Презентація до уроку з біології в 8 класі на тему "Коригуючий урок №5. Екосистема. Ланцюги живлення"

Про матеріал
Презентація до уроку з біології у 8 класі на тему "Коригуючий урок №5. Екосистема. Ланцюги живлення". Підходить як інтерактивний супровід уроку географіїї! Дозволяє учням зрозуміти нову тему уроку. Презентація містить таблиці та схеми для кращого запам’ятовування матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Коригуючий урок №5 Екосистема. Ланцюги живлення

Номер слайду 2

«Той, хто рубає дерево лише тому,Що йому подобається рубати,Скорочує власне життя...»Прислів'я індіанців майя Поясніть вислів індіанців майя з екологічної точки зору. Як вирубування дерев може впливати на скорочення життя людини?

Номер слайду 3

Популяція – це сукупність особин одного виду, які відтворюють себе протягом великої кількості поколінь і тривалий час займають певну територію, функціонуючи й розвиваючись в одному або ряді біоценозів.

Номер слайду 4

Екосистема – це сукупність угруповань живих організмів та середовища їх існування, які пов’язані між собою численними зв’язками й утворюють єдину систему, до складу якої входять як живі, так і неживі компоненти.

Номер слайду 5

Екологічні чинникиантропогенніабіотичнібіотичні

Номер слайду 6

Екологічна ніша – положення виду в системі біогеоценозу, зумовленейого взаємодією з іншими видами, а також умовами середовища існування.

Номер слайду 7

Ланцюги живлення

Номер слайду 8

Ланцюги живлення – це ряди взаємопов'язаних видів, у яких кожний попередній є об'єктом живлення наступного (послідовність організмів, у якій кожний попередній організм є їжею для наступного).

Номер слайду 9

Компоненти екосистеми. Продуценти(виробники)Рослини. Консументи(споживачі)Редуценти(руйнівники)Тварини. Мікроорганізми,цвілеві гриби, деякі черви та комахи

Номер слайду 10

Фітофаги (травоїдні)І порядку. Хижаки (м'ясоїдні)Консументи. Всеїдні

Номер слайду 11

Передача енергії в ланцюгах живлення

Номер слайду 12

Потоки енергіїУ процесі живлення енергія їжі переходить до її споживача. При перенесенні енергії від ланки до ланки до 80–90 % втрачається у вигляді теплоти. Цей факт обмежує довжину ланцюга живлення, який у природі зазвичай не перевищує 4–5 ланок.

Номер слайду 13

Ланцюг виїдання. Ланцюг розкладання

Номер слайду 14

Виконайте завдання. Поділіть організми на групи: продуценти; консументи І порядку (фітофаги); консументи ІІ, ІІІ порядків; редуценти. Заповніть таблицю: Продуценти. Консументи І порядку (фітофаги)Консументи ІІ, ІІІ порядків. Редуценти. Організми: дуб, яструб, бактерії гниття, малина, тарган, ведмідь, суниця, щур, білка, миша, бузина, заєць, вовк, ласка, горностай, сова, рись, лисиця, цвілевий гриб, яблуня, жук-гнойовик, попелиця, ліщина, сонечко, кабан.

Номер слайду 15

Які організми потрапили до двох груп одночасно? Чому? Дайте відповіді на запитання

Номер слайду 16

Відповідь. Продуценти. Консументи І порядку (фітофаги)Консументи ІІ, ІІІ порядків. Редуцентидуб, малина, суниця, бузина, яблуня, ліщина.тарган, ведмідь, щур, білка, лисиця, миша, заєць, кабан.тарган, ведмідь, щур, білка, вовк, ласка, горностай, сова, рись, лисиця, попелиця, сонечко, кабан.бактерії гниття, цвілевий гриб, жук-гнойовик.

Номер слайду 17

Цікаво знати. До раціону лисиці входить понад 400 видів тварин! Основа живлення цього хижака не зайці, а дрібні мишовидні гризуни (полівки, ховрахи). Існує навіть спеціальний термін для позначення такого виду полювання ─ мишкування. Крім тварин, лисиця може живитися декількома десятками видів рослин. Тобто вона ─ всеїдна тварина. Фокстрот ─ танець лисиці

Номер слайду 18

Складіть 3-4 ланцюги живлення, використовуючи організми з складеної таблиці. У два ланцюги включіть один і той же організм, щоби він займав різні трофічні рівні. До яких наслідків може призвести випадіння однієї ланки ланцюга живлення? Поясніть на прикладі одного ланцюга. Самостійна робота

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Жолос О.В., Толстанова Г.М., Ягенська Г.В., Додь В.В., Довгаль І.В., Ходосовцев О.Є., Костіков І.Ю., Волгін С.О., Сиволоб А.В., Скрипник Н.В.)
Додано
13 вересня 2020
Переглядів
629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку