажіть імена князів,яких пропущено? Назвіть роки їх правління.

Номер слайду 6

Русь-Україна за Ярослава Володимировича (Мудрого, 1019–1054 рр.)Історія України 7 клас

Номер слайду 7

Мета уроку Ознайомитися зі змінами, що відбулися в Київській державі за часів правління Ярослава Мудрого;розглянути зовнішню та внутрішню політику, з’ясувати значення діяльності князя для розвитку давньоруської держави; розвивати навички роботи з джерелами інформації та їх основі робити певні висновки про історичні факти і події; розвивати творчі здібності; виховувати повагу до видатних історичних діячів, почуття гордості за минуле свого народу.

Номер слайду 8

План уроку 1. Прихід до влади Ярослава Володимировича 2. Правління Ярослава в Києві (1019–1054 рр.) 3. «Руська правда» («Правда Ярослава») — перша писемна збірка законів русі-україн4. Зовнішня політика Ярослава Володимировича

Номер слайду 9

Заповни квиток наприкінці для того, щоб завершити урок

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Проблемне питання. Як ви вважаєте, чому Ярослава прозвали «Мудрим», а період його князювання називають – розквітом Русі-України?

Номер слайду 12

Ярослав Мудрий – князь, за якого Київська Русь пережила зоряний час і досягла найвищого щабля свого розвитку, а Київ за величчю зрівнявся з тогочасною столицею християнського світу – Константинополем. Храми, школи, вали, Золоті ворота, перша збірка законів, літописи – це далеко неповний список того, що з’явилося на Русі завдяки мудрості князя Ярослава.

Номер слайду 13

1. Прихід до влади Ярослава Володимировича Після смерті київського князя Володимира Святославича (Великого) між його синами розпочалася жорстока боротьба за батьківський престол. Під час неї четверо синів Володимира загинули: Борис і Гліб (перші руські святі), Святополк і Святослав.

Номер слайду 14

Живим лишався брат Ярослава – Мстислав, князь тмутараканський, який все ще був претендентом на київський престол. Мстислав посів у Чернігові, а Ярослав вирішив лишитися у Новгороді, вважаючись князем київським. Ставши стольним градом Мстислава, Чернігів почав бурхливо розвиватися і за декілька років став одним з найважливіших культурних та політичних центрів Русі. Брати разом керували державою та військовими походами, допоки Мстислав не помер у 1036 році, захворівши на полюванні.

Номер слайду 15

2. ПРАВЛІННЯ ЯРОСЛАВА В КИЄВІ (1019–1054 рр.)Часи князювання Ярослава Володимировича — період піднесення і розквіту Русі-України. Відновив централізовану владу. Зменшив податки Велику увагу приділяв розвитку церкви Дбав про розвиток ремесла, землеробства, скотарства. Розвива культуру та науку на території Русі 1019-1054рр.

Номер слайду 16

Робота з історичним джерелом Літопис руський про внесок Ярослава Мудрого в розбудову Давньоруської держави та розвиток її культури (перша половина ХІ ст.)У рік 6545 [1037]. Заложив Ярослав город — великий Київ, а в города сього ворота є Золоті. Заложив він також церкву Святої Софії, премудрості божої, митрополію, а потім церкву на Золотих воротах […] І зібрав він писців многих, і перекладали вони з гречизни на слов’янську мову і письмо [святеє], і списали багато книг. [...] Отець бо його Володимир землю зорав і розм’якшив, себто хрещенням просвітив, а сей великий князь Ярослав, син Володимирів, засіяв книжними словами серця віруючих людей, а ми пожинаєм, учення приймаючи книжнеє. Велика бо користь буває людині од учення книжного. Ярослав же сей, як ото ми сказали, любив книги і, многі списавши, положив [їх] у церкві Святої Софії…Які споруди були побудовані Ярославом Володимировичем? Як літописець оцінює «учення книжне»? Яка, за літописом, заслуга князів Володимира і Ярослава? Чи згодні ви з точкою зору літописця? Обґрунтуйте свою думку.

Номер слайду 17

Золоті́ воро́та — головна брама стародавнього Києва, пам'ятка оборонної архітектури Київської Русі, одна з найдавніших датованих споруд Східної Європи, символ Києва. Свою назву одержали за аналогією із Золотими воротами в Константинополі (Царгороді).

Номер слайду 18

Серцем Києва, перлиною світової архітектури став Софійський собор — величний храм, присвячений Мудрості Божій. Його будівництво розпочалося 1017 р. і завершилося у 1037 р. Собор став резиденцією київського митрополита. Собор — особлива велична церква (храм) у християнстві,що є престолом (кафедрою) єпископа, митрополита.

Номер слайду 19

Релігійне життя Русі було підпорядковане Візантії. У Києві була створена митрополія. Іларіон (1051 р.): високоосвічений ерудит, блискучий промовець і патріот Русі, автор твору «Слово про закон і благодать»Митрополія — територія, що перебуває під релігійною владою митрополита; зазвичай складається з кількох єпархій.

Номер слайду 20

Пригадай Які види історичних джерел ти знаєш? Які з них допомагають нам вивчати історію Русі-України.

Номер слайду 21

3. «РУСЬКА ПРАВДА» («ПРАВДА ЯРОСЛАВА») — ПЕРША ПИСЕМНА ЗБІРКА ЗАКОНІВ РУСІ-УКРАЇНи«Руська правда» («Правда Ярослава») стала основою законодавства в ХІ–ХІІІ ст. Вона є цінним джерелом вивчення державної організації Русі, господарства й побуту тих часів.

Номер слайду 22

Робота з історичним джерелом Опрацюйте уривок із «Руської правди» про вири (відшкодування, штрафи) за злочин і знайдіть докази, що в збірнику законів закріплювалася соціальна нерівність руського суспільства. 11. Про князівського отрока. Якщо за князівського отрока або за конюха, або за кухаря, то «вира» — 40 гривен.12. А за тіуна огнищного і за конюха — 80 гривен.13. А за тіуна князівського сільського або керуючого орними роботами — 12 гривен.16. А за смерда і холопа — 5 гривен, а за раба — 6 гривен.

Номер слайду 23

4. ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА ЯРОСЛАВА ВОЛОДИМИРОВИЧАЯка форма ведення зовнішньої політики зображена на схемі? З діяльністю якого князя пов’язують її виникнення?

Номер слайду 24

У 1036 р. об’єднані війська київської і новгородської дружин вщент розгромили печенігів, які відступили на Балкани. Щоправда прийшли нові кочовики — торки, а пізніше половці.

Номер слайду 25

В останній рік життя Ярослав склав для своїх п’ятьох синів заповіт. Князь сподівався, що заповіт убереже його синів від боротьби за владу в Києві.…сини мої, майте межи собою любов, бо ви єсте брати від одного отця і одної матері. І якщо будете ви в любові межи собою, то […] будете ви мирно жити. Якщо ж будете ви в ненависті жити, у роздорах сварячись, то й самі погибнете, і землю отців своїх і дідів погубите, що її надбали вони трудом великим. Тож слухайтесь брат брата, пробувайте мирно…

Номер слайду 26

Ярослав Мудрий помер у Вишгороді у віці 76 років (рідкісне явище в ті часи дожити до такого похилого віку) і похований у Софійському соборі в мармуровому саркофазі, який зберігся і до сьогодні.

Номер слайду 27

Хмарка слів

Номер слайду 28

Хронологія Ярослава

Номер слайду 29

Порівняння

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Рефлексія На сьогоднішньому занятті я зрозумів(-ла)/дізнався(-лась)/розібрався(-лась)... Я хочу похвалити себе за те, що на сьогоднішньому занятті ... На занятті мені особливо сподобалося ... Знання із сьогоднішнього заняття мені знадобляться ... На сьогоднішньому уроці мене здивувало ...

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Діємо: практичні завдання. Продовжте заповнювати у своєму робочому зошиті таблицю «Діяльність руських князів наприкінці Х – у першій половині ХІ ст.»

Номер слайду 34

Домашнє завдання Опрацювати пар. 10 Продовжити таблицю про діяльність руських князів Звернути увагу на основні дати та терміни Підготуватися до тестової роботи

Номер слайду 35

Дошка для поглиблення знань https://padlet.com/yadombrovskaya19/ifmtik70182mt8wv

Номер слайду 36

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Дуже вдячна за змістовну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Худобець Олександр Анатолійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
2054
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку