Презентація до уроку з біології в 9 класі на тему "Вуглеводи. Ліпіди. Нуклеїнові кислоти"

Про матеріал
Презентація до уроку з біології у 9 класі на тему "Вуглеводи. Ліпіди. Нуклеїнові кислоти". Підходить як інтерактивний супровід уроку географіїї! Дозволяє учням зрозуміти нову тему уроку. Презентація містить таблиці та схеми для кращого запам’ятовування матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вуглеводи. Ліпіди. Нуклеїнові кислоти

Номер слайду 2

Що таке вуглеводи. Вуглеводи є складними органічнимисполуками, до складу молекул яких вхо-дять кілька груп: гідроксильна (–OH), карбоксильна група (–COOH) або карбонільна(–COH). Загальна формула вуглеводів —Cn(H2 O)m, де n і m є натуральними числами.

Номер слайду 3

Особливості будови та властивості моносахаридів і дисахаридів

Номер слайду 4

Особливості будови та властивості полісахаридів

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Біологічна роль вуглеводів. Основними функціями вуглеводів у живих організмах є: структурна,захисна, резервна, рецепторна, пластична, енергетична.

Номер слайду 8

Що таке ліпіди Ліпіди — це велика група гідрофобних органічнихречовин, до якої належать тригліцериди, воски, стероїди та інші сполуки. Ліпіди є групою речовин, які об’єднали,в першу чергу, не за хемічною будовою, а за фізичними властивостями. Вони всі є нерозчинними у воді маслянистими або жирними речовинами. Найбільш поширеними ліпідами є жири, олії, воски та стероїди.

Номер слайду 9

Будова молекули ліпіду

Номер слайду 10

Приклади насиченоїй ненасиченої жирних кислот

Номер слайду 11

Будова молекул тригліцериду і фосфоліпіду

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Біологічна роль ліпідів Основними функціями ліпідів у живих організмах є: структурна,захисна, регуляторна, резервна, пластична,енергетична

Номер слайду 14

Нуклеїнові кислоти

Номер слайду 15

Нуклеїнові кислоти - складні високомолекулярні біополімери, мономерами яких є нуклеотиди, які в усіх живих організмах виконують роль збереження, передачі й реалізації спадкової інформації.

Номер слайду 16

Кожний нуклеотид складається з трьох компонентів – азотистої основи, моносахариду (рибози або дезоксирибози) і залишку ортофосфатної кислоти. НУКЛЕОТИДИ – це мономери, з яких складаютьсянуклеїнові кислоти.

Номер слайду 17

Правило комплементарності (Правило Чаргаффа) Вміст аденіну рівний вмісту тиміну, а вміст гуаніну — кількості цитозину: А=Т, Г=Ц. А+Ц=Г+Т

Номер слайду 18

Відмінності між ДНК і РНК: ДНК містить залишок дезоксирибози, РНК - рибози. ДНК містить залишок тиміну, РНК - урацилу. ДНК існує у формі подвійної спіралі, що складається з двох окремих молекул. Молекули РНК у середньому набагато коротші й переважно одноланцюгові. ДНК міститься в ядрі клітини, мітохондріях, пластидах. Функція ДНК – збереження спадкової інформації та передача її нащадкамІснує кілька видів РНК, що відрізняються за розмірами, структурою і функціями

Номер слайду 19

Різні види РНКОзнакиі-РНКр-РНКт-РНК1) вміст (%)5%85%10%2) Загальна кількістьмономерів в ланцюзі300-30 тис.3-5 тис.70-90 тис.3) Струк­туриІ, II, ШІ, II, IIIІ, II, III «ЛИСТ КОНЮШИНИ»4) Місце зна­ходження. Ядро, цитоплазма. Рибосоми. Цитоплазма5) ФункціїПереписуван­ня інформації з ДНКСтруктурна. Транспорт амінокислот

pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Задорожний К. М.)
Додано
19 жовтня 2020
Переглядів
1549
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку