Презентація до уроку "Шкала електромагнітних хвиль"

Про матеріал
Презентація до уроку "Шкала електромагнітних хвиль" Презентація до уроку "Шкала електромагнітних хвиль"Презентація до уроку "Шкала електромагнітних хвиль"Презентація до уроку "Шкала електромагнітних хвиль"Презентація до уроку "Шкала електромагнітних хвиль"Презентація до уроку "Шкала електромагнітних хвиль"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ШКАЛА ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ХВИЛЬ

Номер слайду 2

Розминка (так чи ні?)Електромагнітною хвилею називають поширення у просторі електромагнітного поля, в якому напруженість електричного й індукція магнітного полів змінюються періодично. Джерелом електромагнітних хвиль є електричні заряди, що рухаються з прискоренням, тобто електромагнітні коливання. Електромагнітні хвилі поширюються зі швидкістю звуку.

Номер слайду 3

Розминка (так чи ні?)Система, де можуть існувати електромагнітні коливання – коливальний контур. Коливальний контур складається з конденсатора та трансформатора. Коливальний контур, щоб він випромінював електромагнітні хвилі повинен бути чистим. Електромагнітна хвиля поперечна. Електромагнітна хвиля характеризується періодом, частотою, довжиною хвилі.

Номер слайду 4

Розподіл електромагнітних хвиль за різними частотами називають спектром. Весь спектр електромагнітних хвиль умовно поділяють на окремі діапазони. Неперервна послідовність частот та довжин хвиль електромагнітних випромінювань утворюють шкалу електромагнітних хвиль.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Творчі групи збирають інформацію за таким планом:• вид випромінювання;• історія відкриття;• джерела випромінювання;• основні властивості випромінювання;• використання даного виду випромінювання на практиці.

Номер слайду 7

Низькочастотне випромінювання. Довжина хвилі – 1013-105 м Частота 3*10-3 – 3*105 Гц. Низькочастотне випромінювання виникає під час роботи електричних генераторів, поблизу ліній електропередач і поширюється лише на кілька метрів, тому практичного застосування воно не має. Низькочастотне випромінювання негативно впливає на людей, які безпосередньо працюють з джерелами випромінювань, а також на населення, яке проживає поблизу джерел випромінювання. Установлено, що більшість населення живе в умовах підвищеної активності низькочастотного випромінювання.

Номер слайду 8

Радіохвилі

Номер слайду 9

Інфрачервоне випромінювання

Номер слайду 10

Видиме світло. Видиме світло – це електромагнітні хвилі в інтервалі частот, що сприймаються людським оком від 4,0*1014 до 7,5*1014 Гц, з довжиною хвилі від 760 нм до 380 нм. Вивчаючи білі промені, англійський вчений Ньютон встановив цікаве явище: якщо крізь вузьку щілину у світлонепроникній перегородці пропустити промінь білого сонячного світла і поставити на його шляху скляну тригранну призму, ребро якої буде паралельне щілині, то на екрані утвориться різнокольорова смужка, схожа на веселку. Ньютон назвав її спектром.

Номер слайду 11

Ультрафіолетове випромінювання

Номер слайду 12

Рентгенівські промені

Номер слайду 13

Гамма променідовжина хвилі (10-8 см). Гамма-випромінювання володіє великою проникаючою здатністю, тобто може проникати крізь велику товщину речовини без помітного ослаблення. Гамма-випромінювання знаходить застосування в техніці, наприклад для виявлення дефектів в металевих деталях – гамма-дефектоскопія. Гамма-випромінювання може викликати променеве ураження організму, аж до його загибелі. Гамма-випромінювання виникає при розпаді радіоактивних ядер елементарних частинок, а також при проходженні швидких заряджених частинок через речовину. Основними джерелами гамма-випромінювання служать природні і штучні радіоактивні ізотопи, а також електронні прискорювачіВ 1990 році Поль Віллар винайшов короткохвильове електромагнітне випромінювання, яке невідхиляється, як і світло магнітним полем.

pptx
Додав(-ла)
Кулікова Ірина
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
19 березня 2020
Переглядів
3259
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку