Презентація до уроку "Станіслав Чернілевський "Теплота родинного інтиму", "Забула внучка в баби черевички"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури у 6 класі "Станіслав Чернілевський "Теплота родинного інтиму", "Забула внучка в баби черевички".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок духовності із поезією Станіслава Чернілевського

Номер слайду 2

Тема уроку: Висока духовність поезій Станіслава Чернілевського«Теплота родинного інтиму», «Забула внучка в баби черевички»...

Номер слайду 3

Мета уроку: коротко ознайомитися з біографією письменника; проаналізувати основні мотиви поезій “Теплота родинного інтиму” та “Забула внучка в баби черевички”, розвивати вміння коментувати поетичні рядки.

Номер слайду 4

На світі білому єдине,як і Дніпрова течія, домашнє вогнище родинне, оселя наша і сім’я.

Номер слайду 5

Запам’ятай, мій друже, де б ти не бував, треба завше знати: Коріння де твоє і хто життя тобі давав,Чим славна батьківська родинна хата. На всі світи й віки ти озирнись,Де слово перше вимовив колись,Де пісня мамина і пестила , і гріла,Ввійшовши в душу і у тіло,Живила серце соком калиновим!Не дай забутися , з якого роду. З якого кореня у світі почались!

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Мама, Мати, Матуся. Скільки спогадів і тепла таїть це магічне слово, бо називає людину, яка завжди для нас найближча, найдобріша, найкраща, наймиліша.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ppt_x

Номер слайду 17

Зрозуміло,що дуже дорогими, як і для кожного з нас,є батьківський дім, рідна матуся і для сучасного українського поета Станіслава Чернілевського

Номер слайду 18

Станіслав Чернілевський народився 1950 рокув селі Жван на Вінниччині. «Я народився поміж двох річок — невеличкою річкою Жван з її мілинами та глибинами та могутнім і тихим Дністром з його вирами та потужною течією. Може, через те я так люблю водночас і найтонші, найдрібніші порухи і великі, могутні рухи.»

Номер слайду 19

Береги Дністра, де я жив, були райськи благодатними: там росли колгоспні груші, яблука, сливи, абрикоси, виноград. Там були баштани. Природно, що поночі ми, хлопчаки, ватагою пробиралися ярами й цупили кавуни та дині або ж огірки та помідори, поки сторож не гнався за нами.

Номер слайду 20

Життєвий шлях Станіслава Чернілевського був непростим. Хлопчик рано залишився без батька у багатодітній родині, тож довелося здобувати середню освіту в школах-інтернатах. Тому зрозумів, що найцінніше у житті – щирість і теплота родинних стосунків

Номер слайду 21

Талант до поетичного слова виявився рано: ще учнем четвертого класу він надрукував свій перший вірш про Т. Шевченка. Як радісно було побачити написані власноруч рядки у районній газеті.

Номер слайду 22

Його творча дорога сповнена невтомного пошуку. Спочатку недовго працював учителем після закінчення Вінницького педагогічного інституту, але не вважав цю роботу справді "своєю«.

Номер слайду 23

З дитинства Чернілевський марив кінематографом і прагнув вступити на факультет кінорежисури. Його мрія збулася. У стінах Київського театрального інституту імені І. Карпенка-Карого він здобув фах кіносценариста.

Номер слайду 24

Працював на Київській кіностудії художніх фільмів імені О. Довженка. Брав участь у створенні багатьох фільмів (зокрема «Дударики», «Вир», «Два гусари»)

Номер слайду 25

Зараз працює режисером і редактором на ТРК «Студія 1 + 1». Багато уваги приділяє студентам Київського національного університету театру, кіно й телебачення імені І. К. Карпенка-Карого.

Номер слайду 26

Є у С. Чернілевського ще одне захоплення – поезія. У 1984 році вийшла його збірка “Рушник землі”. Поет удостоєний премії ім. В. Симоненка.

Номер слайду 27

Та якими б дорогами не водило його життя, найсвятішою залишається дорога до маминої оселі,до “зелених кленів Тульчина” – туди, де народився душею.

Номер слайду 28

«Правди є різні, а істина одна. Як і одне дитинство на все життя. Воно завжди — щастя. Може, єдине щастя в житті. Найдорожче. Як матір». С. Чернілевський

Номер слайду 29

«Найдорожча на світі – мама, найцінніше в житті – щирість і теплота родинних стосунків». С. Чернілевський.

Номер слайду 30

Теплота родинного інтиму

Номер слайду 31

Теплота родинного інтиму. Ще на шибах досвіток не скрес.

Номер слайду 32

Встала мати. Мотузочком диму Хату прив'язала до небес.

Номер слайду 33

Весело і з ляском серед печі Полум'я гуляє по гіллю.

Номер слайду 34

Ковдрою закутуючи плечі, Мати не пита, чому не сплю.

Номер слайду 35

Вже однак зникає гіркотина, Не катує серце печія. Знову я — малесенька дитина, Мати знає більше, аніж я.

Номер слайду 36

Матері розказувать не треба, Як душа світліє перед днем В хаті, що прив'язана до неба Світанковим маминим вогнем.

Номер слайду 37

Словникова роботаІнтим , інтимний - особистий,задушевний;Шиба - віконне скло;Досвіток - світанок, ранок;Скрес – зник;Печія - пекучий біль;катує - мучить;зело - зелень, трави. Як ви розумієте слова із поезії?

Номер слайду 38

Тема твору:спогади письменника про рідну хату, власне дитинство, матір, її доброту та щирість.

Номер слайду 39

Ідея твору. Уславлення найголовніших людських цінностей – материнської любові, батьківської хати, щасливих років дитинства.

Номер слайду 40

Настрій твору. Щирість,Ніжність,Душевна доброта,Любов до матері і рідної домівки,Туга за дитинством,Теплі і ніжні спогади про маму,Глибокий ліризм.

Номер слайду 41

Включіть уяву1. Яким ви уявляєте ліричного героя поезії “Теплота родинного інтиму”2. Які почуття і образи виникають у вас після прочитання поезії “Теплота родинного інтиму?”3. Від якої особи ведеться розповідь у поезії? Про що це свідчить?4. Якими мотивами пройнятий твір “Теплота родинного інтиму” ?5. Які найголовніші духовні цінності відтворює автор у поезії?6. Що символізує вогонь у печі?

Номер слайду 42

Образи поезії “Теплота родинного інтиму”Конкретні: Абстрактні:мати,хата,син(автор)любов до матері,спогади про дитинство,відчуття захищеності і щастя

Номер слайду 43

Художні засоби у творіМетафори“досвіток не скрес”,“полум”я гуляє по гіллю”,“гіркотина зникає”,“не катує серця печія”,“душа світліє”“хату прив”язала”Епітети“світанковий вогонь”

Номер слайду 44

Евристична бесіда«Читаємо між рядками»Про яку пору року йдеться у творі?Про зиму, бо мати встала затопити пічку, бо холодно, а на вулиці ще темно, бо взимку пізно світає. Поясніть вислів: “Мати…мотузочком диму хату прив”язала до небес”, “хата, що прив”язана до неба”?Мати – це берегиня сімейного вогнища, і саме вона прагне створити у своїй хаті земний рай, як на небі?Поясніть вислів: “Ковдрою закутуючи плечі,мати не пита, чому не сплю?” Автор показує, що мати настільки відчуває свою дитину, що говорить із нею душею і розуміє свого сина без слів.

Номер слайду 45

Логічний ланцюжок “Знайди зайве”. (Знайти в рядках “зайве” слово і обґрунтувати відповідь)мати, батько, син, дитина;дим, жар, полум’я, вогонь;руки, серце, душа, плечі;шиби, хата, піч, мисник.

Номер слайду 46

Асоціативний кущ. Павутинки сплетемо, потрібні слова доберемо. Дитина 1. Мати4. Дитинство. Мамине серце 6. Родина. Колискова2. Любов3. Щастя5. Дитячий сон. Сімейна злагода. Україна. Батьківська хатаppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 47

Склади прислів’я про маму1. Нема того краму, щоб купити…серце2. У дитини заболить пальчик, а в матері…3. Дитина плаче, а матері…заслужити4. Матері ні купити, ні…болячемаму

Номер слайду 48

Забула внучка в баби черевички…

Номер слайду 49

Забула внучка в баби черевички... Дитячим сміхом бризнувши в зело.

Номер слайду 50

За повелінням вікової звички Перекотилось літо за село.

Номер слайду 51

Махнуло рученятко в бензовозі І курява вляглась після коліс. А бабка все стояла на дорозі, Хустинкою торкаючись до сліз.

Номер слайду 52

І вийшли в небо зорі-жаровички, І тихо бабка посеред села Малесенькі дитячі черевички У спорожнілу хату занесла.

Номер слайду 53

Лягла собі. І світло не світила. Торкнулась черевичків перед сном .

Номер слайду 54

І осінь їй тихенько опустила Горіховий листок перед вікном.

Номер слайду 55

Тема твору : Сум та страждання за внучкою, яка поїхала додому.

Номер слайду 56

Ідея твору: Бути уважнішими до старості та самотності наших рідних.

Номер слайду 57

Образи поезії “Забула внучка в баби черевички”Конкретні: Бабуся,внучка. Абстрактні: Старість,самотність. Образи-символи: Літо – символ дитинства,Осінь – символ старості

Номер слайду 58

Включи спостережливість 1. Яку роль у передачі почуттів старенької жінки відіграють черевички?2. Прокоментуйте слова “Торкнулась черевичків перед сном”, “За повелінням вікової звички перекотилось літо за село”.

Номер слайду 59

Художні засоби у творіМетафори“бризнувши сміхом”,“перекотилось літо”,“курява вляглась”,“вийшли в небо зорі-жаровички”,“осінь опустила листок”“вікова звичка”,“спорожніла хата”Епітети

Номер слайду 60

Мовна розминка Знайдіть у творі слова зі зменшувально-пестливим значенням і запишіть їх у зошит. Внучка, черевички, рученятко, хустинкою, зорі-жаровинки, малесенькі, черевички.

Номер слайду 61

Логічний ланцюжок “Знайди зайве”. (Знайти в рядках “зайве” слово і обґрунтувати відповідь)весна, осінь, літо;баба, внучка, мати;сумочка, черевички, хустина;дорога, автобус, курява;сміх, радість, сльози;село, місто, хата;білі, малесенькі, дитячі

Номер слайду 62

Гармонійна цілісність образів поезії“Забула внучка в баби черевички”ДотиковіСлуховіЗоровіБабка … дитячі черевички у спорожнілу хату занесла. Махнуло рученятко в бензовозі,і курява вляглась після коліс. Дитячим сміхом бризнувши в зело. Торкнулась черевичків перед сном А бабка все стояла на дорозі, хустинкою торкаючись до сліз. Лягла собі. І світло не світила.

Номер слайду 63

ПРАКТИКУМруки (мамині, бабусині, акуратні, красиві, м’які, натруджені, гарні, гарячі, теплі, безвідмовні, беручкі, вірні, вмілі, вправні, добрі, золоті, невтомні, творчі, хазяйські, чарівні, чудодійні, ніжні, люблячі, ласкаві, щедрі);сонце (багряне, гаряче, золоте, малинове, пекуче, яскраве, велике, літнє, зимове, веселе, древнє, красиве, ласкаве, променисте, рідне, чисте, праведне);зоря (блискуча, величезна, гаряча, кришталева. Чиста, яскрава, вечірня, вранішня, літня, небесна, самотня, світанкова);хатина (батьківська, багата, біла, велика, гарна, добра, красива, материнська, сонцелика, чиста, ясна).

Номер слайду 64

Сенкан 1рядок – 1іменник (схема) 2рядок – 2 прикметники 3рядок – 3дієслова 4 рядок – речення з ідейним центром 5 рядок – 1 іменник (головне значення) Мама. Найдорожча, найрідніша. Любить, піклується, оберігаєБез неї немає щастяЄдина. Мама. Найдобріша, найближча. Любить, турбується, допомагаєВона завжди з тобою. Берегиня. Бабуся. Самотня, немічна. Сумує, чекає, любитьЇй потрібна турбота. Старість

Номер слайду 65

Одна Батьківщина, і двох не буває. Місця, де родилися, завжди святі. Хто рідну оселю свою забуває,Той долю не знайде в житті. Чи можна забути ту пісню, що мати. Співала малому, коли засинав,Чи можна забути ту стежку до хати,Що босим колись протоптав?Без рідної мови, без пісні, без мами. Збідніє, збідніє земля назавжди.

Номер слайду 66

Домашнє завдання: Виразно читати та аналізувати вірші С. Чернілевського, скласти усний твір-роздум про роль батьківського дому в житті людини, скласти сенкан про родину.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Буц Надія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Іванюк Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Залюбівська алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сенік Інна Георгіївна
    Дуже докладно. Гарна робота! Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Чумаченко Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Сатанівська Ірина
    Дякую за презентацію
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
11 квітня 2021
Переглядів
13024
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку