Презентація до уроку "Видозміни коренів"

Про матеріал
Презентація до уроку "Видозміни коренів" допоможе в наочній та доступній формі викласти матеріал з даної теми. Містить цікаві завдання на закріплення матеріалу "Видозміни коренів". Урок націлений на виховання у дітей любові до українських традицій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок –подорож на тему: «Видозміни коренів” Підготувала Мінаєва В.С. вчитель біології та хімії Дмитрівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Номер слайду 2

Вітаю всіх на нашому відкритому уроці! Бажаю всім гарного настрою та плідної співпраці!

Номер слайду 3

Чи любите ви подорожувати? Тоді нас чекає урок-подорож на тему “Видозміни коренів”. Ми відвідаємо з вами такі станції: 1. “Мовна”. 2. ”Уяви” 3. “Практична” 4. “Афоризмів” 5. “Нових знань” 6. “Правильних відповідей” 7. “Загадок” 8. “Традицій” 9. “Ігрова ” 10. “Узагальнень”

Номер слайду 4

1. Станція “Мовна” Завдання «Доповніть речення». Доповніть речення відповідними біологічними термінами: 1.Підземний вегетативний орган рослини, який закріплює і утримує її у грунті … 2.Корінь, що розвивається із зародкового корінця називається … 3. Корені, що відгалуджуються від головного та додаткових коренів – це … 4. Розрізняють два типи кореневих систем: стрижневу і … 5. Коренева система, у якій найкраще розвинений головний корінь, що відрізняється від інших розмірами, називається - … 6. Корінь вбирає з грунту воду з розчиненими в ній мінеральними речовинами, тобто виконує функцію …

Номер слайду 5

Правильна відповідь 1. корінь 2. головним 3. бічні 4. мичкувату 5. стрижневій 6.мінерального живлення.

Номер слайду 6

2. Станція «Уяви» Наше завдання встановити правильну послідовність переміщення води з мінеральними речовинами всередині кореня: А) судинами кореня ми-краплини потрапляємо до стебла рослини; Б) по клітинах кори кореня ми- краплини потрапляємо до судин центрального циліндра; В) ми-краплини надходимо через кореневі волоски до клітин кори кореня; Г) судинами стебла ми-краплини потрапляємо до всіх інших органів рослини.

Номер слайду 7

Правильна відповідь 1.В 2.Б 3.А 4.Г

Номер слайду 8

3.Станція «Практична» Визначте тип кореневої системи у поданих рослин:

Номер слайду 9

3. Станція «Практична» Правильні відповіді 1.Подорожник – м. 2.Часник – м. 3.Кульбаба – с. 4. Щавель – с.

Номер слайду 10

4.Станція “Афоризмів” Слово “корінь” зустрічається в багатьох крилатих висловах. Поясніть вислови: * “пустити корінь”? *“почервоніти до коренів волосся” * ”яке коріння таке й насінння”

Номер слайду 11

5. Станція «Нових знань» Бувають такі видозміни коренів: *коренеплід; *бульбокорені; *дихальні корені; *опорні; *повітряні; *корені-причіпки; *корені-присоски

Номер слайду 12

коренеплоди потовщення головного кореня, що виконує функції запасання поживних речовин. Коренеплоди зустрічаються у буряків, моркви, петрушки, ріпи, редиски.

Номер слайду 13

бульбокорені кореневі бульби - видозмінені потовщені бічні та додаткові корені, що запасають поживні речовини. Вони зустрічаються у жоржин, батату, любки двулистої, хвощів.

Номер слайду 14

Батат – солодка картопля

Номер слайду 15

повітряні корені додаткові корені, які відходять від стебла і звисають у повітрі. Зазвичай вони характерні для Рослин тропічних лісів. Ці корені мають здатність Поглинати вологу з повітря, як у орхідей, монстери.

Номер слайду 16

дихальні корені характерні для рослин, що зростають на болотах і надмірно зволожених ґрунтах, де відчувається гостра нестача кисню. Вони забезпечують постачання кисню безпосередньо з повітря до клітин кореневої системи для їхнього дихання (кипарис, мангрові дерева) .

Номер слайду 17

Дихальні корені болотного кипариса

Номер слайду 18

Мангрові дерева

Номер слайду 19

опорні корені вирости, що утворюються на пагонах і виконують функцію опори. Такі корені наявні у кукурудзи, пальм, баньяна.

Номер слайду 20

Баньян

Номер слайду 21

корені - причіпки видозмінені корені, які з’являються у витких рослин. Вони здатні чіплятися за опору чи кору дерева, по якій в’ється рослина. Такі чіпкі корені наявні у плющів, фікусів.

Номер слайду 22

корені - присоски зустрічаються у рослин-паразитів, таких як повитиця, омела. Ці корені проникають у товщу стебел інших видів рослин та споживають їхні соки.

Номер слайду 23

Музична фізкультхвилинка “Райдуга”

Номер слайду 24

6. Станція “Правильних відповідей” Назвіть зображені рослини та охарактеризуйте видозміни їх коренів.

Номер слайду 25

7. Станція “Загадок”

Номер слайду 26

7. Станція “Загадок”

Номер слайду 27

8.Станція “Традицій”

Номер слайду 28

Червоний борщ Найулюбленіший борщ, готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою , пізніше з картоплею. У святкові чи недільні дні борщ варили на м'ясній юшці (із свининою чи птицею), в будень — затовкували або засмажували салом із часником та цибулею. Борщ готували з квасолею ( Полтавщина, Поділля), на Півдні додавали злегка підсмажене борошно (затирали борщ), а на Полтавщині галушки.

Номер слайду 29

Зелений борщ Другий різновид борщу щавлевий, зелений, або  весняний. Його варили з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка, засмачуючи юшку круто звареним яйцем і сметаною. Так само як і червоний, щавлевий борщ у піст готували без сала і м'яса, на олії, з грибами та рибою.    

Номер слайду 30

Холодний борщ Холодник — готували виключно влітку. Молодий городній буряк варили, різали соломкою, заправляли квасом-сирівцем, сироваткою (маслянкою, сметаною), додавали зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику, по можливості круто зварене яйце. Це був сирий борщ, оскільки варили (та й то окремо) лише буряк. Їли охолодженим, нерідко з вареною картоплею замість хліба.

Номер слайду 31

9. Станція “Ігрова” Гра “Вилучи зайве”

Номер слайду 32

9. Станція “Ігрова” Гра “Вилучи зайве”

Номер слайду 33

9. Станція “Ігрова” Гра “Вилучи зайве”

Номер слайду 34

«Хто я?» Я справжній спортсмен-скелелаз. Бо дуже вправно вмію лазити по деревах, парканах, стінах будинків. А все це завдяки моїм особливим кореням. Хто я такий, та які корені маю?

Номер слайду 35

«Хто я?» В давнину мене жарили, парили, варили з мене супи та каші, бо я дуже багата на вітаміни В1,В2,С та мікроелементи. А ще я головний герой популярної казки. «Працював дід не марно: зійшла я гарно. Щодень ішов дід у город, набравши води повен рот, мене поливав, до життя охоти додавав. Росла я, росла! Зразу така, як мишка, була, потім як кулак, потім як буряк, потім як два, а нарешті стала така, як дідова голова.» Хто я така та яку видозміну кореня маю? Назвіть автора цієї казки.

Номер слайду 36

«Хто я?» «Вона вартує стільки золота, скільки важить сама», - саме так сказав про мене грецький бог Аполлон, який був родичем Ескулапа і тому знався на медицині. Хіба ж ці слова не говорять про те, що я необхідна для здоров’я людини?! Авжеж! Стародавні греки склали про мене чимало легенд. Використовують мене і зараз - і в кулінарії, і з лікувальною метою, хоча й говорять «гірка, як …»

Номер слайду 37

10. Станція “Узагальнень” З якими видозмінами кореня ми сьогодні познайомились? Про які незвичайні, цікаві рослини ми сьогодні говорили? Які вони мають видозміни коренів? Які видозміни кореня виконують функцію накопичення поживних речовин? Вбирають воду з повітря? Слугують опорою рослинам? Які корені є у рослин-паразитів?

Номер слайду 38

Домашнє завдання Домашнє завдання: Опрацювати &24 с.93-95, скласти кросворд до теми «Видозміни коренів» .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попова Олена
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Додано
25 травня 2019
Переглядів
7839
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку