Презентація до уроку "Сонце. Будова Сонця"

Про матеріал
Матеріал розроблено як додаток до уроку астрономії по темі: Сонце. Будова Сонця.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Сонце. Будова Сонця. Як і всі зірки Галактики,наше Сонце утворилося з газопилової туманності. Вік нашого світила становить- 5 млрд. років. Наше Сонце належить до другого (а можливо й до третього) покоління зір, що мають багато важких хімічних елементів, з яких утворилися планети земної групи.

Номер слайду 2

Сонце – найближча до нас зоря. Сонце - розжарена плазмова куля. У центрі Сонця температура досягає 15 млн. Кельвінів, а тиск - 200 млн. атмосфер. Гідроген та гелій тут стиснуті до густини 150 000 кг/м3.

Номер слайду 3

Характеристики Сонця Діаметр (d) = 1 390 600 км. Маса (m) у 330 тисяч перевищує масу Землі або у 750 разів перевищує масу всіх планет,які рухаються навколо нього. Відстань від Землі до Сонця = 150 млн. км. Промені доходять до Землі за 8 хв.

Номер слайду 4

Будова Сонця. Н (гідроген) – 71 % Не (гелій) – 27 %Інші елементи – 2%Температура на поверхні = 6000 СА всередині = 16 млн. СВсі речовини перебувають вгазоподібному стані

Номер слайду 5

Атмосфера Сонця. Фотосфера - найглибший шар атмосфери, товщиною 200–300 км, називається. З нього випромінюється майже вся енергія, яка спостерігається у видимій частині спектра, вона утворює видиму поверхню Сонця. Хромосфера - частина сонячної атмосфери, в якій підвищується температура й послідовно іонізуються гідроген, гелій та інші елементи, її температура становить десятки й сотні тисяч Кельвінів. Со́нячна коро́на — зовнішня частина атмосфери, яка просліджується до відстаней майже в два радіуси Сонця від сонячної поверхні. Сонячна плазма в цій частині має малу густину й розігрівається до температур в кілька мільйонів Кельвінів.

Номер слайду 6

Протуберанці — світлі утворення з розжарених газів, що спостерігаються у вигляді яскравих виступів різноманітної форми на краях сонячного диска.

Номер слайду 7

Плями на СонціСонячні плями — темні утворення на Сонці, температура яких знижена приблизно на 1500 К у порівнянні з навколишніми ділянками фотосфери. Спостерігаються плями на диску Сонця (за допомогою оптичних приладів, а в разі великих плям — і неозброєним оком) у вигляді темних плям. Сонячні плями є областями виходу в фотосферу сильних магнітних полів.

Номер слайду 8

Факели. Сонячні факели (сонячні смолоскипи) — яскраві поля, що оточують сонячні плями. Факели являють собою більш яскраві в порівнянні із загальним тлом освіти, які можуть займати більшу частину видимої поверхні Сонця.

Номер слайду 9

Гранули. У фотосфері Сонця конвективні потоки плазми створюють окремі гранули (комірки), типовий розмір яких сягає порядку 1000 км. Внаслідок нестабільності турбулентних потоків тривалість життя (від моменту її утворення до моменту розсмоктування) становить 8 — 20 хв.

pptx
Додав(-ла)
Пінчук Олена
Додано
4 лютого 2023
Переглядів
3133
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку