Презентація до уроку "Виникнення міста Олександрівськ (Запоріжжя)

Про матеріал
Презентацію створено до уроку історії рідного краю в 5 класі Використовується за програмою для учнів з затримкою психічного розвитку . Дозволяю ілюструвати розповідь вчителя, доповнює матеріал, відомий учням з уроків історії України .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народження міста Олександрівськ. Виконано вчителькою історії ЗЗОШ «ОСНОВА»м . Запоріжжя Журавльовою О. М.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Пороги Дніпра

Номер слайду 4

Козак – вільна озброєна людина

Номер слайду 5

1489 р.- перша письмова згадка про козаків

Номер слайду 6

1556 р.- заснування першої Січі О. Мала Хортиця (Запоріжжя)Д. Байда -Вишневецький

Номер слайду 7

Січ - козацька фортеця

Номер слайду 8

Навіщо були фортеціВ 1769 році турки об’явили войну Російській імперії. Цариця Катерина II видала наказ про будування Дніпровської лінії укріплень з 7 фортець,в тому числі , Олександрівської. Метою створення сооружения Дніпровської лінії був захист від наступу Османської армїї та набігов татар.

Номер слайду 9

Дніпровська лінія оборони

Номер слайду 10

Технологія фортець -зірок

Номер слайду 11

Народження Олександрівської фортеціУ кінці 1770 року було закладено Олександрівську фортецю, яка з часом переросла у місто Олександрівськ, який став центром торгівлі за дніпровськими порогами.

Номер слайду 12

Будівництво Олександрівської фортеціБудівництво було розпочате при гирлі р. Мокрої Московки. За осінь та зиму було відрито фортечні рови, намічено вали по зовнішніх контурах. Проте весною, коли сніг почав танути. І виявилося, що Мокра Московка підтопила споруджувану фортецю. Тому було вирішено перенести фортецю на інше місце. У травні 1771 р. нова Олександрівська фортеця була закладена за два кілометри на північний захід від старої, ближче до Дніпра і р. Суха Московка. Будівництво фортеці завершилося вже у 1775 році. Першим комендантом Олександрівської фортеці став Вілем фон Фредездорф.

Номер слайду 13

План фортеціОлександрівська фортеця була досить потужним укріпленим пунктом. Вона мала форму п'ятнадцятикутової зірки, займала площу близько 105 десятин (130 гектарів). Фортечні вали були обнесені глибокими ровами.

Номер слайду 14

Цитадель. У фортеці знаходилось чотири цитаделі. Цитадель — це сильно укріплені споруди усередині фортечної огорожі. Вони були пристосовані для самостійної оборони. У фортеці також знаходились 16 капонірів, каземати, п'ять казарм для гарнізону, будинок коменданта фортеці, цейхгауз для зберігання зброї та обмундирування, церква св. Георгія Побєдоносця

Номер слайду 15

Варіант укріплення. Було два варіанти побудови фортеці. Перший ближче до вул. Базарної, в районі Покровського собору. Але там очевидно був високий рівень води. І наступного року укріплення затопило. Тому обрали другий варіант будівництва. Полністю фортецю було побудовано до кінця 70-х років 18 століння. А напередодні ж на її місці було розташовано казацькі зимовники.

Номер слайду 16

Населення фортеціЗа даними на 1783 р. у фортеці перебували 43 офіцери з дітьми та дружинами, понад 500 солдатів. У складі військових була інженерна команда (18 осіб при одному інженері), артилерійська команда (50 осіб). Олександрівський прикордонний батальйон нараховував 363 солдати і складався з п'яти рот. Крім того, у фортеці знаходилась інвалідна рота у складі 82 солдатів та 26 військових майстрових.

Номер слайду 17

Фортеця і місто. З самого початку існування Олександрівської фортеці поблизу неї почав формуватись так званий «фурштат», від німецького слова «форштадт», яке означає «передмістя». Він створювався на тому місці, де була закладена перша Олександрівська фортеця. У форштадті спочатку селились будівельники-селяни, каторжники, персонал, що обслуговував фортецю, відставні солдати.

Номер слайду 18

Що залишилось на сьогодніНа території Олександрівської фортеці військових дій не відбувалось, але тут розташовувались війска. Тут були школи, казарми, пороховий склад, артилерийські мастерні. Розмір фотеці складав 400 на 400 метрів. Променями фортеця ,скоріш за все , дотягувалась до Малого базару.

Номер слайду 19

На розкопках. Фортеця проіснувала біла 20 років, потім переросла у місто Олександрівськ. Людям було не зручно жити на високих валах та рвах Вони почали їх зрізати та вирівнювати територію.. Фортеця не зберіглась: її забудували. На місці Олександрівської фортеці з’явилось містечко Слободка. Підчас розкопок знайдено фундамент одного з будинків Слободки. Археолог Олег Тубольцев

Номер слайду 20

Оберіть та завершіть відповідьсьогодні я дізнався ...було важко ...я зрозумів, що ...я навчився ...я зміг ...було цікаво дізнатися, що ...мене здивувало ...мені захотілося ... .

Номер слайду 21

Вправа «Хмаринка тегів» Оберіть одне-два із запропонованих тегів та завершіть їхсьогодні я дізнався ...було важко ...я зрозумів, що ...я навчився ...я зміг ...було цікаво дізнатися, що ...мене здивувало ...мені захотілося ... .

Номер слайду 22

Домашнє завдання. За підтримки батьків відвидати краєзнавчий музей, вивчити знахідки з розкопок, зробити 2 фото в портфоліо .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Писенко Людмила
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 березня 2020
Переглядів
1115
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку