Презентація до уроку. Тема. "Правопис не з дієсловами (повторення). «Сильніший за долю»".

Про матеріал

Виховувати почуття пошани до особистості Великого Кобзаря, інтерес до його творчості, любов до рідного краю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

23 1 21 1 22 ( Тарас Шевченко ) Картка – дешифратор 29 7 3 28 7 18 15 19 А Б В Г Г* Д Е Є Ж З И І Ї Й К Л 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ю Я 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

Номер слайду 4

Учітеся, брати мої! Думайте, читайте, І чужому научайтесь, −  Свого не цурайтесь… Т.Г.Шевченко

Номер слайду 5

« Доля не перетворила золота його душі в іржу » І.Я.Франко

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Двадцять шосте жовтня Класна робота Правопис не з дієсловами Учітеся, брати мої! Думайте, читайте, І чужому научайтесь, −  Свого не цурайтесь… Т.Г.Шевченко

Номер слайду 8

Ланцюжкове інтерв’ю «Що я знаю про дієслово» Актуалізація опорних знань, умінь та навичок

Номер слайду 9

Завдання-спостереження   Прочитайте й поясніть записані слова, знявши риску. Не/вільник; не/високий хлопець; не/достача; не/ук; не/добачати ; не/широкий, а вузький; не/горе, а радість; хлопець не/високий.

Номер слайду 10

Робота з підручником Усвідомлення нових знань у процесі практичної діяльності

Номер слайду 11

Окремо Разом 1. Не пишеться з усіма формами дієслова (крім дієприкметника) : Н: не писати, не писав, не писала, не писали, не пишуть, не писали б, не писавши, не пишучи, але неписаний (закон);  1. Не пишеться з усіма формами дев’яти дієслів, які без не не вживаються: Н: неволити, нехтувати, ненавидіти, нетямитися, нездужати, непокоїти, непритомніти, незчутися, нетерпеливитися;  2. Якщо частка не виступає для заперечення дії, вираженої дієсловом із префіксом до: Н: не дочути (не дослухати до кінця), не добачити (не помітити), не доїдати (не спожити всю страву;) 2. У складі префікса недо-, який означає постійну неповноту дії : Н: недочувати (погано чути), недобачати (погано бачити), недоїдати (голодувати);  3. Частка не може писатися окремо залежно від значення дієслова: Н: не здужати (не змогти зробити), не славити (не прославляти когось); 3. Частка не надає словам нового значення: Н: нездужати (хворіти), неславити (ганьбити), Не з дієсловами

Номер слайду 12

Гра «Юні літературознавці»  Завдання: виразно прочитайте уривки з творів Т. Шевченка, знайдіть дієслова з не, поясніть написання. Ще треті півні не співали, Ніхто, ніде не гомонів…(Балада «Причинна») Добре тому багатому: Його люди знають, А зо мною зустрінуться – Мов недобачають. (Вірш «Думка») Нездужає Катерина, ледве-ледве дише. (Поема «Катерина») Полюбила чорноброва Козака дівчина, Полюбила – не спинила, Пішов та й загинув… (Балада «Тополя»)

Номер слайду 13

Слуховий диктант

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Пластиліновий мультфільм на вірш Т.Шевченка “Садок вишневий коло хати”

Номер слайду 16

Робота з картками (в парах)

Номер слайду 17

Словниковий волейбол «Хто швидше?» (Робота біля дошки)

Номер слайду 18

Розподільний диктант ( Вправа з ключем) Не/витече, не/досипляти, не/журись, не/славити (не прославляти), не/волити, не/дооцінювати, не/брати, не/навидіти, не/дослухатися, не/славити (ганьбити), не/скосили, не/кував, не/вміє.

Номер слайду 19

Слова, які пишуться з не окремо Слова, які пишуться з не разом Не/витече, не/славити, не/журись, не/брати, не/дослухатися, не/скосили, не/кував, не/вміє. не/досипляти, не/волити, не/дооцінювати, не/навидіти, не/славити,   Тарасові слова, то правда жива.

Номер слайду 20

Рефлексія Гра “Пошук» Завдання: знайдіть речення, в якому не з дієсловом пишеться разом. Полюбила — (не)спинила, Пішов та й загинув... . 2. Ніхто того (не)побачить, Ніхто (не)спитає… . 3. Минув і рік, минув другий Козака (не)має; .

Номер слайду 21

«Незакінчені речення»   «На цьому уроці мені стало зрозумілим…» «Сьогодні я навчився…» «Знання, отримані під час уроку, стануть мені у пригоді…» «Мені принесла задоволення така робота…»

Номер слайду 22

Учітеся, брати мої! Думайте, читайте, І чужому научайтесь, −  Свого не цурайтесь… Т.Г.Шевченко

Номер слайду 23

1. Оцінювання. 2. Домашнє завдання Загальне: Опрацювати §13, виконати вправу 118; 2. За бажанням: написати міні-твір «Тарасе, ми твої нащадки».

Номер слайду 24

ppt
Додано
20 січня 2021
Переглядів
2324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку