Презентація до уроку в 5 класі "М. Цвєтаєва - видатна російська поетеса ХХ століття"

Про матеріал
В презентації учні ознайомляться із цікавими фактами життя та творчості М.І. Цвєтаєвої
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Якби мене взяли за океан – до раю –і заборонили писати, я відмовилася б і від раю». М. Цвєтаєва. «Повість про Сонечку».

Номер слайду 2

Марина Іванівна Цвєтаєва -відома російська поетеса XX століття. Чарівний світ літератури й мистецтва у вірші «Книги в червоній палітурці»

Номер слайду 3

Дитячі роки М. ЦвєтаєвоїНародилася 26 вересня (8 жовтня) 1892 року в Москві.

Номер слайду 4

. Невеличка на зріст, струнка постава. Золотисто–каштанове волосся, бліде обличчя і очі: зелені очі кольору виноградного листя. Риси обличчя були дуже тонкими і чіткими, голос дзвінким і високим. Вірші читала на перше прохання або пропонувала сама: ,,Хочете, я вам прочитаю вірші?”

Номер слайду 5

Батьки поетеси26 вересня 1892р. у старому московському провулку Трьохпудовому, в будинку №8 народилася Марина Цветаєва. Батько, Іван Володимирович Цветаєв, професор Московського університету, згодом став директором Румянцевського музею і засновником Музею образотворчих мистецтв (сьогодні це музей ім. О. Пушкіна). Мати Марія Олександрівна Мейн була талановитою піаністкою. Домашній світ був пронизаний постійним інтересом до мистецтва, до музики. У домі постійно звучала музика Шумана, Гріга, Кюї.

Номер слайду 6

Марія Олександрівна бурхливо займалася вихованням своїх дітей - Марини й Асі. Мати раділа неабияким музичним здібностям старшої дочки, мріяла виростити з неї піаністку. Але дівчинці було всього 4 роки, коли Марія Олександрівна у своєму щоденнику: ,,Старша все бубонить рими. Може бути, моя Муся буде поетом.” Свої перші вірші Марина почала писати у 6 років і не тільки на російській, а й на німецькій та французькій мовах. Друзів серед ровесників не мала, їх заміняли книги. Дитячі роки Цвєтаєва провела разом з героями книг Толстого, Лермонтова, Гете, Марка Твена… Дівчинка читала все підряд, не читала, а ,,жила книгами”.

Номер слайду 7

Першим улюбленим поетом Цвєтаєвої виявився Пушкін. У 5 років вона натрапила в шафі на «Твори» О. С. Пушкіна. Мати не дозволяла брати їй цю книгу і дівчинка читала потай, уткнувшись головою в шафу. Це був перший поет, твори якого вона прочитала сама. Але Пушкіна вона знала раніше: по пам’ятнику на Тверському бульварі, картині «Дуель» в кімнаті батьків, розповідях матері. Пізніше Цвєтаєва напише: «Пушкін був першим моїм поетом…»

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Продовжила освіту в пансіонах Лозанни (Швейцарія) і Фрайбурга (Німеччина).

Номер слайду 10

«Щаслива, безповоротна пора дитинства» завершилася 1902 року. Здоров`я матері Марії Олександрівни вимагало теплого, м`якого клімату, тому сім`я поїхала за кордон. Генуя1903 р. Лозанна. Фрайбург

Номер слайду 11

1905 року родина Цвєтаєвих повертається до РосіїТрьохпрудний провулок, буд. 8, де мешкала майже 20 років Цвєтаєва. Деякий час вони прожили в Ялті.

Номер слайду 12

1906 р. матері М. Цвєтаєвої не стало.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

А в 1925 році народжується син.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

У травні 1922 р. Цветаєва разом з дочкою Аріадною їде за кордон до свого чоловіка. Спочатку вони жили в Берліні, згодом в Парижі, Празі. Сім’я опинилась у страшній фінансовій скруті. Самотність все тісніше обвивала поетесу. Вона сумує за батьківщиною,за своїми друзями. У 1939 р. М. Цветаєва повернулася на рідну землю. Важкі випробування долі… Початок війни…Постійні хвилювання…Заслання в Єлабугу…Померла поетеса 31 серпня 1941 року. В останніх віршах поетеса порівняла себе із птахом Феніксом, який спалює себе, щоб заново відродитися з попелу. І вона відродилася у своїх віршах…Силою творчої уяви вона линула у світ свого дитинства, світ мистецтва, любові й людяності, де почувалася вільною і щасливою…

Номер слайду 17

Ім'ям поетеси названо вулицю в Києві (житловий масив Вигурівщина-Троєщина). У Москві зусиллями ентузіастів організовано і відкрито Будинок-музей Марини Цвєтаєвої. У 1995 р. на відстані трьох кілометрів від російського міста Іваново відкрито Будинок- музей Цвєтаєвих (Ново-Таліци), в селі, де був невеликий родовий маєток її діда-священика. На її честь також названо астероїд 3511 Цвєтаєва.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Творчість Марини Цвєтаєвої

Номер слайду 20

Вона не втомлювалася любити життя, борючись за кожну мить, але доля була до неї надто жорстокою.

Номер слайду 21

Завдання додому. Виразно читати вірш «Книги в червоній палітурці»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Maievska Liliya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
1486
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку