Презентація до уроку в 8 класі на тему " Устим Кармалюк"

Про матеріал
Презентація до уроку в 8 класі на тему " Устим Кармалюк". Устим Якимович Кармелюк — український національний герой, керівник повстанського руху на Поділлі у 1813–1835 роках проти національного і соціального гніту.. Народився  27 лютого (10 березня) 1787 в селі Головчинці Літинського повіту Подільської губернії (нині село Кармалюкове Жмеринського району Вінницької області) в селянській родині. У віці 17 років був відданий поміщиком на 25-річну службу в царську армію. У 1813 дезертирував з 4-го уланського полку, який розміщався в Кам’янці-Подільському та повернувся в рідні місця. Незабаром був спійманий і засуджений до 500 ударів батогом, після чого його скерували до кримського штрафного батальйону. На шляху до Криму Кармалюк втік з-під варти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Певно немає в Україні такої людини, яка б не чула, у своєму житті, про славного рятівника бідних і знедолених. Кармалюк увійшов до фольклору як народний месник, який безстрашно боронив знедолених та скривджених (через що до його образу прив'язалися епітети «український Робін Гуд» та «останній гайдамака»).

Номер слайду 2

Український національний герой, керівник повстанського руху на Поділлі у 1813–1835 роках проти національного і соціального гніту.

Номер слайду 3

Народився 27 лютого (10 березня) в селі Головчинці (нині Кармелюкове). Хлопець був роботящий, але непокірний. Про ранній період життя відомо небагато крім того, що він володів грамотою та достатньо розумівся у російській, польській та молдаванській мові. Цей факт збивав шляхту з пантелику: вони не розуміли, як простий кріпак може бути розумнішим та кмітливішим за них. Поширювались навіть чутки про його шляхетне походження, але це лише збільшило популярність героя у народі і дозволило дрібній шляхті приєднатись до загонів Кармалюка.

Номер слайду 4

У 1830-1835 селянський рух під проводом Кармалюка охопив усе Поділля, суміжні з ним райони Бессарабії та Київщини. У ньому брали участь близько 20 тисяч осіб. Протягом 23 років боротьби повстанські загони Кармалюка здійснили понад тисячу нападів на поміщицькі садиби. Захоплені у поміщиків гроші та цінності роздавали селянським біднякам. У повстанському русі брали участь не тільки українці, а й поляки та євреї. Розмах селянської війни на Поділлі невдовзі став таким, що зацікавив царя Миколу І. Аби спіймати бунтівного кріпака, було залучено понад 3 000 солдатів та жандармів.

Номер слайду 5

Нині ім'я Устима Кармелюка стоїть поряд з ім'ям майже міфічного Олекси Довбуша.  Ще за життя про нього складали легенди і пісні, а обсяг художніх творів про Кармелюка в десятки разів перевершує обсяг документальних джерел. Йому присвячено фільми:«Кармалюк» (1931) Ф. Лопатинського,«Кармелюк» (1938) Г. Тасіна,«Кармелюк» (1986, т/ф, 4 серії) Г. Кохана.

Номер слайду 6

Його іменем названо вулиці в ряді міст, зокрема: Вулиця Кармелюка — вулиця в місті Івано-Франківськ. Вулиця Устима Кармелюка — вулиця в місті Київ. Також на його честь названі два населені пункти: Село Кармалюкове у Жмеринському районі Вінницької області. Село Кармалюківка у Балтському районі Одеської області.

pptx
Додав(-ла)
Yasko Ilya
Додано
20 вересня 2023
Переглядів
681
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку