Презентація до уроку української літератури "Григір Тютюнник. Коротко про письменника. Повість «Климко». Автобіографічна основа твору. Доля дитини в часи воєнного лихоліття"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури для 7 класу з теми "Григір Тютюнник. Коротко про письменника. Повість «Климко». Автобіографічна основа твору. Доля дитини в часи воєнного лихоліття". Автор учитель української мови та літератури Костюк Неля Олександрівна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Григір Тютюнник. Коротко про письменника. Повість «Климко». Автобіографічна основа твору. Доля дитини в часи воєнного лихоліття7 клас

Номер слайду 2

О, перший біль тих не дитячих вражень,Який він слід на серці залиша… Л. Костенко

Номер слайду 3

Григір Тютюнник народився 5 грудня 1931 р. у с. Шилівці на Полтавщині в селянській родині.

Номер слайду 4

1932-1933 рр. – роки голодомору« У 33-му сімейство наше опухло з голоду, а дід (батьків) – помер – ще й не сивий був…, а я в цей час – тоді мені було півтора року – перестав ходити, сміяться і балакати перестав…»

Номер слайду 5

У 1937 р. тата заарештували. Тільки 1957 р. його було реабілітовано посмертно.

Номер слайду 6

«Я тільки тріньки- трінечки пам’ятаю тата: вони були великі, і рука в них теж була велика. Вони часто клали ту руку мені на голову, і під нею було тепло й затишно. Може, тому й нині, коли я бачу на голівці якогось хлопчика батьківську руку, мені теж хочеться стати маленьким…»

Номер слайду 7

1941 – 1945 – Велика Вітчизняна війна Григір проживав на Донбасі в батькового брата Филимона Васильовича та його дружини Наталі Іванівни. З перших днів війни дядько пішов на фронт.

Номер слайду 8

Григір Тютюнник закінчив 5 класів, вступив до Зіньківського ремісничого училища.

Номер слайду 9

1961 р. – смерть брата Григорія Тютюнника

Номер слайду 10

1957-1962 рр. – навчання на філологічному факультеті Харківського університету, знайомство з майбутньою дружиною Людмилою.

Номер слайду 11

1963 р. – переїзд до Києва. Працював у газеті «Літературна Україна», на Київській кіностудії ім. О. Довженка, у видавництвах «Молодь», «Веселка».

Номер слайду 12

Творча спадщина

Номер слайду 13

Нагороди1980 р. – нагороджений премією ім. Лесі Українки. 1989 р. – відзначений Державною премією ім. Т. Г. Шевченка (посмертно).

Номер слайду 14

Словникова робота. Барак – тимчасова будівля. Сортувальня – сортувальна станція для потягів на залізниці. Вагова – контрольний пункт, обладнаний вагами. Висілок – поселення. Діжурка – робочий одяг залізничника.

Номер слайду 15

Сторінками повісті «Климко»

Номер слайду 16

Сторінками повісті «Климко»

Номер слайду 17

Сторінками повісті «Климко»

Номер слайду 18

Сторінками повісті «Климко» «Климко йшов босий, у куцих штанчатах, старій матросці, що була колись голубою, а тепер стала сіра, та ще в дядьковій Кириловій діжурці. Тій діжурці, як казав дядько, було «сто літ», і не рвалася вона лише тому, що зашкарубла від давнього мазуту.»

Номер слайду 19

Сторінками повісті «Климко»

Номер слайду 20

Паспорт твору. Рід: епос. Жанр: повість автобіографічної трилогії. Трилогія - три самостійні твори одного автора, пов'язані єдністю задуму, сюжету тощо. Автобіографічний твір – це твір, написаний на основі життєвих фактів, почуттів та переживань самого автора.

Номер слайду 21

Паспорт твору. Тема: зображення тяжких поневірянь Климка в часи фашистської окупації рідного краю. Ідея: засудження війни, уславлення доброти, милосердя, чуйності, щирості. Основна думка: маленькі громадяни нашої країни — діти війни — виявляли таке милосердя, яке й дорослим інколи було не до снаги.

Номер слайду 22

«Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців!..» О. Довженко

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
1284
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку