Презентація до уроку "Специфіка італійського Відродження, його основні етапи, представники".

Про матеріал
У презентації схематично продемонстровані етапи італійського Відродження. Надані портрети та автопортрети представників доби Ренесансу, їхні роботи (якщо це хуцдожники, скульптори). Періодизація створена на основі підручника Ніколенко, щоб не плутати дітей. У інших авторів вона суттєво відрізняється, що може завдати труднощів, втім це вже клопіт істориків. Не торкаюся Данте - окрема презентація буде присвячена "Божественій комедії".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Італія Специфіка італійського Відродження, його основні етапи, представники

Номер слайду 2

Доба європейського Відродження Як ви пам'ятаєте, доба європейського Середньовіччя визначається насамперед вірою в Бога. На першому плані стоїть думка про потойбічне існування. Але в середині другого тисячоліття Європа переживає бурхливий розквіт промисловості і культури, мистецтва і наук. Після хрестових походів ХІ – ХІІІ століть складається новий соціальний прошарок – бюргерство. Бюргери – вільні ремісники, купці. У цьому середовищі формується нове розуміння життя – бажання розпоряджатися власною долею, прагнення накопичити гроші, ділова завзятість, насолода радощами життя.

Номер слайду 3

Проторенесанс Данте Аліг'єрі Джотто Бондоне П’єтро Кавалліні ХІІІ ст. Високе Відродження Лудовіко Аріосто Леонардо да Вінчі Мікеланджело Рафаель Санті Друга половина ХV – перша половина ХVІ ст. Пізнє Відродження Веронезе Тінторетто Караваджо Бенвенуто Челліні Друга половина ХVІ ст. Раннє Відродження Брунеллескі Франческо Петрарка Дж. Боккаччо Сандро Боттічеллі Донателло ХІV-1-ша полов. ХV cт. І етап ІІ етап ІІІ етап ІV етап Етапи Відродження в Італії

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Начинателем італійського Відродження в живописі звичайно вважають Джотто ді Бондоне(1266—†1337). У своїх творах, написаних на релігійні сюжети, він починає відходити від середньовічного площинного, двомірного зображення. Застосовує світлотінь для надання фігурам об'ємності. Розташовуючи їх в декількох планах, Джотто намагався досягнути глибини зображення. Джотто ді Бондоне. Поцілунок Іуди. 1303 - 1306 Портрет, датований XIV ст. Шедеври італійського Відродження

Номер слайду 6

П'єтро Кавалліні (*1240/1250 — †1330) -італійський художник часів Проторенесансу. Працював у стилі фрески та мозаїки. Був знайомий із досягненнями візантійського мистецтва. Намагався відійти від плаского відображення осіб, надати фігурам об'єму, а також правдивості, достовірності та своєрідної чуттєвості. У багато в чому вплинув на творчість на сучасних йому художників, зокрема Джотто. Кавалліні став провісником художнього стилю так званого Римського натуралізму.

Номер слайду 7

Санта Марія дель Фьоре,Флоренція. Філіппо Брунеллескі (італ. Filippo Brunelleschi (Brunellesco); *1377, Флоренція — †15 квітня 1446, Флоренція) — великий італійський архітектор і скульптор епохи Відродження.

Номер слайду 8

Народження Венери. бл. 1485. Уффіці, Флоренція Са́ндро Боттіче́ллі (італ. Sandro Botticelli; 1 березня 1445 — 17 травня 1510) — італійський живописець флорентійської школи. Справжнє ім'я — Алессандро ді Маріано ді Ванні Філіпепі (Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi)

Номер слайду 9

Скульптура в Уффіці Св. Іоанн Хреститель Святий Марк Донателло (Donatello, повне ім'я Донато ді Нікколо ді Бетто Барді італ. Donato di Niccolo di Betto Bardi; біля 1386 — 13 грудня 1466, Флоренція — один з найвідоміших італійських скульпторів епохи Відродження, основоположник індивідуалізованого скульптурного портрету.

Номер слайду 10

Ймовірно автопортрет Леонардо да Вінчі Мадонна в скелях Леона́рдо да Ві́нчі (італ. Leonardo da Vinci; 15 квітня 1452, селище Анкіано, поблизу Флоренції — 2 травня 1519, замок Кло-Люсе, Амбуаз) — італійський художник (живописець, скульптор, архітектор) і вчений (анатом, натураліст), винахідник, письменник, музикант, один з найбільших представників мистецтва Високого Відродження, яскравий приклад «універсальної людини».

Номер слайду 11

Мойсей Мікела́нджело ді Франче́ско ді Не́рі ді Мініа́то дель Се́ра і Лодо́віко ді Леона́рдо ді Буонарро́ті Сімо́ні (італ. Michelangelo di Francesci di Neri di Miniato del Sera i Lodovico di Leonardo di Buonarroti Simoni, часто відомий як Мікеланджело або Мікелянджело; 6 березня 1475, Капрезе —  18 лютого 1564, Рим).  Італійський скульптор, художник, архітектор,  поет та інженер. Його твори вважалися найвищими досягненнями мистецтва Відродження ще за життя самого майстра.

Номер слайду 12

Мадонна з немовлям (1498). Один із найперших творів майстра. Цю фреску Рафаель виконав у 15-річному віці Портрет Біндо Альтовіті, Вашингтон, Національна галерея. Рафаель Санті (1483—†1520), родом з Урбіно, провів у молодості декілька років у Флоренції, багато чим зобов'язаний її мистецтву. Міркуючи про своєрідність творчості Рафаеля, відомий мистецтвознавець Б. Р. Віппер пише: «Леонардо перевершує його силою інтелекту, Мікеланджело — могутніший, Джорджоне — мелодійніший, Тіціан — барвистіший, прекрасніший. Але справа в тому, що у нього є і велика сила інтелекту, і могутня фантазія, і витонченість». Геній Рафаеля з'єднав, синтезував творчі досягнення попередників. Вважається, що всіх своїх великих сучасників Рафаель перевершив у майстерності композиції.

Номер слайду 13

Флорентійська пані з однорогом. Сікстинська мадонна

Номер слайду 14

Автопортрет художника «Порятунок Моїсея», 1570–1580,  Музей красних мистецтв, Ліон Па́оло Вероне́зе (справжнє ім'я — Па́оло Ка́льярі) (італ. Paolo Veronese, Paolo Caliari) (1528, Верона  — 19 квітня 1588, Венеція) — італійський художник епохи пізнього Ренесансу, представник Венеціанської школи.

Номер слайду 15

Диво Святого Марка, 1548 рік Тінторетто. Автопортрет. 1547 Якопо Робусті більше відомий як Тінторетто (італ. Jacopo Robusti, Jacopo Comin, Tintoretto; * 29 вересня 1518 — 31 травня 1594) — італійський художник з міста Венеція, представник високого венеціанського Відродження і маньєризму. Малював портрети, релігійні і алегоричні композиції.

Номер слайду 16

Юнак з корзиною фруктів. Бл. 1593 Мікеланджело Мерізі да Караваджо (італ. Michelangelo Merisi da Caravaggio, ломб. Michelangiul Merisi dм Caravagg, 29 вересня 1571 — 18 липня 1610) — італійський живописець періоду раннього бароко, засновник європейського реалістичного живопису 17 століття, який працював у Римі між 1592 та 1606, потім у Неаполі і на Мальті. Його життя було настільки ж драматичним, як і його мистецтво (йому довелося залишити Рим після вбивства людини). Він створив могутній стиль, використовуючи контрасти світла й тіні і точно фокусуючись на предметах, іноді використовував драматичне наближення. Він писав з моделей, часто в образах святих і мадон зображуючи простих римлян, людей з вулиць і ринків. Прикладами можуть слугувати «Євангеліст Матвій», товстий, далекий від класичних ідеалів «Вакх з келихом вина», чоловіча модель для «Навернення Савла в апостола Павла» (Санта Марія дель Пополо, Рим), персонажі «Відсічі голови Івана Хрестителя».

Номер слайду 17

Челліні. Автопортрет Медаль на честь папи римського Климента VII  Сільничка Франциска І (1540—1543) Персей Бенвенуто Челліні (італ. Benvenuto Cellini),  (3 листопада 1500, Флоренція — 13 лютого 1571, Флоренція) — італійський скульптор, ювелір, живописець, воїн та музикант епохи  Ренесансу. Звертався до медальєрного мистецтва.

Номер слайду 18

Література Нова епоха принесла новий світогляд, яким став гуманізм (від лат. humanitas — людяність). Найвищою цінністю відтепер визнавалася людина, стверджувалися її краса і гідність, сила розуму й волі, невичерпні можливості. «Бог створив людину, щоб вона пізнавала закони Всесвіту, любила його красу, захоплювалася його величчю... Людина може зростати й удосконалюватися за власною волею. У ній багато різноманітних задатків», — писав італійський мислитель Джованні Піко делла Мірандола. Визначальною рисою доби Відродження в Італії була орієнтація на античні зразки. Італійські гуманісти зробили дуже багато для повернення античної спадщини в країни Європи. Вони брали участь у розкопках, розшукували втрачені пам’ятки старовини, перекладали та тлумачили древні рукописи. Одним із найвідданіших дослідників усього римського і грецького був поет Франческо Петрарка. За часів Відродження в Італії відбулося формування національної культури. Результатом діяльності гуманістів стало пробудження національної самосвідомості, що породило інтерес до національних історії, мови та літератури. Особливості доби яскраво відобразились і в літературі. Так, ренесансна література, звільнившись від середньовічно-церковних догм, звернулася до реального світу й реальної людини, середньовічні символи й алегорії поступово витіснялися реалістичними елементами. У центрі творів відтепер був новий тип літературного героя — ренесансна особистість — енергійна, самостійна, вільна людина.

Номер слайду 19

Письменники італійського Відродження у своїх творах використовували античні сюжети та образи, інтерпретуючи їх відповідно до нового світогляду, адже бути гуманістом у ті часи означало — мати здатність до нового прочитання класики. З позиції нової культури засвоювалися і здобутки середньовічної літератури, тенденції лицарської і міської літератури, традиції народної творчості. Найвизначніші гуманісти епохи — Данте, Петрарка, Боккаччо — писали свої твори не латиною, а на тосканському діалекті, який згодом було покладено в основу італійської літературної мови. Оновлюється й система жанрів. Із гуманістичних позицій переосмислюються античні трагедія та комедія, з’являється сонет, поширюється поема, надзвичайно популярною стає новела (засновником якої вважають Джованні Боккаччо). З італійських новел нерідко черпав сюжети для своїх п’єс Вільям Шекспір.

Номер слайду 20

Нікколо Макіавеллі Томазо Кампанелла Біля витоків італійського Відродження стояв Данте Аліґ’єрі, якого також вважають батьком італійської літературної мови. Видатними письменниками-гуманістами Італії були Франческо Петрарка, Джованні Боккаччо, Нікколо Макіавеллі, Томазо Кампанелла та ін. Українською їхні твори перекладали Іван Франко, Леся Українка, Микола Лукаш, Микола Бажан, Микола Зеров, Дмитро Павличко, Євген Дроб’язко, Максим Стріха та ін. Відродження в Італії тривало близько трьох століть — із XIV по XVI. Трохи згодом Ренесанс поширився на інші західноєвропейські країни (Нідерланди, Німеччину, Францію, Англію), де набув своїх специфічних рис й отримав назву Північного. Проте саме Італію вважають країною «класичного Ренесансу».

Номер слайду 21

Перевіряємо засвоєне - Яку епоху називають добою Відродження? Назвіть її хронологічні межі, етапи. - Поясніть значення поняття Відродження. - Назвіть основні здобутки Ренесансу. - Якою була провідна ідейна течія цієї доби? - Поясніть значення терміна гуманізм. У чому полягала специфіка доби Відродження? Назвіть найвідоміших представників Відродження в галузі літератури. Хто з художників доби Відродження був ще й літератором? У чиїх роботах відчувається знання анатомії? Хто з митців був увінчаний лавровим вінком? Кого з названих авторів вважають утопістом? Кого з митців доби Відродження можна назвати “універсальною людиною”?

Номер слайду 22

Домашнє завдання Прочитати статтю підручника (с.с. 18 – 19). Доповнити складені під час уроку тези матеріалом з Інтернету. Формуємо компетентності на основі виконання завдань на с. 19 підручника.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Василькова Ірина
    Щиро дякую за наданий матеріал.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Аннабердієва Лариса Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Смолікова Анна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Виговська Ірина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Євсюк Олена Ананіївна
    Дякую, презентація дуже хороша
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Кирилюк Ириша
    Коротко і ґрунтовно
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
ppt
Додано
6 жовтня 2020
Переглядів
36598
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку