Презентація до уроку української мови "УЗАГАЛЬНЕННЯ ЗНАНЬ З ТЕМИ «ПРОСТЕ ДВОСКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ. ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ»"

Про матеріал

Мета:

Повторити, узагальнити й провести корекцію знань учнів з розділу «Синтаксис. Пунктуація»; розвивати пізнавальний інтерес, творчі здібності учнів, уміння послуговуватися здобутими знаннями в усному і писемному мовленні, логічне мислення, пам'ять, увагу; за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу виховувати уміння знаходити прекрасне в житті, любов до природи, повагу до рідног народу, рідної мови.

Тип уроку: урок закріплення і застосування набутих знань, умінь і навичок.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнення з теми: «Другорядні члени речення»

Номер слайду 2

Речення. Речення – осмислене сполучення слів або окреме слово, яке висловлює певну думку про факти дійсності, які є реальними, бажаними чи можливими за певних обставин, а також граматично та інтонаційно оформлене як закінчена цілісність.

Номер слайду 3

За будовою. Прості – з однією граматичною основою. Складні – з декількома граматичними основами.

Номер слайду 4

За метоювисловлювання. Розповідні Питальні Спонукальні

Номер слайду 5

За складом граматичної основи. Односкладні – граматична основа виражається одним головним членом речення. Двоскладні – граматична основа речення виражається підметом і присудком.

Номер слайду 6

За наявністю другорядних членів речення. ПоширеніНепоширені

Номер слайду 7

За наявністю всіх необхідних членів речення. ПовніНеповні

Номер слайду 8

За наявністю ускладнень (однорідних та відокремлених членів речення, звертань, вставних слів)УскладненіНеускладнені

Номер слайду 9

Головні члени речення (підмет, присудок){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}підметприкладипростий. Соловейко заспівавскладений. Ми з братом вирішили прогулятися по парку{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}присудокприкладипростий. Ніч закінчилася. Складений дієслівний. Він бажав піти разом з нею. Складенийіменний. Я залишився спокійним. Граматична основа

Номер слайду 10

Другорядні члени речення{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Додаток Обставина Означення Хлопчина зірвав яблуко. (прямий)Він задивився на море. (непрямий)А пензлі я купив на згадку про Париж. Вчора ми разом. малювали. Вони сиділи поруч. Означення Прикладка (різновид означення)Наче зачарований стояв ліс . Програма "Здоров'я" давно вже виходить на нашому телебаченні

Номер слайду 11

Члени речення{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}Головні члени реченняпідметприсудок. Запитання Приклади Способи вираження. Другорядні члени речення. Додаток Означення Прикладка (різновид означення)Обставина Запитання Способи вираження. Приклади

Номер слайду 12

Спишіть у зошит речення. Підкресліть члени речення, визначте, якими частинами мови може виражатися підмет. Краса …країни і матері мова лунають у пісні і в серці дзвенять. Від людс…кого жит…я і навіть від життя цілих поколінь повинно залишатися на з…млі тільки пр…красне. Любить свій край – це для народу жити. В Україні під охороною держави перебуває шіс…десят чотири тисячі археологічних пам...яток. Свого великого…огдана ми вічні славимо діла. «Ще не вмерла Україна» гордо звучить на кожних урочистостях.

Номер слайду 13

Краса України і матері мова лунають у пісні і в серці дзвенять. Від людського життя і навіть від життя цілих поколінь повинно залишатися на землі тільки прекрасне. Любить свій край – це для народу жити. В Україні під охороною держави перебуває шістдесят чотири тисячі археологічних пам’яток. Свого великого Богдана ми вічні славимо діла. «Ще не вмерла Україна» гордо звучить на кожних урочистостях.

Номер слайду 14

Скласти речення за малюнками, виконати синтаксичний розбір одного з речень.

Номер слайду 15

Схема синтаксичного аналізу простого речення1. Указати, що речення просте.2. Тип речення за метою висловлення: розповідне, питальне, спонукальне.3. Речення окличне чи неокличне.4. Охарактеризувати речення за його будовою:а) двоскладне чи односкладне ;б) поширене чи непоширене;в) ускладнене чи неускладнене (чим ускладнене).5. Підмет, чим він виражений.6. Присудок, його тип, чим він виражений.7. Другорядні члени, їх тип, чим виражені, від яких членів речення залежать, яким типом зв'язку з ними пов'язані. (Спочатку розглядаємо групу підмета, а потім групу присудка).

Номер слайду 16

Виконання учнями тестових завдань.

Номер слайду 17

Відповіді до тестів1 А; 2 В; 3 Б; 4 Г; 5 А; 6 Б; 7 — 1 В, 2 Г, 3 Б; 8 — 1 Б, 2 А, 3 В.

Номер слайду 18

Домашнє завдання (на вибір)Скласти твір-мініатюру «Радість од краси — ось найвища мудрість життя». Увести до тексту відокремлені члени речення та відокремлені уточнювальні члени речення. Скласти повідомлення про свої успіхи в навчанні «Згаяного часу не наздоженеш»

pptx
Додано
6 лютого 2020
Переглядів
3980
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку