презентація до уроку української літератури в 10 класі на тему "Колоритні людські характери в повісті «Кайдашева сім’я»

Про матеріал
презентація до уроку української літератури в 10 класі на тему "Колоритні людські характери в повісті «Кайдашева сім’я»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Асоціативний кущ. Родина

Номер слайду 2

Сторінка 1 «Хто це?»

Номер слайду 3

Була «дівка з перцем». «Терлась біля панів» і набралась від них панства. Щороку ходила до Києва перед Великоднем. Щоп'ятниці зранку постив, а ввечері опинявся в шинку. В усіх дівчатах-односельчанках бачив лише вади. Змінив лагідну й веселу вдачу під впливом «кайдашівського пекла».

Номер слайду 4

«Вона була вже не молода, але й не стара, висока, рівна, з довгастим лицем, з сірими очима, з тонкими губами та блідим лицем. Пишала губи. Осміхалася, сипала облесливими словами, наче дрібним горохом» 

Номер слайду 5

«Молоде довгасте лице було рум'яне. Веселі сині, як небо, очі світились привітно і ласкаво. Тонкі брови, русяві дрібні кучері на голові, тонкий ніс, рум'яні губи - все дихало молодою парубочою красою. Він був схожий з виду на матір» 

Номер слайду 6

«Був широкий у плечах, з батьківськими карими гострими очима, з блідуватим лицем. Тонкі пружки його блідого лиця з тонкими губами мали в собі щось неласкаве» 

Номер слайду 7

«Висока на зріст, рівна станом, але не дуже тонка, з кремезними ногами, з рукавами, позакочуваними по лікоть, з чорними косами, вона була ніби намальована на білій стіні. Загоріле рум'яне лице ще виразніше малювалось з чорними тонкими бровами, з темними блискучими, як терен, облитий дощем, очима» 

Номер слайду 8

«Дівчина була невелика на зріст, але рівна, як струна, гнучка, як тополя, гарна, як червона калина, довгобраза, повновида, з тонким носиком. Щоки червоніли, як червонобокі яблучка, губи були повні та червоні, як калина. На чистому лобі були ніби намальовані веселі тонкі чорні брови, густі-прегусті, як шовк» 

Номер слайду 9

«Сидів у повітці на ослоні й майстрував... У білій сорочці з широкими рукавами. З-під рукавів було видно здорові загорілі жилаві руки. Широке лице було сухорляве й бліде, наче лице в ченця»

Номер слайду 10

«Проїхала коло шинку, де стояла купа чоловіків, гордовито підняла голову й «добридень» людям не сказала… Виставила навмисне напоказ громаді жовті нові сап’янці. Сонце грало на чоботях. Сап’янці жовтіли на всю вулицю»

Номер слайду 11

«Вона була в одній сорочці і вузькій запасці. Хазяйновита, але скупа, вона втинала одежу, як тільки можна було обтяти. Вузька запаска влипла кругом її стану. В великій, як макітра, хустці на голові вона була схожа на довгу швайку з здоровою булавою»

Номер слайду 12

Сторінка 2 «Батько родини»

Номер слайду 13

Сторінка 3 «Пані економша»

Номер слайду 14

Сторінка 4 «Брати»

Номер слайду 15

Сторінка 5 «Невістки»

Номер слайду 16

Сторінка 6 «Родина?»

Номер слайду 17

Персонаж. Якою рисою чи здібністю вирізняється. Який чинник пригнічував розвиток особистостіЯким бачимо в кінці твору. Омелько. Вправний стельмах. Панщина, сварки в родиніМаруся. Хороша господиня. Панщина, сварки в родиніКарпо. Міг би об’єднати сім’ю, лідер. Сварки в родиніЛаврін. Лірик, цінує красусварки в родиніМотря. Хороша і вправна господиня, матисварки в родиніМелашка. Ніжна, любляча; мати, дружина, господинясварки в родиніЯкими б могли стати герої твору, враховуючи їхні здібності й позитивні риси характеру, якби на них не впливали чинники, що пригнічували розвиток особистості?

Номер слайду 18

«Родина», «рід», які слова святі! Вони потрібні кожному в житті!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 жовтня 2020
Переглядів
4345
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку