1. Станція “Мовна” Завдання «Доповніть речення». Доповніть речення відповідними біологічними термінами: 1.Підземний вегетативний орган рослини, який закріплює і утримує її у грунті … 2.Корінь, що розвивається із зародкового корінця називається … 3. Корені, що відгалуджуються від головного та додаткових коренів – це … 4. Розрізняють два типи кореневих систем: стрижневу і … 5. Коренева система, у якій найкраще розвинений головний корінь, що відрізняється від інших розмірами, називається - … 6. Корінь вбирає з грунту воду з розчиненими в ній мінеральними речовинами, тобто виконує функцію …
2. Станція «Уяви» Наше завдання встановити правильну послідовність переміщення води з мінеральними речовинами всередині кореня: А) судинами кореня ми-краплини потрапляємо до стебла рослини; Б) по клітинах кори кореня ми- краплини потрапляємо до судин центрального циліндра; В) ми-краплини надходимо через кореневі волоски до клітин кори кореня; Г) судинами стебла ми-краплини потрапляємо до всіх інших органів рослини.
Червоний борщ Найулюбленіший борщ, готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою , пізніше з картоплею. У святкові чи недільні дні борщ варили на м'ясній юшці (із свининою чи птицею), в будень — затовкували або засмажували салом із часником та цибулею. Борщ готували з квасолею ( Полтавщина, Поділля), на Півдні додавали злегка підсмажене борошно (затирали борщ), а на Полтавщині галушки.
Зелений борщ Другий різновид борщу щавлевий, зелений, або весняний. Його варили з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка, засмачуючи юшку круто звареним яйцем і сметаною. Так само як і червоний, щавлевий борщ у піст готували без сала і м'яса, на олії, з грибами та рибою.
Холодний борщ Холодник — готували виключно влітку. Молодий городній буряк варили, різали соломкою, заправляли квасом-сирівцем, сироваткою (маслянкою, сметаною), додавали зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику, по можливості круто зварене яйце. Це був сирий борщ, оскільки варили (та й то окремо) лише буряк. Їли охолодженим, нерідко з вареною картоплею замість хліба.
«Хто я?» В давнину мене жарили, парили, варили з мене супи та каші, бо я дуже багата на вітаміни В1,В2,С та мікроелементи. А ще я головний герой популярної казки. «Працював дід не марно: зійшла я гарно. Щодень ішов дід у город, набравши води повен рот, мене поливав, до життя охоти додавав. Росла я, росла! Зразу така, як мишка, була, потім як кулак, потім як буряк, потім як два, а нарешті стала така, як дідова голова.» Хто я така та яку видозміну кореня маю? Назвіть автора цієї казки.
«Хто я?» «Вона вартує стільки золота, скільки важить сама», - саме так сказав про мене грецький бог Аполлон, який був родичем Ескулапа і тому знався на медицині. Хіба ж ці слова не говорять про те, що я необхідна для здоров’я людини?! Авжеж! Стародавні греки склали про мене чимало легенд. Використовують мене і зараз - і в кулінарії, і з лікувальною метою, хоча й говорять «гірка, як …»
10. Станція “Узагальнень” З якими видозмінами кореня ми сьогодні познайомились? Про які незвичайні, цікаві рослини ми сьогодні говорили? Які вони мають видозміни коренів? Які видозміни кореня виконують функцію накопичення поживних речовин? Вбирають воду з повітря? Слугують опорою рослинам? Які корені є у рослин-паразитів?