Презентація до уроку Тоталітаризм

Про матеріал
Тоталітаризм - АНТИГУМАННИЙ суспільний режим, що нівелює особистість та унеможливлює її розвиток. Тоталітарна система СПОТВОРЮЄ та перекручує загальнолюдські та особисті цінності та ідеали. Завдання педагога - сформувати ОСОБИСТЕ СТАВЛЕННЯ до людини як вільного члена спільноти, самоцінності, мети, а не засобу для соціальних інституцій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТОТАЛІТАРИЗМTutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato. Все всередині держави, нічого поза державою, нікого проти держави. Беніто МуссолініВикладач суспільних дисциплін Попович М.І. Перечинський професійний ліцейppt_xppt_x

Номер слайду 2

МАЄМО ДОВЕСТИ, ЩО…. Тоталітаризм - АНТИГУМАННИЙ суспільний режим, що нівелює особистість та унеможливлює її розвиток. Тоталітарна система СПОТВОРЮЄ та перекручує загальнолюдські та особисті цінності та ідеали. Ми маємо сформувати ОСОБИСТЕ СТАВЛЕННЯ до людини як вільного члена спільноти, самоцінності, мети, а не засобу для соціальних інституцій. Будемо виховувати в себе і оточуючих НЕГАТИВНЕ ВІДНОШЕННЯ до людиноненависницьких проявів та сприяти формуванню активної життєвої позиції.

Номер слайду 3

ЗГАДАЄМО, ЩО ТАКЕ …ТОТАЛІТАРИЗМДИКТАТУРАІДЕОЛОГІЯФАШИЗМНАЦИЗМ АНТИСЕМІЗМГОЛОКОСТ РАСИЗМАВТОРИТАРИЗМРАСОВА ТЕОРІЯ

Номер слайду 4

ВИПЕРЕДЖУВАЛЬНЕ ЗАВДАННЯМи переглянули художній фільм “Хвиля” (нім. Die Welle) — художній фільм режисера Денніса Ганзеля, який вийшов у 2008 році. В основі фільму — реальний експеримент «Третя хвиля», проведений вчителем історії Роном Джонсом у місті Пало-Альто в Каліфорнії.«Хвиля» показує як легко звичайні люди можуть піддатися силі обставин і перейти до авторитарного суспільства та жорстокої поведінки.

Номер слайду 5

ВПРАВА “КОНВЕРТ”{9 D7 B26 C5-4107-4 FEC-AEDC-1716 B250 A1 EF}Попович М.І. Карпатська, 152, с. Сімер. Перечинського р-ну. Закарпатської обл. УКРАЇНАУКРАЇНАЗакарпатська обл. Перечинський р-нс. Сімер, Леніна, 147 Вільчинська М.І. В чому на вашу думку різниця між двома варіантами заповнення конвертів? Висловіть припущення, чим це пояснюється.

Номер слайду 6

ПРОБЛЕМНЕ ЗАПИТАННЯЯкі країни на сучасній політичній карті ви можете назвати, де сьогодні, на вашу думку, існують недемократичні політичні режими?Ми маємо або підтвердити, або спростувати думку про те, що сьогодні цілком можливо створити тоталітарний режим у окремо взятій країні. Які аргументи на користь цього твердження приводять учні у фільмі?

Номер слайду 7

Фашизм Антисемітизм Холокост Нацизм Расизм Тоталітаризм Диктатура Ідеологія Авторитаризм Расова теорія - позначення впливу расових ознак людей на їхню історію, культуру та загальний рівень розвитку.- режим правління, за якого всю чи більшу частину влади зосереджено в руках однієї особи чи групи осіб.- система поглядів, ідей, переконань, цінностей та установок, що виражають інтереси різних соціальних груп.- необмежена влада в державі особи, групи осіб, що спирається на силові структури держави та репресії і терор.- форма політичного режиму, що характеризується повним (тотальним) контролем держави над усіма сферами життя суспільства.– концепція про поділ людства на вищі та нижчі раси.- назва німецького фашизму.- знищення євреїв в роки ІІ Світової війни.- одна з форм національної та релігійної нетерпимості, виражена у ворожому ставленні до євреїв. - форма диктатури, в основі якої лежить реакція, жорстокий терор, насильство та політика загарбань.

Номер слайду 8

ЩО ТАКЕ ТОТАЛІТАРИЗМТоталітаризм - одна з форм політичного режиму, що характеризується повним (тотальним) контролем держави над усіма сферами життя суспільства і окремо взятої людини: політичного, економічного, соціального і навіть особистого. Усю сутність тоталітарної держави висловив Б. Муссоліні: «Усе для держави, нічого проти держави, нічого поза державою».

Номер слайду 9

ТЕРМІН ТОТАЛІТАРИЗМПоняття «тоталітаризм» уперше використав у 1923 р. ліберальний політик Джованні Амендолла, характеризуючи італійський фашизм;Масового поширення слово «тоталітаризм» набуло після виходу у світ книги філософа Ханни Арендт «Джерела тоталітаризму» (1951 р.).

Номер слайду 10

СУЧАСНИЙ ТОТАЛІТАРНИЙ РЕЖИМСьогодні тоталітарний режим — це ідеологічне обґрунтування плюс технологія. Режим є адекватним певному стану суспільства, відповідає його типу політичного мислення і виникає як наслідок довільного замовлення між різними політичними угрупуваннями. Тоталітаризм існує в конкретній державі, якщо отримує підтримку (в якості пасивних чи активних дій). Сутність тоталітаризму — не стільки в особливій формі державного устрою, а у всеохоплюючому обсязі керування.ppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 11

СУЧАСНИЙ ТОТАЛІТАРНИЙ РЕЖИМЗалежність і покора стають визначальними рисами владної сили і методів її застосування. Іспанський філософ X. Ортега-і-Гассет пов'язує появу тоталітаризму з виходом на політичну арену в XX ст. «масової людини», яка у кризових ситуаціях легко підпадає під вплив антилюдських ідей. Диктатуру створює не Гітлер, не Сталін, Путін чи Янукович, а диктатуру реалізують люди. Як учні сприймають інформацію, яку подає виступаючий? Як вони поводяться? Як реагують на одного «не гвинтика»?

Номер слайду 12

РОБОТА З ДОКУМЕНТАМИІз запису генералу Лібмана про нараду, проведену Адольфом Гітлером з командуванням рейхсверу 3 лютого 1933 р. Завдання. Якими методами А. Гітлер планує здійснити політичні перетворення в Німеччині?Яка суть внутрішньої політики нацистів?Яким чином А. Гітлер збирається здійснювати зовнішню політику. Яка її кінцева мета та практичне значення для країни?

Номер слайду 13

ДЕЯКІ ДИКТАТОРИАдольф Гітлер (Німеччина) - 12;Аугусто Піночет (Чилі) - 16,5;Ніколає Чаушеску (Румунія) - 24;Мао Цзедун (Китай) - 27;Йосип Сталін (СРСР) - 31;Кім Ір Сен (Північна Корея) – 49;Саддам Хусейн (Ірак) - 20;Фідель Кастро (Куба) - 40.ppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_x

Номер слайду 14

РОБОТА З ДОКУМЕНТАМИЗ конкурсної роботи Рудольфа Гесса за темою «Якою повинна бути людина, яка знову приведе Німеччину до величі?» про Адольфа Гітлера. Завдання1) Які якості характеру притаманні А. Гітлеру?2) На підставі яких наведених у документі фактів можна стверджувати, що з приходом до влади А. Гітлера в Німеччині склався «культ особи вождя»?

Номер слайду 15

РОБОТА З ДОКУМЕНТАМИЗі спогадів Уїнстона Черчілля про візит до Рима в січні 1927року. Завдання1) Які засади політичного устрою італійської держави викликали жваву підтримку У. Черчілля.2) Яким чином насправді були реалізовані підходи в «боротьбі проти підривних сил». Чи відповідає це принципам демократії внутрішньополітичного життя в державі?

Номер слайду 16

МУССОЛІННІ…«Я прикладаю нелюдських зусиль, щоб просвітити цих людей. Вони мусять зрозуміти, що стануть зрілими, лише підкоряючись. Коли вони навчаться покірності, вони повірять в те, що я кажу, і тоді підуть маршем стрункими колонами під мою команду...»Знайдіть ключове слово в цьому фрагменті та поясніть його роль.

Номер слайду 17

ВИНИКНЕННЯ ТОТАЛІТАРИЗМУІдейним джерелом виступали соціальні та національні утопії початку XX ст. Політичні провідники - масові вождистські партії, які виникли на початку XX ст. і прагнули до монополізації державної влади. Соціальну базу становили маргінальні або люмпенізовані групи і прошарки населення, які були найприйнятнішими до пропаганди тоталітаристських доктрин. Які умови мають скластись у державі, щоб стало можливим виникнення тоталітаризму? Чи існують вони у сучасному світі?ppt_x

Номер слайду 18

ОБ'ЄКТИВНІ ПЕРЕДУМОВИ Утвердження індустріального суспільства. Поява механізмів державного регулювання економікою. Стандартизація всіх сторін життя. «Масова культура». Залучення наприкінці XIX — на початку XX ст. до політичного життя широких верств населення. Створення системи масових комунікацій і засобів масової інформації.

Номер слайду 19

СУБ'ЄКТИВНІ ПЕРЕДУМОВИ Масові соціальні фрустрації (розчарування). Вихід на політичну арену широких народних мас з низькою політичною культурою, переважно неграмотного, приводить до появи нових харизматичних лідерів, які вміло маніпулюють масами. Мотиви відродження величі нації або національного реваншу (реакція на військову поразку, позбавлення національно-державної ідентичності тощо).

Номер слайду 20

РОБОТА З ДОКУМЕНТАМИЗ промови керівника «СС» Генріха Гіммлера. Завдання: У чому полягає суть нацистської теорії «зверхності арійської нації»?Які антилюдяні принципи щодо ненімецьких народів застосовують нацисти?

Номер слайду 21

ОЗНАКИ ТОТАЛІТАРИЗМУТоталіталітарні режими – це радикальні рухи, які сформували свої ідеології, що є офіційними і обов’язковими для всіх. Яку ідеологію використав вчитель у фільмі, щоб створити «Хвилю»?Тотальний контроль над духовним життям і творчістю. Повний контроль над системою освіти. Жорстка цензура та ідеологічна монополія держави в засобах масової інформації. Тоталітарні режими ставлять своєю метою побудову нового ладу.

Номер слайду 22

ОЗНАКИ ТОТАЛІТАРИЗМУІснування в державі єдиної масової партії, як носія ідеології, що стоїть над державою і всіма сферами суспільного життя, і як правило, керованої диктатором. Створення культу партійного лідера, «культу особи». Створення системи масових громадсько-політичних організацій, які охоплюють всі вікові верстви суспільства. Ліквідація демократичних інститутів держави, прав і свобод громадян. Заборона та ігнорування прав громадян.

Номер слайду 23

ОЗНАКИ ТОТАЛІТАРИЗМУМасові репресії, як засіб боротьби з опонентами і як система залякування. Непередбачуваність і правова сваволя з боку силових структур. Вкажіть методи, які використовували в таких ситуаціях члени «Хвилі». Як така поведінка впливала на особистість? Одержавлення і мілітаризація економіки. Централізоване державне планування економіки. Встановлення повного контролю над виробництвом і розподілом продукції, суспільних благ). Використання примусової праці. Агресивний характер зовнішньої політики. Створення образу ворога (справжнього чи міфічного). Месіанство - віра в життя месії, надлюдини, яка здатна все вирішити. Опора на власні сили (автархія) тощо.

Номер слайду 24

РОБОТА З ДОКУМЕНТАМИЗ промови Беніто МуссолініЗавдання. Які висновки про зовнішньополітичний курс італійських фашистів у 30-х роках можна зробити? Про яку «провину Європи» перед Італією говорить Б. Муссоліні. Які факти, наведені у промові Б. Муссоліні, свідчать про фашизацію країни та відображають специфіку італійського фашизму.

Номер слайду 25

РОБОТА З ДОКУМЕНТАМИХосе Ортеґа-і-Ґассета. З книги «Повстання мас»Завдання. Про які ознаки тоталітарного суспільства йдеться в документі?Чому «людина маси» вигідна тоталітарній державі?Яким чином людина з тоталітарного суспільства досягає бажаної мети?

Номер слайду 26

ВПРАВАРозгляньте світлини і дайте відповідь на питання: Що спільного між ними? Чим це можна пояснити?3 якою метою ці фото могли бути використані?Які ознаки тоталітаризму вони підтверджують?Як почував себе пересічний громадянин у цих умовах?

Номер слайду 27

ВИСЛОВИМи створимо нове суспільство чистих арійських суперлюдей. Гітлер А. Звичайно єврей - теж людина, але блоха - теж тварина. Гітлер А. Дивно, я ще ніколи не зустрічав людини, розумнішої за мене. Муссоліні Б.

Номер слайду 28

НАЙБІЛЬШЕ МЕНЕ ВРАЗИЛО…Назвіть, на ваш погляд, найстрашнішу ознаку тоталітаризму. Назвіть найстрашніший наслідок тоталітаризму. Назвіть один з уроків історії. «Немає геноциду проти «когось», геноцид завжди проти всіх». М. Я Гефтер

Номер слайду 29

«ХРОНІКИ ТОТАЛІТАРИЗМУ»10 травня 1933г. багато членів нацистської партії, гітлерюгенда і нацистських студентських організацій по всій Німеччині влаштували набіг на публічні і приватні бібліотеки. Нацисти, по заклику Й. Геббельса, вилучали з бібліотек книги єврейських і інших «політично небажаних» авторів. У Берліні ці книги склали на величезну купу напроти університету, на Унтер-дер-Линден, і спалили. У числі тисяч знищених томів були праці Карла Маркса, Эріха Марії Ремарка, Марселя Пруста, Льва Толстого, Джека Лондона і Зігмунда Фрейда. Як тут не пригадати пророчі слова німецького поета XIX століття Генріха Гейне, який одного разу сказав: «Там, де спалюють книги, палитимуть людей». Тільки в центрі Берліна було знищено 20 тисяч книг. Багато учених, діячі науки і мистецтва, включаючи таких відомих, як, наприклад, Нобелівський лауреат Альберт Эйнштейн, вимушені були покинути Німеччину. Чи є зв'язок між долею книг і долями людей? Чи варто сьогодні знищувати чужі стяги, символи, пам’ятники? Чи не відіб’ється це на майбутньому?

Номер слайду 30

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯНаписати есе. Визначити і записати риси тоталітарних режимів у вигляді порівняльної таблиці «Тоталітарні режими».

Номер слайду 31

Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Варламова Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гук Юлія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Щупак І.Я., Морозова Л.В.)
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
9467
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку