презентація до уроку"Виділення"

Про матеріал
презентація допоможе розкрити більш детально зміст уроку, розвинути в учнів творчу уяву, перевірити свої знання на практиці, під час виконання вправ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Добрий день

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Асоціативна павутинка Які асоціації викликає у вас слово: «Виділення»

Номер слайду 5

Сьогодні ми : розпочинаємо вивчати новий розділ «Виділення і терморегуляція» ознайомимося з будовою сечовидільної системи людини розкриємо особливості будови нирок, сечоводів, сечового міхура та сечівника в зв’язку з функціями, які вони виконують.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Внаслідок обміну речовин та енергії в організмі з’являються зайві для нього хімічні сполуки, накопичення яких веде до отруєння. Наприклад, аміак (NH3), що виникає в результаті обміну білків, молочна кислота, що утворюється при м'язовій роботі, жовчні пігменти, сечовина, солі важких металів, токсичні речовини, чужорідні речовини, надлишок води, солей, лікарських препаратів, вуглекислий газ, ацетон….

Номер слайду 8

Усі непотрібні та шкідливі для організму речовини виводяться назовні органами дихання, травлення, сечовиділення та шкірою. Ці органи утворюють систему виділення, але важливу роль у процесі виділення відіграє саме сечовидільна система.

Номер слайду 9

Нирка Ниркова артерія Ниркова вена Сечовід Сечовий міхур Сечівник

Номер слайду 10

Органи сечовидільної системи Отож часу ми не марнуєм І по підручнику мандруєм, Бо він секретів не тримає І таємниці відкриває! Словникова робота. Прочитайте і випишіть у зошит визначення процесу виділення та сечовидільна система

Номер слайду 11

— це виведення з організму кінцевих продуктів обміну речовин, надлишку води, солей, отрут, що утворилися в організмі або потрапили до нього з їжею. Видільна система — це сукупність органів, що виводять з організму в навколишнє середовище надлишок води, кінцеві продукти обміну речовин, солі, отруйні речовини, які потрапили до організму або утворилися в ньому.

Номер слайду 12

Отже, біологічна необхідність виділення полягає у здійснені видільної, захисної та регуляторної функції завдяку чому зберігається сталість внутрішнього середовища – гомеостаз

Номер слайду 13

Правила роботи в групі

Номер слайду 14

Об’єднайтеся в три групи, для більш детального вивчення органів виділення сформулюйте їх загальну характеристику та функції за допомогою підручника 1. нирки 2. сечоводи 3. сечовий міхур та сечівник

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Де розміщуються нирки? це парні органи, містяться в черевній порожнині по обох боках хребта, приблизно нарівні 11-го грудного до 3-го поперекового хребців

Номер слайду 19

Сечовидільна система чоловіка жінки

Номер слайду 20

Ниркові піраміди Ниркова вена Ниркова артерія Ниркова миска Корковий шар Мозковий шар Ниркові чашечки Нирки мають форму квасолі, довжиною 10-12 см, шириною 5-6 см, масою 120-200 г.

Номер слайду 21

Структурною та функціо- нальною одиницею нирки є нефрон. Це грандіозна “хімічна лабораторія”. Їх кількість у кожній нирці майже по 1 млн. 80% нефронів знаходяться у корковій речовині, а решта у мозковій.

Номер слайду 22

Нефрон Починається нефрон у корковому шарі нирковим тільцем, яке складається з капсули Шумлянського-Боумена і клубочка кровоносних капілярів (мальпігіїв клубочок)

Номер слайду 23

Виносна артеріола Приносна артеріола Капілярний клубочок Ниркова артерія Ниркова вена Звивистий каналець Ниркова капсула Сітка капілярів

Номер слайду 24

Зробть будь-ласка підпис малюнка нефрона у буклеті

Номер слайду 25

У процесі утворення сечі виділяють два етапи: - фільтрація; реабсорбція. У результаті фільтрації утворюється рідина, яку називають первинна сеча, а в результаті реабсорбції утворюється вторинна сеча.

Номер слайду 26

Вихідна судина тонша за вхідну, тому у клубочку утворюється високий тиск. Із капілярного клубочка просочу- ється рідка частина плазми крові, у якій містяться як корисні так і шкідливі речовини.

Номер слайду 27

Велика кількість води. Шкідливі продукти життєдіяльності: аміак, сечовина. Глюкоза. Амінокислоти. Мінеральні солі. Вітаміни. Білки плазми та клітини крові.

Номер слайду 28

Вторинна сеча утворюється в процесі реабсорбції. Відбувається це у звивистих канальцях, петлях та збиральних трубочках, які відходять від капсул. Назад в кров всмоктується велика частина води, амінокислоти та глюкоза.

Номер слайду 29

До складу вторинної сечі входять: вода, солі, сечовина, аміак, солі сечової кислоти, тобто в сечі залишають- ся шкідливі речовини та надлишок води. Жовтий колір сечі зумовлюють жовчні пігменти.

Номер слайду 30

Первинна сеча Вторинна сеча Ознака Кількість на добу Вміст розчинених речовин 180 літрів 1,5 літра Мінеральні солі, глюкоза, амінокислоти, вітаміни, шкідливі продукти обміну. Надлишок мінеральних солей, шкідливі продукти обміну, надлишок глюкози.

Номер слайду 31

Сеча Особливості сечі захворювання Що робити? коричневий колір захворювання печінки, жовчного міхура аналіз мочі, лікар - гепатолог червоний відтінок ознака запалення нирок (гломерулонефрит); морква, буряк, ліки антибіотики, нефролог - постійно без кольору тимчасово без кольору запущенна ниркова хвороба; надлишок води Нефролог - дає пісочний осад (якщо налити в банку) схильність до утворення каменів у нирках УЗД, фільтр води мутна, з пластівцями запалення сечовидільної системи (уретрит, цистит, пієлонефрит) нефролог піниста (у чоловіків) сперма потрапила у сечу -

Номер слайду 32

Релаксаційна пауза

Номер слайду 33

Закріплення вивченого матеріалу Доповніть речення вставте пропущенні слова Нирковий нефрон починається капсулою, усередині якої міститься капілярний ____________. В артерії, що приносить кров до клубочка, діаметр _____________ , ніж у тієї що її виносить. Унаслідок цього в капілярному клубочку утворюється високий __________ і частина кровяної _____________ виштовхується в порожнину _____________. Цей процес називається _____________. У зв’язку з цим утворюється____________ сеча. Первинна сеча потрапляє у звивисті __________ де відбувається процес _____________, після чого утворюється ______________ сеча. Самоперевірка

Номер слайду 34

Відповідь Нирковий нефрон починається капсулою, усередині якої міститься капілярний клубочок. В артерії, що приносить кров до клубочка, діаметр більший, ніж у тієї що її виносить. Унаслідок цього в капілярному клубочку утворюється високий тиск і частина кровяної плазми виштовхується в порожнину капсули. Цей процес називається фільтрація. У зв’язку з цим утворюється первинна сеча. Первинна сеча потрапляє у звивисті канальці де відбувається процес реабсорбція, після чого утворюється вторинна сеча.

Номер слайду 35

Вправа «Вірю — не вірю». Учням необхідно позначити пропоновані твердження позначками «+» — вірю або «–» — не вірю. 1. Нирки та сечоводи — парні органи сечовидільної системи. 2. Мозкова речовина нирки міститься під кірковою. 3. Нефрон — структурна і функціональна одиниця нирки. 4. Стінки звивистих канальців утворені багатошаровим епітелієм. 5. Збірні трубочки відкриваються у сечовод. 6. Об’єм сечового міхура в дорослої людини становить 1,5–2 л. 7. Кожний нефрон складається із ниркового тільця і звивистих канальців. 8. У капсулі нефрону розміщується декілька клубочків кровоносних капілярів. 9. Мозкова речовина складається з ниркових пірамідок. 10. Маса нирки в нормі становить 120–200 г. 11. Сечовий міхур — непарний орган сечовидільної системи. 12. Людина може жити з однією ниркою.

Номер слайду 36

Відповідь: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 + + + – – – + – + + + + самоперевірка

Номер слайду 37

Підсумки Отже, сьогодні на уроці, ми з вами вивчали тему: «Будова і функції видільної системи». Дізналися: 1.    що процес виведення з організму продуктів обміну речовин і надлишку води називають виділенням. 2. сечовидільна система складається з парних органів: нирок та сечоводів, і непарних: сечового міхура та сечовидільного каналу. Функції видільної системи: 1)    виведення продуктів обміну речовин з організму; 2)    підтримування концентрації солей у крові (регуляція осмотичного тиску); 3)    контроль об’єму крові, що циркулює. Пересвідчилися, що видільна система є важливою структурою в тілі людини, та впливає на здоров'я та самопочуття людини.

Номер слайду 38

Дякую за співпрацю!

Номер слайду 39

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Катя Катя
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
12 січня 2022
Переглядів
3806
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку