Презентація до уроку ТЕХНІЧНІ ВДОСКОНАЛЕННЯ ТА ВИНАХОДИ В РОКИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Про матеріал
На початку ХХ ст було зрозуміло, що у разі війни між окремими країнами або коаліціями перевагу буде мати сторона з вищим рівнем розвитку промисловості, більш розвиненою технікою виробництва та значними запасами сировини, необхідної для виробництва зброї і військових матеріалів. У презентації представлена добірка цікавих фактів з розвитку озброєнь у роки І світової війни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕХНІЧНІ ВДОСКОНАЛЕННЯ ТА ВИНАХОДИ В РОКИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИЦікаві факти з розвитку озброєнь

Номер слайду 2

Перша світова війнатакож відома як Велика війна (англ. The Great War, фр. La Grande guerre) та як «Війна, щоб завершити всі війни» - глобальний воєнний конфлікт, який відбувався перш за все в Європі у 1914 - 1918 рр. ;тривала 4 роки, 3 місяці й 10 днів (з 1 серпня 1914 р. до 11 листопада 1918 р);у ній брали участь 38 держав, де проживало більш ніж 1,5 млрд. людей, або три чверті населення усієї земної кулі; у військових подіях приймали участь багатомільйонні армії (загальна кількість мобілізованих досягала 73,5 млн. чоловік), які мали найсучасніші технічні засоби боротьби;під час війни загинуло 10 млн. осіб ( приблизно стільки загинуло в усіх європейських війнах за тисячу років), було поранено 20 млн. чоловік;тільки прямі військові витрати держав, які приймали участь у війні складали 208 млрд. доларів, що в 10 разів перевищує кошти витрачені під час війн в період з 1793 до 1907;конфлікт мав вирішальний вплив на історію 20-го століття. 05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І.

Номер слайду 3

НТР привела до нарощування озброєньдосягнення в технології виробництва чавуну і сталі та хімічній промисловості дозволили різко збільшити випуск сталі і кольорових металів, зріс видобуток кам'яного вугілля і нафти та виробництво різного роду машин;в електротехніці були винайдені динамомашини і електродвигуни;в техніці засобів зв'язку - телефон і бездротовий телеграф (радіо), які дозволяли централізовано управляти масовими арміями, розкиданими на великих відстанях;створений і вдосконалюється двигун внутрішнього згорання, завдяки якому з'явилися автомобіль і аероплан;розвинулася мережа залізниць, завдяки якій в короткий термін зосереджувались та передислоковувались великі кількості військ. Будо зрозуміло, що у разі війни між окремими країнами або коаліціями перевагу буде мати сторона з вищим рівнем розвитку промисловості, більш розвиненою технікою виробництва та значними запасами сировини, необхідної для виробництва зброї і військових матеріалів.05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І.

Номер слайду 4

Автоматизація стрілецької зброї.05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Кулемет Максима 1910 р. Щоб подолати цю зброю, були розроблені принципово нові види озброєнь — танки і військова авіація. Кулемет Ма́ксима («Ма́ксим») — станковий кулемет, розроблений американцем Г. С. Максимом в 1883 р. Став родоначальником всієї автоматичної зброї. Кулемет Максима кардинально змінив спосіб військових дій. Один захищений кулеметчик міг зупинити наступ тисячі бійців і кавалерії. Війна перетворилася з маневреної на окопну.

Номер слайду 5

Автоматизація стрілецької зброї. Магазинна гвинтівка з ковзаючим затвором стала основною зброєю піхоти у всіх війнах першої половини XX ст.05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Гвинтівка Мосіна 1891/30 рр. Парабелум Пістолет Модель 1908 Зброя двох світових війн та багатьох локальних конфліктів, один із найвдаліших зразків подібних систем пістолетів. Високі бойові якості, оригінальний дизайн забезпечили P08 величезну популярність. Маузер М.1918 Перша у світі протитанкова рушниця (ПТР).

Номер слайду 6

Автоматизація артилеріїПаризька гармата— гармата якою в 1918р. німецькі війська обстрілювали Париж. З'явилася в березні 1918р., пересувалася лише залізницею. 05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Паризька гармата. Монтаж «Паризької гармати» на залізничну платформу. Велика Берта21 cm Mörser 1621 cm Mörser 16 -використовувалася для знищення добре укріплених позицій, в першу чергу фортифікаційних споруд. Усього було побудовано чотири Великі Берти, усі вони брали участь у знаменитій Верденській битві 1916 року.

Номер слайду 7

Першим шанцевим мінометом був міномет Стокса, який був розроблений в 1915 році. Німці також розробили ряд шанцевих мінометів або Minenwerfer калібрів від 7,58 см до 25 см в період Першої світової війни.05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Німецький дерев'яний міномет. 1916р. Автоматизація артилеріїСер Уілфред Стокс зі своїм 3-дюймовийм минометом 76-мм дивізіонна гармата зразка 1902р. Легка польова артилерійська гармата калібру 76,2 мм (3 дюйми), що вироблялася в Російській Імперії та СРСР.

Номер слайду 8

Розвиток машинних механізмів. Трактор - безрейковий транспортний засіб, що використовується як тягач. Відрізняється низькою швидкістю, високою прохідністю та великою силою тяги. Пристосований для роботи в різних кліматичних умовах. Армійський трактор призначений для буксирування артилерійських знарядь і інших причіпних систем озброєння. Представляли собою, як правило, модифікації сільськогосподарських та трелювальних тракторів. 05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Американські парові гусеничні трактори "Холт- Катерпіллер " 1916р. З1915р. гусеничні трактори Холта з маркою "Caterpillar“ широко використовуються в Першій світовій війні.

Номер слайду 9

Перший в історії танк, застосований у бойових діях ( 15 вересня 1916 року, битва на Соммі). Родоначальник сімейства британських "ромбовидних" танків.05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Mark I ("самець")Розвиток машинних механізмів. Рено FT-17 Розробка цього танку була найбільш революційною і впливовою в історії танкобудування. Дизайн танку, при якому башта розташовувалась нагорі машини, двигун розташовувався позаду, а водій сидів спереду, став традиційним у танкобудуванні, його використовують і сьогодні.

Номер слайду 10

Перший французький танк і один з перших у світі серійних танків, використовував шасі трактора «Холт». Нагадував скоріш самохідну автоматичну установку класу штурмових гармат, ніж повноцінний танк. 05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Шнейдер СА-1 (Schneider CA-1)Розвиток машинних механізмів. Перший серійний танк Німецької імперії. Випущено малою серією в 20 машин у 1917—1918 роках. Sturmpanzerwagen A7 V

Номер слайду 11

Виробництво бойових отруйних речовин. В ХХ ст. в якості хімічної зброї були використані близько 70 хімічних речовин. Застосування отруйних речовин під час Першої Світової війни є першими зафіксованими порушеннями Гаазької декларації 1899 і 1907 р.р., що забороняли "вживати снаряди, що мають єдиним призначенням поширювати задушливі або шкідливі гази".05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Застосування хлору Німецький міномет, стріляючий хімічними зарядами. 1916р. Французька армія першою застосовувала несмертельні "сльозоточиві" гази в серпні 1914 р. (гранати з ксілілбромідом).

Номер слайду 12

Застосування отруйних речовин під час Першої світової війни вимагало засобів захисту від них - в 1915р. російським інженером Н. Д. Зелінським був розроблений вугільний протигаз. 05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Дим-шолом. Різновиди протигазів Виробництво засобів захисту

Номер слайду 13

Адаптація засобів авіації для війни. Перший у світі бомбардувальник. 1 листопада 1911 р. В ході італійсько-турецького конфлікту Джуліо Гавотті на своєму Etrich Taube вперше в історії скинув з літака 4 гранати. Всього за період 1910-1915 рр.було збудовано близько пятсот Taube різних виробників. 05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Etrich Taube. Румплер-Таубе. Albatros D. III Німецький винищувач-біплан, один з найуспішніших у війні. На озброєнні літака були вже два 7,92 мм синхронні кулемети LMG 08/15 «Шпандау». Найвідоміші аси Першої світової війни німець Манфред фон Ріхтгофен («Червоний Барон»), та австрієць Годвін Брумовський пілотували «Albatros D. III»

Номер слайду 14

Винищувач-розвідник Російського імператорського ВПФ часів Першої світової війни. Перший документально підтверджений епізод бойового застосування МБ датований весною 1916р. Всього було випущено до півсотні винищувачів. Озброєння винищувача складалося з кулемета «Люїс», встановленого на тринозі. 05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Моска—Бистрицький. МБ біс Ширше використання засобів повітроплавання й авіаціїEine Avro 504 K der USAF Двомістний базовий навчально-тренувальний літак. Перший Авро 504 піднявся у повітря в англійському Брукленді в липні 1913 року.

Номер слайду 15

Створення великих надводних кораблів Лінкор — найбільший, найкраще озброєний і найзахищеніший корабель свого часу. Під час Першої і Другої світових воєн був головною силою ВМС. Завдяки силовій установці з паровою турбіною, міг розвивати швидкість до 22 вузлів. На «Дредноуті» було встановлено 10 гармат калібру 305мм, та 24 гармати калібру 76мм(протимінні). Поява «Дредноута» зробила всі інші броненосні кораблі застарілими. 05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Лінкор «Дредноут» 1906 рік. Лінійний крейсер «Худ»Лінійний крейсер - підклас крейсерів з потужним артилерійським озброєнням, що з'явився перед Першою світовою війною. Було побудовано лише декілька крейсерів водотоннажністю від 20 до 42 тис.т, озброєння — 6—9 баштових знарядь калібру 280—380мм, до 20 113мм знарядь, швидкість – до 30 вузлів.

Номер слайду 16

Створення ескадрених міноносців Есмінці – кораблі, що використовувалися для набігових операцій, патрулювання, установки мінних загороджень. Крім захисту основних сил флоту (від підводних атак) , служили в якості транспортів для перевезення військ і як їх артпідтримка. Їх корпуси стали посилювати для таранів, обладнали глибинними бомбами і гідрофоном для виявлення підводних цілей. У період Першої світової війни мали водотоннажність до 1,5 тис.т., швидкість до 37 вузлів, 450 або 533 мм торпедні апарати, до 5 знарядь калібру 88 мм або 102 мм. 05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Російський есмінець " Зухвалий "Понад 80 британських есмінців і близько 60 німецьких брали участь в найбільшій морській битві Першої світової - Ютландській.

Номер слайду 17

Підводне плавання також стало на службу війні Підводний човен класу «Holland 602» (проект АГ, клас H) — один з найбільш багаточисельних класів підводних човнів періоду Першої Світової війни.05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І. Човен "АГ-21" 1918 р. Субмарина "АГ-14" 1916 р. За час війни 600 підводних човнів воюючих держав потопили 55 великих бойових кораблів (лінкорів і крейсерів), 105 есмінців, 33 субмарини та бл. 6000 транспортів. Загальна вантажопідйомність потоплених субмаринами торгових суден склала бл. 19 млн. реєстрових т. За часів національно-визвольних змагань 1917-1919рр. шість підводних човнів “АГ-21” - “АГ-26” входили до складу Українських ВМС.

Номер слайду 18

ПЕРША МАШИННА ВІЙНАУ складі армій з'являються і небачених до того часу кількостях артилерійські знаряддя, нові засоби зв'язку, телефони і телеграфы, автомобілі. Нарешті, з'явилися абсолютно нові типи бойових засобів: авіація, танки, підводні човни. На полі бою, таким чином, почали діяти машини. Якщо першу світову війну ще не можна назвати в повному розумінні слова війною машин і моторів, то все ж таки вона близько наближається до пий. Застосування машин в цей період стало найголовнішою умовою ведення війни. 05.02.2013 Перечинський професійний ліцей Попович М.І.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Суходубова Інна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Вознюк Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Полянський П.Б.)
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
9553
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку