Презентація до уроку ЯДС "Сонце - джерело світла і тепла"

Про матеріал
Презентація до уроку надасть можливість сформувати в здобувачів освіти знання про Сонце як найближчу до нас зірку, а також більше дізнатися про Всесвіт та значення Сонця для життя на Землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сонце – джерело світла і тепла (урок я досліджую світ 4клас) Підготувала учитель Гребениківської філії ліцею Боромлянської с/р Кошлата Н.І.

Номер слайду 2

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Привіт!Посміхніться!Хто сьогодні раненько встав. Хто зробив зарядку. У кого гарний настрій. Подобається смачненько поїсти

Номер слайду 3

Скринька усмішок Доброго ранку, сонце привітне!Доброго ранку, небо блакитне!Доброго ранку, у небі пташки!Доброго ранку, осінні дубки!Доброго ранку, люди привітні!Я всім бажаю, щоб усмішки квітли!

Номер слайду 4

Фенологічні спостереження. Хвилинка спостережень Слово синоптика. Яка зараз пора року? Який місяць? Чи світить сьогодні сонечко? Який стан неба? Чи є опади? З яким настроєм ви прийшли на урок? Чи мають явища природи вплив на ваш настрій?

Номер слайду 5

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0c0d61a8970e Щоб дізнатися, про яке космічне тіло йтиметься сьогодні на уроці, потрібно скласти пазл. Перейди за посиланням в чаті.

Номер слайду 6

Воно день на землі починає,Ніжним промінням у вікно заглядає. Своїм теплом усіх зігріває.

Номер слайду 7

Сонце- джерело світла і тепла

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Апарат НАСА вперше “торкнувся Сонця”

Номер слайду 10

Космічний апарат наблизився до Сонця і показав, як виглядає наша зірка зблизька

Номер слайду 11

Цікаві факти про Сонце

Номер слайду 12

Світлу від Сонця потрібно вісім хвилин, щоб дістатися до Землі. Що таке Сонце? Сонце – це зірка в центрі нашої Сонячної системи. Воно відповідає за клімат і погоду на Землі. Сонце – це всі кольори, змішані разом, тому воно здається білим для наших очей. Мільйон планет розміру Землі міг би поміститися всередині Сонця. Порожнє Сонце вмістило б близько 960 000 сферичних Земель. Якщо втрамбувати їх всередині, не витрачаючи місця, то приблизно 1300 000 таких планет помістилося б всередині Сонця. Площа поверхні Сонця в 11 990 разів перевищує площу Землі. Сонце рухається зі швидкістю 220 кілометрів у секунду. 

Номер слайду 13

Пригода, яка трапилася з маленьким Крячиком. Одного сонячного ранку йшло по дорозі каченя Крячик. Йшло і позіхало. Але не тому позіхало, що не виспалося, а просто від нудьги."Погано бути самому, - думав Крячик. - От якби в мене був друг..." Каченя подивилося навсібіч і раптом помітило збоку якусь темну пляму, що рухалася вслід за ним. Крячик рушив далі - і пляма полинула поруч, ніби на мотузці. Крячик злякався! Таку велику пляму і так близько він бачив перший раз. Він почав бігти, сподіваючись, що просто втече від страшної плями. Але пляма все одно була поруч! Ще й така велика!Здогадались, що це за пляма переслідувала Крячика? (його тінь)Скажіть чи варто боятися тіні? А свою тінь ви бачили? Що таке тінь? Як же вона виникає? На ці питання ми спробуємо сьогодні дати відповідь.

Номер слайду 14

Довідничок. На воді – не пливе й не втопає. На вогні – не тліє й не горить. На піску – слідів не залишає. По соломі – йде не шелестить. Коли сонячний промінчик потрапляє на світлонепроникний предмет то зі зворотного боку з’являється тіньавпвапвапвпвапвапвапвапвп. ТІНЬ – це відбиток будь-якого непрозорого предмета, освітленого з протилежного боку. вапвапввпвапвапвапвапвапвапв. Тінь – область куди не потрапляє світло

Номер слайду 15

Номер слайду 16

1 . НАЗВАТИ ТІЛА, ЩО НЕ ПРОПУСКАЮТЬ СВІТЛО.2 . НАЗВАТИ ТІЛА, ЩО ПРОПУСКАЮТЬ СВІТЛО.3 НАЗВАТИ ТІЛА, ЩО ВІДКИДАЮТЬ ТІНЬ. Гра “ Хто більше?”

Номер слайду 17

Проведення дослідів1. Увімкнемо лампу – джерело світла; 2. Беремо непрозорий предмет, ставимо напроти лампи;3. Світло лампи направляємо на предмет;4. Спостерігаємо над тим, як від предмета з протилежного неосвітленого боку з’являється тінь. ВИСНОВОК . Тінь утворюють тільки непрозорі предмети, а скло прозоре, тому світло проходить повз нього .

Номер слайду 18

Висота Сонця на небосхиліЗИМА ОСІНЬ

Номер слайду 19

Гра з цеглинками. Кожен з вас візьме цеглинки, ту кількість, яку забажаєте. З цих цеглинок ви маєте створити власну незвичайну фігуру та розмістити її на білому аркуші так, щоб на нього падала тінь. Уважно розгляньте, на що схожа ваша тінь і спробуйте домалювати уявний предмет. Можливо це буде казкова істота!

Номер слайду 20

Розподіл світла і тепла на ЗемліКоли Сонце дужче гріє: опівдні, вранці чи ввечері. Чому?Коли Сонце дужче гріє: опівдні, вранці чи ввечері. Чому?

Номер слайду 21

Розподіл світла і тепла на ЗемліВисота Сонця на небосхилі змінюється не тільки протягом доби, а й кожної пори року. Тому й пори року відрізняються. Зима. Весна. Літо. Осінь

Номер слайду 22

Розподіл світла і тепла на ЗемліЯк змінюється висота Сонця над горизонтом протягом року?Чим вище Сонце над горизонтом, тим коротша тінь і навпаки. У Північній півкулі сонце найвище 22 червня, а найнижче — 22 грудня (у день зимового сонцестояння)

Номер слайду 23

Продовжіть речення: Я дізнався (лась)…Я навчився (лась)…Я зрозумів (ла)…мені сподобалось…На наступному уроці я хочу…style.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 24

Рефлексія. Ви працювали недостатньо старанно —                            руки вгору. Ви працювали добре —                           руки до плечей. Ви працювали чудово —                           аплодуємо.

Номер слайду 25

С.41-42 – читати, відповідати на запитання. Домашнє завдання

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Використані джерела. Я досліджую світ : підруч. для 4 кл. закл. загал. серед. освіти (у 2-х ч.) : Ч. 1 / Н. М. Бібік, Г. П. Бондарчук. — Харків : Вид-во «Ранок», 2021. — 128 с. : іл. Я досліджую світ. 4клас. Частина 2 / C/ М. Заплотна. – Х. : Вид.група “Основа”, 2022. – 270, [2] с. – (Серія “Мій конспект”). Використані ресурси Інтернетуhttps://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0c0d61a8970e

pptx
Додав(-ла)
Кошлата Ніна
Додано
23 жовтня 2022
Переглядів
2570
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку