Презентація до уроку з біології для 11 класу на тему "Загальні закономірності формування адаптацій"

Про матеріал
Презентація створена за матеріалами підручника Біологія і екологія (рівень стандарту) : підруч. для 11 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2019.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАГАЛЬНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ФОРМУВАННЯАДАПТАЦІЙ11 клас2 урок

Номер слайду 2

ПоміркуйтеЇжакоподібні – ряд ссавців надряду Комахоїдні (Insectivora). Це одна з найдавніших і найпримітивніших груп плацентарних ссавців, до якої належать 24 види, серед яких їжак білочеревий (Erinaceus roumanicus), поширений в Україні. Відмінністю їжаків є наявність твердих голок. Так, у дорослого їжака їх до 16 тисяч, довжина – 2–3 см, а товщина – близько 1 мм. Цікаво, як виникла ця адаптація їжаків?

Номер слайду 3

особливості різних способів формування адаптацій. АДАПТАЦІОГЕНЕЗ - процес формування нових пристосувань або удосконалення існуючих до певних умов існування завдяки зміні генетичної структури популяції під дією еволюційних чинників.

Номер слайду 4

особливості різних способів формування адаптацій. Комбінативний - пристосування формуються шляхом комбінування кількох мутацій і подальшого закріплення найбільш вдалого варіанта. Цей спосіб вважають найпоширенішим у природі.

Номер слайду 5

особливості різних способів формування адаптацій. Преадаптивний - структура, яка сформувалася раніше і виконувала певну функцію, а за зміни умов існування набула і нової функції. Оперення птахів виникло для регуляції температуритіла, а згодом адаптовано для польоту. Черепашки молюсків, що сформувалися у водному середовищі,стали корисними під час опанування суходолу.

Номер слайду 6

особливості різних способів формування адаптацій. Постадаптивний - нові адаптації виникають через зміну функцій уже сформованих органів. Апендикс, що виконуваввихідну еволюційну функцію допоміжного травлення, у людини став органомімунної системи. Зяброві дуги у предків хребетних були опорою водних органів дихання, а в ході подальшої еволюції почали виконувати хватальну функцію й перетворилися на щелепи.

Номер слайду 7

суть загальних закономірностей формування адаптацій. Правило адаптивності: у відповідь на дію умов середовища в усіх біосистем на всіх рівнях організації живої матерії формуються пристосування.

Номер слайду 8

суть загальних закономірностей формування адаптацій. Правило екологічної індивідуальності: кожен вид специфічний за екологічними можливостями адаптації, двох ідентичних видів не існує. Види-двійники:1 – шишкар ялиновий;2 – шишкар сосновий. Навіть види-двійники , які не різняться за морфологічними (та іншими) ознаками, мають свої індивідуальні пристосування і єконкурентами, що займають дуже близькі екологічні ніші.

Номер слайду 9

суть загальних закономірностей формування адаптацій. Правило відносної незалежності адаптацій: висока адаптивність до одного з екологічних чинників не дає такого самого ступеня пристосовуваності до інших умов життя. Лишайники оселяються на бідних на органіку субстратах, добре переносять високі і низьки температури, але чутливі до забруднення повітря.

Номер слайду 10

суть загальних закономірностей формування адаптацій. Правило двох рівнів адаптації: біосистеми адаптуються до умов існування двома способами: шляхом функціональних адаптацій у межах сталого рівня стабілізації системи та шляхом зміни цього загального рівня стабілізації. На рівні надвидових таксонів застосуванням правила є концепція ідіоадаптацій та ароморфозів. Ароморфози хребетних тварин

Номер слайду 11

властивості адаптаціїІндивідуальність: процес адаптації, незважаючи на те, що відбувається згідно із загальними закономірностями, завжди індивідуальний, оскільки залежить від генотипу організмів, що визначає індивідуальність адаптацій наступних рівнів організації життя. Відносна доцільність: будь-яка адаптація допомагає організмам вижити лише за тих умов, за яких вона формувалася. Непостійність: адаптації змінюються в процесі індивідуального й історичного розвитку окремих біосистем залежно від змін умов існування.

Номер слайду 12

Домашнє завдання§ 2; стор. 10-11 (виконати вправу на зіставлення письмово; ознайомитись з цікавою інформацією, відповідати на питання усно)

pptx
Додано
13 вересня 2020
Переглядів
6387
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку