Презентація "Розділові знаки, узагальнювальні слова в реченнях з однорідними членами"

Про матеріал

Презентацію розроблено до Дня народження Т. Г. Шевченка. Подано теоретичний та практичний матеріал (узято з творів Т. Г. Шевченка). За допомогою різних і сучасних методів, прийомів, вправ учні засвоять тему "Розділові знаки, узагальнювальні слова в реченнях з однорідними членами".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділові знаки, узагальнювальні слова в реченнях з однорідними членами. До Дня народження Т. Г. Шевченка

Номер слайду 2

9 березня - день народження Тараса Шевченка

Номер слайду 3

Творчiсть великого Кобзаря неосяжна та рiзноманiтна, а сам вiн був основоположником новоï украïнськоï лiтератури. Слово його стало ознакою нацiонального вiдродження, утвердження украïнськоï нацiï, ïï надiєю на кращi часи.

Номер слайду 4

Робота з текстом. Завдяки чому ім’я Тараса Шевченка стало символом України? Що свідчить про його надзвичайну популярність?Тарас Шевченко - видатний український поет, прозаїк, драматург, художник. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Усе його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі. У багатьох країнах йому встановлені пам'ятники. Шевченкові твори перекладені майже на всі мови світу. Його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять ім'я видатного сина українського народу - Тараса Шевченка

Номер слайду 5

Епіграф уроку«Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприйняття, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу великого українського народу, втілює його гідність, яскравий і неповторний дух …»(Є. Сверстюк).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Вправа з ключем Випишіть спочатку ті сполучення, у яких між однорідними членами треба ставити коми, а потім – не треба. Всохнути але відродитися; правда чи кривда; калинова молода; то плач то сміх; і танці і пісні; з’їсти та подякувати; не тільки свої а й чужі; як казка так і дума; оновлений і відроджений; душевна зворушлива; жити й боротися; окрилений мрійливий. Підкресліть другу букву в кожному першому однорідному членові. Т. Шевченко: “І оживе добра слава….

Номер слайду 8

Перевір себе. Кома. Всохнути, але відродитися;то плач, то сміх;і танці, і пісні;не тільки свої, а й чужі;як казка, так і дума;одушевна, зворушлива;окрилений, мрійливий. Ключ: “І оживе добра слава, слава України!”Немає коми правда чи кривда;калинова молода;з’їсти та подякувати;оновлений і відроджений;жити й боротися;

Номер слайду 9

Мозковий штурм. Пояснити, чому в одному випадку кома перед сполучником та ставиться, а в другому - ні. Тече вода в синє море, та не витікає. На розпутті кобзар сидить та на кобзі грає.

Номер слайду 10

Пояснювальний диктант. Записати, визначити однорідні члени речення. Поховайте та вставайте,Кайдани порвітеІ вражою злою кров'ю. Волю окропіте. І мене в сім'ї великій,В сім'ї вольній, новій,Не забудьте пом'янути. Незлим тихим словом. І сниться їй той син ІванІ уродливий, і багатий,Не одинокий, а жонатий Хто ж викохав тонку, гнучку. В степу погибати?

Номер слайду 11

Вибіркова робота. Виписати однорідні та неоднорідні означення.«Я радий, що можу додати свій голос до тих, що вшановують великого українського поета Тараса Шевченка. Ми вшановуємо його за великий вклад у культуру не тільки України, яку він дуже любив і так промовисто описував, а й культуру світу. Його творчість є благородною і невід’ємною частиною нашої історичної спадщини» ( Джон Ф. Кеннеді).

Номер слайду 12

Морфологічна хвилинка. Переписати речення, надписати над кожним словом частину мови.1. Кругом неправда і неволя, народ замучений мовчить.2. Така її доля… О боже мій милий!3. І золотої, й дорогої мені, щоб знали ви, не жаль моєї долі молодої.

Номер слайду 13

Практикум. Перепишіть, розставивши розділові знаки. Визначте однорідні члени речення, смислові відношення та зв’язки між ними, складіть схеми до речень. Вночі і вдень і ввечері і рано витай зо мною і учи учи. Ти не лукавила зо мною ти другом братом і сестрою сіромі стала. Встала походила коло замкнутої брами та щось шепотала. Посиджу трошки погуляю на степ на море подивлюсь. За сонцем хмаронька пливе червоні поли розстилає. По улиці вітер віє та сніг замітає. В своїй хаті своя й правда і сила і воля.

Номер слайду 14

Мовне дослідження. Все зникло наче в казці: і місто, і гори, і поле, і гай.І земля, і вода, і повітря – все поснуло. Твори багатьох відомих українських письменників: Т. Шевченка, І. Франка, Лесі Українки, В. Винниченка – перекладені різними мовами світу.

Номер слайду 15

Узагальнювальне слово. У реченнях з однорідними членами можуть бути узагальнюючі слова, які є тими самими членами речення, що й однорідні. Узагальнюючі слова означають родові поняття, а перелічувані однорідні члени – видові.

Номер слайду 16

Коментований диктант. Визначте узагальнювальні слова та підберіть до кожного речення схему. Увечері до хати посходилась уся сім’я: батько, мати, сестра - дівка. Вже всі в селі повставали: старі, молоді, діти – всі вийшли на вигін. Червоні, білі, блакитні хустки й спідниці, чорні й сірі свитки, кудлаті голови – все хвилювалось і вигравало проти сонця різнобарвними кольорами. Між людьми видніються вози з усяким селянським добром: діжечками, скринями, плугами й іншими домашніми речами.

Номер слайду 17

Редактор. Рідні місця зна...омі хати садки дорі...ки все те миготить в очах у голові думки буд...ть у серці одраду. Усе і небо і сіно і крик птиці і невисока росиста трава – сповіщало що літо вже здає ключі сумовитій осені. І жовті обпалені сонцем скелі і нев...лика глиняна круча і рідкий чагарник і ріка в гл...боких берегах і сірі стовбури сосен все звичайне і буденне.

Номер слайду 18

Творча робота. Поширте речення однорідними членами. Тарас Шевченко – відомий…Ще в дитинстві у Тараса виявилася любов до… Тарасик часто слухав цікаві розповіді старих людей про…До викупу з кріпацтва Шевченко читав твори…Своє дитинство Т. Г. Шевченко описує в багатьох творах: …Найбільш відомі Шевченкові картини:

pptx
Додано
18 березня
Переглядів
20
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку