Презентація до уроку: Сучасні уявлення про структуру гена. Геноми.

Про матеріал
Матеріал буде корисним для вчителів біології, що викладають у профільних класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні уявлення про структуру гена. Генетичний код. Геном.Іващенко Любов Іванівна. Вчитель біологіїМельниківський НВК

Номер слайду 2

Де у клітинах прокаріотів і еукаріотів зберігається спадкова інформація?Що таке генетичний код?ГЕНЕТИЧНИЙ КОД – система запису генетичної інформації в молекулі нуклеїнової кислоти про будову молекули поліпептиду, кількість, послідовність розміщення та типи амінокислот.

Номер слайду 3

ВЛАСТИВОСТІ ГЕНЕТИЧНОГО КОДУПригадайте !Триплетність. Виродженість(надлишковість)Однозначність Неперекриваність Безперервність. Універсальність

Номер слайду 4

Усім організмам притаманна властивість – спадковість (здатність передавати свої ознаки та особливості індивідуального розвитку нащадкам).

Номер слайду 5

Одиниця спадковості – ген. Ген – це ділянка молекули ДНК. Він кодує спадкову інформацію про структуру певного білка, нуклеїнової кислоти або виконує регуляторні функції. Відповідає за утворення однієї або кількох ознак організму.

Номер слайду 6

Термін «ген» запропонував 1909 р. датський учений Вільгельм Людвіг Йогансен

Номер слайду 7

Місце розташування генів. Знайдіть інформацію про структури, в яких розташовані гени. (&57) Заповніть схему:

Номер слайду 8

Місце розташування генів

Номер слайду 9

Гени. СтруктурніКодують будову молекули білка чи РНК (від 100 до 1000 і більше нуклеотидів). РегуляторніРегулюють роботу генів:Є місцем приєднання ферментів та інших біологічно активних речовин;Впливають на активність структурних генів;Беруть участь в процесах реплікації і транскрипції.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Гени прокаріотів. Підпишіть функції кожної ділянки оперона. ОПЕРОН – структура, яка складається з кількох структурних генів. Позначає місце початку синтезу РНКРегулює роботу оперона. Містить інформацію про первинну структуру білка. Позначає місце закінчення синтезу РНК

Номер слайду 12

Схема будови гена

Номер слайду 13

Гени еукаріотів мають мозаїчну будову: є ділянки генів, які кодують спадкову інформацію, і ділянки, які її не кодують.

Номер слайду 14

Екзони – це ділянки гена, які кодують спадкову інформацію.Інтрони – це ділянки гена, що не кодують спадкову інформацію. Мал.57.2.

Номер слайду 15

Кожен ген займає певне положення в хромосомі – локус. Гени розташовані у хромосомі по її довжині у лінійному порядку: один за одним. При цьому вони не перекриваються.

Номер слайду 16

Сукупність молекул ДНК, притаманних гаплоїдному набору хромосом, називають геномом.

Номер слайду 17

Порівняйте геноми прокаріотів та еукаріотів за матеріалом &57

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Сучасна теорія гена1. Ген займає певний локус у хромосомі.2. Ген (цистрон) — частина молекули ДНК; кількість нуклеотидів у гені різна.3. Усередині гена може відбуватися рекомбінація та мутація.4. Існують структурні й функціональні гени.5. Структурні гени контролюють синтез поліпептидів (амінокислотних, т. РНК, р. РНК) і білків.6. Функціональні гени контролюють діяльність структурних генів.7. Розташування триплетів у структурних генах колінеарне послідовності амінокислот у поліпептиді.8. Генотип, будучи дискретним, функціонує як єдине ціле.

Номер слайду 20

Сукупність генетичної інформації, закодованої в генах окремої диплоїдної чи поліплоїдної клітини або цілого організму, - генотипом.

Номер слайду 21

Алелі, або алельні гени  - різні форми одного й того ж гена, розташовані в однакових ділянках (локусах) гомологічних хромосом і визначають альтернативні варіанти розвитку однієї і тої ж ознаки. 

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Яка кількість генів у геномі різних організмів?

Номер слайду 24

У людини приблизно від 50 тис. до 100 тис. генів (з них5 тис. охарактеризовані, а близько 2 тис. картировані – тобто нанесені на карти хромосом). Ген може бути представлений десятками, сотнями або тисячами пар нуклеотидів.

Номер слайду 25

Виконайте тест1. Принцип прямого зв’язку в еукаріотів схематично має такий вигляд: А ДНК — РНК — білок — ознака. Б ДНК — багато генів — багато білків — 1 ознака. В ДНК — РНК — білок2. Регуляція дії генів здійснюється за допомогою: А структурних генів. Б акцепторних (регуляторних)В оперона3. Ген у сучасному розумінні — це ділянка молекули: А ДНКБ білка. В РНК

Номер слайду 26

Виконайте тест4. Властивості гена: А може змінюватися, ділитися, брати участь у рекомбінації, мати довжину. Б мутувати, рекомбінувати. В не залежить від організму й навколишнього середовища.5. Гени: А мають постійну локалізацію в хромосомах. Б не мають постійної локалізаціїВ локалізовані в т. РНК6. Ген складається: А з екзонів та інтронів. Б тільки з екзонів. В тільки з інтронів

Номер слайду 27

Домашнє завдання:опрацювати параграф 57, відповісти на запитання стор.121

Номер слайду 28

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Карпенко Вікторія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
7020
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку