Презентація до уроку української літератури в 5 класі "Прийом у запорожці"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури в 5 класі "Народні перекази. "Прийом у запорожці"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народні перекази. Лицарство та відвага запорозьких козаків у переказі «Прийом у запорожці» 5 клас

Номер слайду 2

Гра «Хто швидше?»Установіть, у якому з творів розкривається така основна думка.1. Людина повинна жити не лише для задоволення власних потреб, а й ураховувати інтереси та прагнення інших, допомагати їм. 2. Життя є постійним рухом, боротьбою та працею. Тут перемагає той, хто захищає справедливість, волю, добро. 3. Для справжнього кохання немає перешкод .

Номер слайду 3

Бесіда 1. Що ви знаєте про козаків? 2. Чому козаків уважають лицарями України? 3. Чи хотіли б ви жити в добу козаччини? 4. Яких видатних козаків ви можете назвати?

Номер слайду 4

У часи, коли люди ще не вміли писати й читати, знання про історичні події передавалися з уст у вуста. Наші предки розповідали про значні дати, події, про героїчні вчинки, про подвиги. Так створювалися перекази. Перекази — твори усної народної творчості, у яких ідеться про історичні події та народних героїв.

Номер слайду 5

Козаччина — доба небаченого піднесення народного духу, доба видатних державних, військових, церковних та культурних діячів — будівничих національної державності, які уславили Україну, зробили її знаною в усьому світі.

Номер слайду 6

Історики вважають, що слово «козак» має тюркське походження і означає «вільна людини», а перша згадка про козаків датована 1492 роком. Козацтво виникло в тяжкий для українського народу період, коли його державність була втрачена, а землі захоплені іноземними державами.

Номер слайду 7

Осередком козаччини стало Запоріжжя, де численні острови між рукавами Дніпра давали козакам безпеку, захист і змогу укріпитися. З XVI ст. чисельність козаків постійно зростала. У запорозьке (низове, січове) козацтво приймали всіх незалежно від походження та національності. Основною умовою була православна віра. Саме вона була характерною рисою духовного життя козацтва. Тому Запорозьку Січ називали «Християнською козацькою республікою».

Номер слайду 8

Починаючи з перших років існування, Запорозька Січ майже безперервно вела важку збройну боротьбу разом з усією Україною за віру і незалежність свого народу. Січі були притаманні ознаки республіки: власна територія, система виборних органів влади, правові звичаї, військо.

Номер слайду 9

Перший із достовірно відомих козацьких гетьманів — князь, політичний і військовий діяч Дмитро Вишневецький (Байда), із яким Запорізька Січ вийшла на міжнародну арену як лідер боротьби східного слов'янства проти Кримського ханства і султанської Туреччини. Серед найвидатніших козацьких вождів — Самійло Кішка, Петро Конашевич-Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Петро Дорошенко, Іван Мазепа, Пилип Орлик та ін. Усі вони були видатними держав-ними й політичними діячами, носіями ідеї незалежної, самостійної Української держави.

Номер слайду 10

Козаки піднялися у військовій справі до рівня кращих європейських армій XVII–XVIII ст., і чимало європейських правителів намагалися залучити козацтво як серйозну силу на свій бік або використати його для досягнення власних політичних цілей. Народ ставився до запорожців із повагою.

Номер слайду 11

 Епоха козацтва створила багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю й окрасою української культури. День українського козацтва відзначається щорічно 14 жовтня в день свята Покрови Пречистої Богородиці.

Номер слайду 12

Переказ «Прийом у запорожці»

Номер слайду 13

Бесіда за текстом твору «Прийом у запорожці» 1. Чи важко було стати козаком? 2. Яке випробування придумали запорожці для кандидатів? 3. Чому не всім вдавалося пройти це випробування? 4. Якими рисами мала володіти людина, щоб стати козаком? 5. Одним словом спробуйте охарактеризувати першого та другого хлопця.

Номер слайду 14

Домашнє завдання1. Виразно читати переказ.2. Скласти план до переказу «Прийом у запорожці».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Донкоглова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Герасимчук Олександр Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Стретович Олег Миколайович
    Чудовий і доступний матеріал для молодших школярів. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
21 вересня 2021
Переглядів
10756
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку