Презентація до уроку української мови "Професійні слова і терміни"

Про матеріал
Ппезентація до уроку української мови в 7 класі спеціальної школи (для дітей з інтелектуальними порушенннями). Тема уроку "Професійні слова і терміни". Мета: ознайомити учнів із термінами та професіоналізмами; формувати вміння правильно використовувати в мовленні групи слів за сферою вживання; розвивати мислення, увагу, пам'ять; розширювати словниковий запас; виховувати любов до рідної мови, повагу до різних професій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Професійні слова і терміни. Підготувала. Вчитель української мови та літератури. Бердичівської спеціальної школи. Житомирської обласної ради. Степанова Інеса Анатоліївна

Номер слайду 2

Налаштування на урок. Тож сьогодні, любі діти,хочу я вам побажати всі знання із апетитом на уроці поглинати. А щоб ці знання і вміння вам не стали тягарем, побажаю всім терпінняі старання. Тож почнем!

Номер слайду 3

Мій настрій

Номер слайду 4

Вправа “ Мозковий штурм ”Кожне слово має своє …Слова, які розуміють і вживають усі носії мови – це …Слова, які мають тільки одне значення називаються …Слова, які мають два і більше значень - це …Первинне значення слова називається …Назва образна, перенесена з одних предметів і явищ на інші – це …

Номер слайду 5

Гра “Перетворення”Завдання. До слів з прямим значенням добрати слова з переносним значенням. Дитина спить, золотий перстень, залізні двері, гострий ніж, сміється бабуся, на крилах птаха.

Номер слайду 6

Гра “ Доповни речення ”Поїзд водить ... Оре в полі ... Літаком править ... Постриже нас ... У школі вчить нас ... Будує будівлі ... Фарбує стіни нам ... Столи робить ... Пісні нам співає ... Товар продасть ... Від хвороб лікує ... Ліки видасть нам ... Хліб пече в пекарні ... Намалює нам ... Чоботи пошиє ... Зірки порахує …

Номер слайду 7

Запам’ятай! Професійні слова — це слова, які використовують спеціалісти певної професії. Це назви знарядь праці, трудових процесів, сировини, з якою працюють спеціалісти. Існує професійна лексика вчителів, юристів, водіїв, перукарів та усіх інших професій.

Номер слайду 8

Вибіркове списування. Завдання. Прочитати. Виписати професійні слова, що стосуються акторської майстерності. Вихваля свого синочка мати на всі боки:— У студії при театрі вчиться вже два роки. Дуже довго муштрували хлопця режисери,Аж тепер він дочекався першої прем’єри. Роль найважчу доручили любому синочку: Він на сцену в третій дії викочує бочку!(П. Глазовий)

Номер слайду 9

Творча робота в парах. Завдання. Скласти словник професійних слів, які використовують:вчителі географії;перукарі;художники;космонавти.

Номер слайду 10

Запам’ятай! Терміни – це спеціальні слова або словосполучення, що вживають для найменування конкретного поняття з якоїсь певної галузі знань. Терміни бувають математичні, фізичні,технічні, мовознавчі, медичні та інші.

Номер слайду 11

Вправа “ Розподіл ”Завдання. Записати терміни у 4 колонки: медичні,математичні, літературознавчі, спортивні. Множник, аут, дільник, персонаж, квадрат, вірш, кут, сюжет, хірургія, тайм, ангіна, казка, термометр, брейк, тахікардія, рима, трикутник, оповідання, бронхіт, воротар, вакцина, нічия, відрізок, естафета.

Номер слайду 12

Проблемне запитання. Поміркуйте, чому в професійному мовленні зубного лікаря, учителя мови й агронома термін  «корінь» матиме різне значення. Яке саме?Поміркуйте, чому в професійному мовленні моряків, перукарів, косарів термін «коса» матиме різне значення. Яке саме?

Номер слайду 13

Рефлексія “Незакінчене речення”На уроці я дізнався (дізналась) …Професійні слова використовують …Терміни використовуються …Мені було легко …Мені було важко …

Номер слайду 14

Самооцінювання

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Учні з вищим рівнем знань: вивчити визначення в зошиті. Виконати вправу. Завдання. Доповніть речення назвами відповідних професій. Запишіть.1.  Шприци та ліки використовують у своїй роботі... .2. Модем, принтер, диск — слова, які вживають у професійному спілкуванні... .3. Класний журнал, педрада, семестр, дошка – це професійні слова, якими користуються … 4. Перила, рубанок, карниз – це терміни, які використовує … Учні з нижчим рівнем знань: обвести/ списати речення

Номер слайду 16

Дякую за роботу на уроці!

Номер слайду 17

При створенні презентації використано відкриті ресурси Інтернету. Дякую авторам.

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, Презентації
Інкл
Додано
18 березня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку