Презентація до уроку «Талан» — драма з життя української інтелігенції, змалювання нелегкої долі акторів. Марія Заньковецька як прототип образу Лучицької"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури у 10 класі (профіль) «Талан» — драма з життя української інтелігенції, змалювання нелегкої долі акторів. Марія Заньковецька як прототип образу Лучицької"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чернявська Ж. Е.,учитель української мови і літературиІванівського ліцею №2

Номер слайду 2

МІЙ НАСТРІЙ

Номер слайду 3

Таблиці - Опорні схеми - Портфоліо. Повторення відомостей з теорії літератури1.1 Драма - Один із основних родів художньої літератури, що зображує дійсність безпосередньо через висловлювання та дії самих персонажів.1.2 Жанри драми (Портфоліо!)1.3 Корифеї1.4. ТЕАТР КОРИФЕЇВ – перший професійний український театр. Його було відкрито 1882 року в Єлисаветграді (тепер м. Кропивницький), і в цей рік український театр відокремився від польського та російського.

Номер слайду 4

ВЛАСНЕ ДРАМА Один із жанрів драматичного роду, поряд із комедією, трагедією, це п’єса соціального чи побутового характеру з гострим конфліктом, який розвивається в постійній напрузі.

Номер слайду 5

“ЗНАЙОМІ НЕЗНАЙОМЦІ”

Номер слайду 6

“ДУША НАРОДУ”

Номер слайду 7

“ЕМОЦІЙНИЙ ЕКРАН”- Мене здивувало…- Вразило…- Після перегляду запропонованого уривку…- Виникло бажання…- Захопило…- Занурення за лаштунки театру епохи кінця ХІХ ст. дало поштовх…- Зацікавило…

Номер слайду 8

ОБЄДНАЙМОСЬ У ГРУПИ

Номер слайду 9

ГРОНУВАННЯ ТАЛАН ТАЛАНТ

Номер слайду 10

ТЕМА УРОКУ«Талан» — драма з життя української інтелігенції, змалювання нелегкої долі акторів. Марія Заньковецька як прототип образу Лучицької. ТЛ: соціально‑побутова драма

Номер слайду 11

АФІША

Номер слайду 12

ІНТЕРВЮ

Номер слайду 13

ЛІТЕРАТУРНИЙ КРИТИК - ФІШБОУН

Номер слайду 14

УВАЖНИЙ ЧИТАЧ - ХАРАКТЕРИСТИКА «Людину-то я чую… От ви мені дорогі не талантом своїм, не тим, що на його збирається люд, а своєю ясною вірою у людей і в святу справу, своєю чистотою, як кришталь, душею». Говорить Лучицькій… «Ні, голубко: і він, і я… як брат і сестра, як друзі… Про кохання не може бути й речі». Про кого говорить Лучицька? «Ні, я вірю в сцену! Я вірю в її високу вагу: вона мене ласкою відігріла, і я мушу їй послужити!»… Хто кому говорить?«У нас тепер мода на Лучицьку, і мода найбільше у режисера» Говорить (Квятковська), звертаючись до«…зрадила діло велике ради свого власного серця, і мене моя зрада зрадою ж і б’є!»… Говорить (Лучицька), звертаючись до” Пішки піду! Туча,, не така жорстока, як люди; буря порве все, та хоч серця не займе… Грім відразу вб’є, та катувати не буде…” “Тікати, тікати звідсіль! Няню, беріть… тільки мою шкатулку… а їхнього — ні рубця… Підводу найміть… ”“Мені тільки тим журно вмирати, що життя… марно пройшло… Не справдилася ні мрія… ні надія!.. Навіть рідна сцена, якій я Боже як вірила… теж хитається,— мій талант не дав їй нічого… і серце коханому не дало втіхи…”

Номер слайду 15

“Жовті капелюшки”. Колір золота, емоцій, почуття1. Проаналізуйте твір, відповідаючи на запитання:-Що позитивного ви побачили в образі Марії Лучицької?- Хто з героїв твору підтримав молоду талановиту акторку“Чорні капелюшки”. Колір сумніву, вагань, слабких сторін, негативу, небезпеки.1. Проаналізуйте твір, відповідаючи на запитання:- Чому так рано помирає Марія Лучицька ?- Хто заважає творчій праці актриси і прискорює її трагічний кінець?- Чого не може вибачити Квітці, якого колись любила ?“Зелені капелюшки”. Колір розвитку, прийняття рішень, можливих альтернатив.1. Проаналізуйте твір, відповідаючи на запитання:- Чи були альтернативи в життєвому виборі головної героїні?- Яким би міг бути розвиток подій?“Білі капелюшки”. Мають в собі всі кольори. Колір інформації, пошуку істини, перевірки ідей, вивчення джерел.1. Проаналізуйте твір, відповідаючи на запитання:-Які проблеми порушує автор у творі ? “Сині капелюшки”. Колір неба, вищого розуму, мислення про мислення.1. Проаналізуйте твір, відповідаючи на запитання:- У чому полягає призначення таланту ?- Чому навчив нас цей твір ?- Над чим спонукає замислитись ?“Червоні капелюшки”. Колір життя, емоцій, почуття. Проблемне питання: У чому призначення таланту ?

Номер слайду 16

ЗНАЧЕННЯ ДРАМИ “ТАЛАН”один із кращих зразків жанру соціально-психологічної драми в українській літературі;показ актора як виразника морального потенціалу народу;наступний крок у художній розробці проблеми інтелігенції та народу.образ жінки, яка веде нерівну боротьбу за особисту гідність, Висока мета — служіння народові своїм талантом, своїм мистецтвом — вступає в суперечність із умовами життя суспільства, в якому мистецтво є предметом купівлі-продажу, а висока духовність піддається страшному натискові вульгарності та корисливості.

Номер слайду 17

https://naurok.com.ua/test/ivan-karpenko-kariy-604223/flashcard

Номер слайду 18

Домашнє завдання (ЗА ВИБОРОМ): А) Розкрити зміст одного з висловлювань у вигляді формального есе: Театр служить найвеличнішому із мистецтв – мистецтву жити на земліТеатр – це реклама вічних цінностей. Б) Літературний паспорт

Номер слайду 19

РЕФЛЕКСІЯ

Номер слайду 20

pptx
Додано
19 грудня 2020
Переглядів
567
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку