Презентація до уроку ЯДС у 2 класі. Тема: " Рослини навесні".

Про матеріал
Матеріал презентації допоможе дітям простежити за весняними змінами в рослинному світі навесні; познайомить із назвами рослин - первоцвітів; навчить аналізувати, порівнювати об'єкти та явища, робити висновки; закріплювати вміння застосовувати знання про природу на практиці; розвивати спостережливість, прагнення глибокого пізнання природи; виховувати естетичні почуття, смаки, дбайливе ставлення до природи. Різноманітність змісту презентації зробить урок веселим та цікавим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини навесніПідготувала: вчитель початкових класів Запорізької гімназії № 80 Шатунова Алла Федорівна

Номер слайду 2

Привітання. Вітаю вас, мої любі!Сьогодні на уроці ми знов будемо спостерігати, розмірковувати, робити висновки. А щоб наш урок був цікавішим, активніше долучайтесь до роботи. Тож рушаймо до чарівної країни природи…

Номер слайду 3

Діти, пригадаємо про що ми говорили минулого уроку{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}- Яка зараз пора року?- А яка пора року буде наступною?

Номер слайду 4

Пригадаємо назви весняних місяців. Чому їх так називають?

Номер слайду 5

Роздивіться картину. Що на ній зображено?{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Які сезонні зміни в природі відбуваються навесні?{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Діти, давайте складемо невеличке оповідання за картиною. А почнемо його словами: НАСТАЛА ВЕСНА …

Номер слайду 6

Подивіться, який текст у нас вийшов. Молодці!Настала весна. Сонечко ярко сяє і гріє землю. Сніг починає танути. На деревах з'являються бруньки. Виглядають з під снігу перші проліски. Можна побачити молоду зелену травичку.{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Сьогодні на уроці ми поговоримо про рослини навесні

Номер слайду 7

Відгадаємо загадку

Номер слайду 8

А чи знали ви, дітки, що всі рослини, які першими з'являються навесні називають підсніжниками або первоцвітами?{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Давайте прочитаємо, які квіти ще з'являються з настанням весни

Номер слайду 9

Виконаємо завдання {93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Друкований зошит с.34

Номер слайду 10

Давайте ще раз розглянемо ці рослини і запам'ятаємо їхню назву{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}Пролісокпервоцвітанемона{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Рястмедунка. Мати-й-мачуха

Номер слайду 11

Мати-й-мачуха. На пагорбах, у ярах, по берегах річок з'являються золоті сонечка квіток мати-й-мачухи. Здається, вона так поспішала, що навіть не дочекалася своїх листочків. Маленькі лусочки на стеблинці — це і є її листочки. Великими і лапатими вони стануть улітку. Зверху вони гладенькі, а знизу — пухнасті, м'якенькі й теплі. Саме за це прозвали рослину мати-й-мачуха. Рослина має ще й іншу назву — підбіл звичайний.

Номер слайду 12

Підсніжник. Серед снігу, якого в лісі ще багато, виглядають сніжно-білі підсніжники. Тендітній квітці складно пробитися з-під землі. Тому її молоді листочки, згорнуті в трубочку, мають вістря на верхівці, схоже на спис, що проходить крізь ґрунт і товстий шар опалого листя, сніг. Ось чому квітка не ушкоджується.

Номер слайду 13

Пролісок. Через деякий час після цвітіння підсніжників у лісах проростають ніжно-блакитні проліски — справжня окраса лісу. Варто сонечку тільки пригріти де-небудь на проталині землю, як з'являються ці квіти. Їх ще називають «очима весни».

Номер слайду 14

Шафран (крокус)У березні з'являються з-під снігу великі квіти шафрану, або крокусу. Квітки забарвлені у фіолетовий, жовтий, білий кольори. Ця квітка розкривається тільки на сонці, приваблює комах яскравим кольором і приємним ароматом.

Номер слайду 15

Гадюча цибулька. У квітні-травні зацвітає гадюча цибулька (мускарі). Таку назву рослина отримала через те, що саме на час її цвітіння припадає вихід із зимових схованок гадюк. Цибулька має яскраво-сині квіточки, що за формою нагадують глечики.

Номер слайду 16

Гусяча цибулька. Через сніговий покрив пробиваються тоненькі зелені листочки, а між ними виблискують золотаві квіточки маленьких жовтих зірочок. Це — гусяча цибулька, оскільки її полюбляють їсти гуси.

Номер слайду 17

Ряст. Важко уявити весняний ліс без бузкового та рожевого рясту з кучерявими квітами, які поширюють навколо стійкий і приємний бузковий аромат. У теплу погоду він цвіте всього лиш кілька днів. Ряст дуже ніжний, швидко в'яне, тому не рвіть його. А крім того, його квіти дуже люблять бджоли, та і людям він приносить користь. З його бульб виготовляють цінні ліки. На жаль, ця медоносна лікарська рослина зникає. Коли напровесні буйно зацвітав ряст, парубки й дівчата ходили в ліс і там топтали ряст, приказуючи: «Топчу, топчу ряст, ряст, Бог здоров'я дасть, дасть». У народі вважали, що «топтати ряст» означає жити, ходити по землі.

Номер слайду 18

Сон - трава. З настанням теплих весняних днів зацвітає сон-трава. Квітка нагадує фіолетову зірку з жовтою цяткою в центрі. Ця квітка закутана у теплий кожушок білястих волосків, які захищають її від холодів. На ніч квітка стуляє пелюстки. Їй не страшний, навіть, колючий мороз. Коли настають теплі дні, квітка розлучається з пухнастою «шубкою»: волоски з пелюсток і стебел опадають. Здавна люди вірили, що покладена під подушку квітка викликає сон, який провіщає долю. Такий сон називають «віщим».

Номер слайду 19

Фіалка запашна. Зацвітає фіалка запашна. Її красиві лілові квітки визирають з кущика темно-зеленого, серцеподібного листя та мають приємний, насичений аромат. У Стародавньому Римі із запашної фіалки виготовляли вино, а в Греції — заспокійливий засіб. З давніх пір відомо, що запашна фіалка володіє лікувальними властивостями. З її пелюсток готують сироп від кашлю, а відвар використовують як ефективний засіб для лікування бронхіту. Квіти фіалки збирають навесні та влітку разом з листям та кореневищами. Усі її частини містять ефірну олію, яку використовують у парфумерії.

Номер слайду 20

Первоцвіт. На узліссях і лісових галявинах розпускає свої пуп'яночки первоцвіт. Ця квітка любить сонечко і не росте в темних місцях. Її похилені яскраво-жовті квіточки, які увінчують тонке стебельце, пахнуть медом і приваблюють комах.

Номер слайду 21

Медунка. Можна зустріти в наших лісах й медунку. Цікаво, що на одному стеблі у медунки розміщено квіточки рожевого, малиново-фіолетового та синього кольорів. Тому її ще називають «світлофором». Своїми квітами вона подає сигнали бджолам. Рожеві квіти сигналізують про те, що солодкого соку ще немає; малиново-фіолетові вказують на те, що нектару багато; сині — що його вже немає.

Номер слайду 22

Казка «Як з’явились квіти на землі»Одного разу вкрала Баба Яга Івасика, хотіла, щоб він у неї слугував. Але Івасику вдалося втекти. Добіг він до великої ріки, дивиться, а моста через ріку немає. Звернувся Івасик до Річеньки про допомогу. І повисла над рікою чудова веселка. Перебіг по ній Івасик на той берег. Аж бачить, що Баба Яга за ним женеться і вже майже на середині дивного мостика. Раптом веселка розсипалася на різні кольорові уламки. І зла старуха у річці згинула. Але на місцях де уламочки веселки впали, з'явились маленькі квіточки. А де сліди Баби Ягі залишились , на тому місці отруйні рослини ростуть.

Номер слайду 23

Рухаємось далі, дітки. Подивимось, а що відбувається із деревами і кущами.

Номер слайду 24

Виконаємо наступне завдання:

Номер слайду 25

Давайте ще раз подивимось на ці рослини і запам'ятаємо їх{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}вербаліщина{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}вільхаосика

Номер слайду 26

Діти, скажіть, а яка рослина з попереднього слайду є рослинним символом нашої країни? {93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Верба плакуча. Верба козяча

Номер слайду 27

Хвилинка - цікавинка Молоді листочки, які починають розкриватись з бруньок зверху вкриті липкою смолою. Тому здається, що вони дуже блискучі. Ця смола захищає їх від шкідників і надає змогу вирости й зміцніти.

Номер слайду 28

Пограємо у гру. Хто буде уважнішим?

Номер слайду 29

Відгадай колір квітки. Я буду називати вам рослинку, а ви, діти, назвіть, якого кольору в неї квіти. Готові?

Номер слайду 30

Ви просто чудові, мої любі! Дуже гарно працювали на уроці. А зараз я прошу вас закінчити наступні речення. На уроці ми дізнались …Ми зрозуміли, що …Тепер ми знаємо, що …Тепер ми будемо …

Номер слайду 31

Домашнє завдання. Підготуйте коротеньку доповідь про дерева, назви яких вам сьогодні зустрілись на уроці. Можете обрати дерево за власним бажанням.

Номер слайду 32

Оберіть свій настрій

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
11 лютого
Переглядів
407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку