Презентація "Значення дихання. Будова органів дихання"

Про матеріал
Презентація розроблена відповідно до програми з біології 8 класу. Може бути використана на уроках при вивченні теми «Дихання».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перехрест Надія Василівнавчитель біології, І категоріїЧорнобаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чорнобаївського району. Черкаської областіТема уроку: Значення дихання. Будова органів дихання

Номер слайду 2

Мета уроку: Ознайомитися з особливостямибудови органів дихання людини;розкрити взаємозв'язок будови органів дихання з функціями, які вони виконують;виховувати бережливе ставлення до свогоздоров'я, інтерес до предмету.

Номер слайду 3

ДИХАННЯ – це сукупність процесів, які забезпечують надходження в організм кисню, використання його для окиснення органічних речовин і виділення з нього вуглекислого газу.

Номер слайду 4

ЗНАЧЕННЯ ДИХАННЯ:- забезпечує організм людини киснем;виводить з організму вуглекислий газ;окиснення органічних речовин з виділенням енергії, яка необхідна для життєдіяльності організму людини

Номер слайду 5

ВИДИ ДИХАННЯЗОВНІШНЄВНУТРІШНЄВентиляція легень (обмін газів між зовнішнім середовищем і організмом людини)Обмін газів між кров'ю та тканинами і використання кисню клітинами, процеси окиснення органічних речовин, з виділенням енергії

Номер слайду 6

ОРГАНИ ДИХАННЯПовітроносні шляхи. Легені ВЕРХНІНосова порожнина. Носоглотка Гортанна частина глотки. НИЖНІГортань. Трахея. Бронхи

Номер слайду 7

НОСОВА ПОРОЖНИНАНосова порожнина – перший орган дихальної системи Вона поділяється кістково-хрящовою перегородкою на дві половини – ліву та праву. Стінки носової порожнини вкриті війчастим епітелієм, Клітини якого виділяють слиз. ФУНКЦІЇ СЛИЗУ: Обволікає пил і прилиплі до нього мікроорганізми;Зволожує стінки носової порожнини і повітря;Знешкоджує хвороботворні мікроорганізми.

Номер слайду 8

НОСОВА ПОРОЖНИНАСтінки носової порожнини мають густу капілярну сітку. Кров або зігріває, або охолоджує вдихуване повітря до температури тіла. У слизовій оболонці верхньої частини носової порожнини містяться нюхові рецептори, які сприймають різні запахи. Пил і речовини з різким запахомподразнюють ці рецептори, визиваючизахисний рефлекс – чхання.

Номер слайду 9

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ!Під час чхання потрібно рот і ніс прикривати хустинкою, щоб не стати джерелом поширення хвороботворних вірусіві бактерій.

Номер слайду 10

Відео «Носова порожнина»

Номер слайду 11

НОСОГЛОТКАЗ носової порожнини повітря потрапляє в носоглотку. В ній розміщуються мигдалики, які є захисним бар'єром для дихальних шляхів.

Номер слайду 12

ГОРТАНЬГортань має лійкоподібну форму. Її стінки утворені декількома хрящами, які з'єднані між собою м'язами та зв'язками. Найбільший хрящ гортані – щитоподібний. У чоловіків він добре помітний і називається – кадик.

Номер слайду 13

ГОРТАНЬУ верхній частині гортані розташований надгортанний хрящ. Під час споживання їжі він перекриває вхід у гортань, запобігаючи потрапляннюсторонніх часток до дихальних шляхівнадгортанник

Номер слайду 14

ГОЛОСОВИЙ АПАРАТУ гортані розташований голосовий апарат, основу якого становлять голосові зв'язки та голосові м'язи. Голосові зв'язки утворені еластичнимиволокнами, які розташовані паралельно і між ними є голосова щілина. Коли крізьголосову щілину проходить повітря, натягнуті голосові зв'язки, починають коливатися, створюючи звук (голос). Голосові зв'язки можуть робити від 10 до10000 коливань за секунду.

Номер слайду 15

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ!Перенапруження голосових зв’язок, а також запальні процеси в горлі, змінюють голос, який може стати хрипким і глухим. Дуже шкідливо на голосові зв'язки впливає тютюнопаління і вживання алкогольних напоїв. Якщо виникли проблеми з голосом або він зник, потрібно негайно звернутися до лікаря. Нормальні голосові зв'язки. Запалення голосових зв'язок

Номер слайду 16

ТРАХЕЯТрахея – дихальна трубка, яка побудована з хрящових півкілець, з'єднаних між собою зв'язками. Задня частина трахеї прилягає до стравоходу і не має хрящових півкілець. Внутрішня поверхня трахеї вистелена залозистим та миготливим епітелієм. На рівні 5 грудного хребця нижній кінець трахеї поділяється на два бронхи. бронхитрахея

Номер слайду 17

БРОНХИБронхи входять в ліву і праву легені. Правий бронх поділяється на три гілки, а лівий на дві. Бронхи галузяться на бронхіоли і утворюють бронхіальне дерево. На кінці бронхіол розташовуються легеневі пухирці – альвеоли. Вони пронизані густою капілярною сіткою. Стінки альвеол утворені одношаровим епітеліємІ заповнені повітрям.

Номер слайду 18

ЛЕГЕНІЛегені – це парні органи, які займають майже всю порожнину грудної клітки. Права легеня складається з трьох часток, ліва з двох.

Номер слайду 19

ЛЕГЕНІКожна легеня вкрита оболонкою із сполучної тканини – легеневою плеврою. Вона складається з двох листків – внутрішнього (легеневого) та зовнішнього (пристінкового). Між листками міститься плевральна порожнина, яка заповнена рідиною. Рідина зменшує тертя листків один об одний під час дихальних рухів.

Номер слайду 20

Відео «Органи дихання»

Номер слайду 21

ПЕРЕВІР СЕБЕНазвіть органи дихання, позначені цифрами 1) ……………2) ……………3) ……………4) ……………5) ……………

Номер слайду 22

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯВивчити § 13 Виконати тестові завдання на стор. 68 §

Номер слайду 23

Список використаних джерел: Література:-  Біологія 8 клас Матяш Н. Ю., Остапченко Л.І.,Пасічніченко. О. М., Балан П. Г.  Біологія 8 клас - Київ: Генеза, 2016 Товстий В. П. Дитяча енциклопедія – Харків: Промінь, 2014Інтернет-ресурси:https://uk.wikipedia.org/wiki/https://www.youtube.com/watch?v=Cx. EGBqv2q30https://www.youtube.com/watch?v=c. LM2 An. F2t6 Q

pptx
Додано
12 січня 2022
Переглядів
665
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку