Презентація до уроку "Вода в природі". ЯДС 3 клас.

Про матеріал
Презентація до уроку "Вода в природі". Я досліджую світ. 3 клас. За підручником І. Жаркової.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВОДА В ПРИРОДІ. РІЗНОМАНІТНІСТЬ ВОДОЙМ. ТРИ СТАНИ ВОДИ. Я досліджую світ 3 клас

Номер слайду 2

Розгляньте глобус. Визначте, які кольори переважають на його поверхні. Про що це свідчить?На поверхні глобуса переважають синій і блакитний кольори, якими позначають водойми. Це означає, що більша частина поверхні Землі вкрита водою. Вода — найпоширеніша та найдивовижніша речовина на Землі.

Номер слайду 3

Де в природі міститься вода?Океани. Моря. Річки. Озераґрунт. Льодовики. Повітря

Номер слайду 4

У вигляді снігу та криги вода вкриває вершини гір і частину земної поверхні. Багато води є в повітрі у вигляді водяної пари. Хмари складаються з дрібненьких кристаликів льоду та краплинок води. Більше половини маси тіла організмів складає вода, а в деяких рослинах її ще більше.

Номер слайду 5

Більшість води на Землі міститься у водоймах. Найбільша водойма на Землі — Світовий океан. Це весь водний простір, який міститься за межами суходолу. Світовий океан ділиться суходолом на частини — океани. У місцях, де океан вдається в сушу, утворюються моря. Усі океани, а також моря з океанами з’єднані між собою протоками.

Номер слайду 6

У морській воді міститься багато розчинених солей, тому вона гірко-солона на смак. Така вода не придатна до вживання. Більшості організмів для існування потрібна прісна вода. У такій воді розчинено дуже мало солей, тому вона придатна до вживання. Прісної води на Землі дуже мало. Вона міститься у поверхневих водоймах на суходолі: в озерах, річках, ставках, каналах тощо. Вода — єдина на Землі речовина, яка в природі перебуваєодразу в трьох станах: рідкому, твердому та газоподібному. У водоймах, під землею та частково в хмарах вода — у рідкомустані. Сніговий покрив, льодовики та частково хмари — це вода втвердому стані. Водяна пара в повітрі — це газоподібний стан. За певних умов вода переходить з одного стану в інший.

Номер слайду 7

Розгляньте приклади переходу води з одного стану в інший у природі. Поміркуйте, за яких умов вода може переходити з одного стану в інший. За температури 0° при охолодженні вода замерзає, тобто переходить з рідкого стану в твердий. У природі за таких умов водойми вкриваються кригою. У хмарах утворюються сніжинки. Лід і сніг — це вода в твердому стані. За температури 0° при нагріванні лід і сніг тануть, вода переходить із твердого стану в рідкий. Після дощу вода з калюж через деякий час випаровується, тобто переходить з рідкого стану в газоподібний. Вода в газоподібному стані — це водяна пара, яка завжди є в повітрі. Вона невидима, тому що прозора й безбарвна.

Номер слайду 8

Вода в природі міститься у водоймах, льодовиках, земних надрах, повітрі, хмарах, у тілах організмів. Водойми на Землі — це Світовий океан і поверхневі води суходолу. Вода може перебувати в природі одразу в твердому, рідкому та газоподібному станах. За певних умов вода переходить з одного стану в інший. Чому потрібно берегти й економно використовувати прісну воду?

Номер слайду 9

Домашнє завдання: Опрацювати статтю в підручнику на с. 71-73. Виконати запропоновані дослідження.

Номер слайду 10

В презентації використані: Я досліджую світ : підруч. для 3-го класу закл. загал. серед. освіти. У 2 ч. Ч. 1 / І. Жаркова, Л. Мечник, Л. Роговська, Л. Пономарьова, О. Антонов. — Тернопіль : Підручники і посібники, 2020. — 144 с. : іл.Інтернет-ресурси.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
5 квітня
Переглядів
51
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку