Презентація до уроку української літератури у 5 класі з теми "Олександр Олесь. "Княжа Україна". "Микита Кожум'яка "

Про матеріал

Презентація містить матеріали до уроку з теми "Олександр Олесь. "Княжа Україна". "Микита Кожум'яка ". Визначено цілі уроку, є короткі відомості про автора, історичні довідки про князів, словничок літературних термінів. У презентації є багато ілюстрацій і завдань до них.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОЛЕКСАНДР ОЛЕСЬ“Княжа Україна”“Микита Кожум’яка”5 клас

Номер слайду 2

НАВЧАЛЬНІ ЦІЛІУчні знатимуть: зміст поезій та драми- казки; засоби виразного читання;риси характеру Микити Кожум’яки; що таке гіпербола. Учні вмітимуть: виразно читати в особах; розповідати про князів; висловлювати свої міркування; пояснювати роль гіперболи в казці; знаходити зв’язок історичного минулого із сучасністю.

Номер слайду 3

«Поет — завжди казкар»Олекса́ндр Іва́нович Канди́ба—український письменник, поет, драматург. Свої твори публікував під псевдонімом Олександр Олесь. Творчість Олеся виразно поділяється на два періоди — в Україні (1907–1918) та в еміграції (1919–1944)Незаперечний внесок Олеся у розвиток драматургії для дітей. Він плідно працював над інсценізаціями таких народних та літературних казок, як «Івасик-Телесик», «Лісовий цар Ох», «Лисичка, Котик і Півник», «Микита Кожум'яка» тощо. По суті, у 1920-1930-х роках Олександр Олесь був чи не єдиним творцем української драматичної казки. З 1930 по 1957 рік твори Олександра Олеся в Україні не друкувалися. Навпаки, вони вилучалися з бібліотек і його творчість прирікалася на забуття. Лише тепер його ім'я, його поетичний доробок повернені українському народу.

Номер слайду 4

ЯРОСЛАВ МУДРИЙТільки трьох самодержців за всю свою довгу історію людство удостоїло титулу "Мудрий". Це візантійський імператор Лев Шостий, французький король Карл П'ятий та київський князь Ярослав. Ярослав Мудрий створив державу в три з половиною рази більшу, ніж територія сучасної України, побудував десятки храмів та міст, навчив ціле покоління читати й писати.

Номер слайду 5

ЗАПОВІТ ЯРОСЛАВА МУДРОГОЩо заповідав своїм нащадкам князь і чи виконали вони його заповіт?Не сваріться, жийте в згоді: Тільки мир збере усе,А незгода, наче вітер,Все по полю рознесе. Як не будете всі разом. Йти до спільної мети,Ви, державу зруйнувавши,Подастеся у світи. Ви розгубите ту землю,Що придбали вам батьки,І тинятиметесь всюди,Як вигнанці й жебраки.

Номер слайду 6

СЛОВНИЧОКДрама— літературний рід, що зображує дійсність безпосередньо через висловлювання та дію самих персонажів. Драматичний твір – це художній твір, написаний для сценічної постановки в театрі. Ремарка – короткі пояснення автора у творі про час, місце і зовнішність дійових осіб. Декорація – художнє оформлення сцени. Гіпербола – перебільшення властивостей чи ознак когось або чогось.

Номер слайду 7

“МИКИТА КОЖУМ’ЯКА”Дайте заголовки ілюстраціям. Який епізод змалював художник? Перекажіть.

Номер слайду 8

“МИКИТА КОЖУМ’ЯКА”Дайте заголовки ілюстраціям. Який епізод змалював художник? Перекажіть.

Номер слайду 9

“МИКИТА КОЖУМ’ЯКА”Дайте заголовки ілюстраціям. Який епізод змалював художник? Перекажіть.

Номер слайду 10

“МИКИТА КОЖУМ’ЯКА”Дайте заголовки ілюстраціям. Який епізод змалював художник? Перекажіть.

Номер слайду 11

“МИКИТА КОЖУМ’ЯКА”Дайте заголовки ілюстраціям. Який епізод змалював художник? Перекажіть.

Номер слайду 12

“МИКИТА КОЖУМ’ЯКА” Як ви розумієте слова? Які вам більше подобаються?Хто не бореться, той раб!В лихоліття всі до згоди…Вибирати треба рівну, Не зважаючи на смак... Ще не вмерла правда в світі, Вогник віри не погас...

pptx
Додано
28 червня 2018
Переглядів
4806
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку