Презентація до уроку з елементами тренінгу "Згубна дія спиртів на організм людини"

Про матеріал
Презентація до уроку з елементами тренінгу для учнів 9 класу "Згубна дія спиртів на організм людини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Отруйність спиртів. Їх згубна дія на організм людини

Номер слайду 2

Здоров’я — це не все, та навіть усе — це є ні­чого, коли немає здоров’я… А. Шопенгауер

Номер слайду 3

Інтерактивний прийом «Я вітаю»

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Перевірка домашнього завдання: Похідні вуглеводнів, у молекулах яких один або кілька атомів Гідрогену заміщені на гідроксильну групу –ОН називаються …Спирти, що містять одну гідроксильну групу –ОН називаються …Етанол горить на повітрі ледь помітним синім полум’ям, продуктами реакції повного окиснення спиртів є …Спирт, призначений для використання в техніці, містить невеликі домішки метанолу і бензену, цю суміш називають ....... Під час нагрівання деревини без доступу повітря утворюється….. Спирт ефективно вбиває бактерії, це дає змогу тривалий час зберігати різні анатомічні та зоологічні препарати в музеях. Такі антибактеріальні препарати називають …..

Номер слайду 7

 Міжмолекулярний в’язок, обумовлений взаємодією атома Гідрогену, сполученого з електронегативним атомом (Оксигену, Нітрогену, Флуору), однієї молекули зі значно електронегативним атомом іншої молекули) називають … Найпоширеніший у природі спирт, що набув найбільшого застосування в побуті і техніці серед усіх спиртів є …У назвах спиртів наявність гідроксогрупи –ОН позначають суфіксом …Метанол, етанол, пропанол, бутанол, пентанол – це насичені одноатомні спирти, які відрізняються один від одного на гомологічну різницю. Такі сполуки мають назву …Cn. H2n+1 OH це загальна формула …

Номер слайду 8

Вправа «Знайомство – асоціації»«Мої очікування»

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Історики: Девіз: «Викрадач розуму»  

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Біологи: Девіз: «Обережно – спирт!»

Номер слайду 13

ХІМІЯ СП’ЯНІННЯ 0,05%, виключається кора головного мозку, людина втрачає контроль над собою, здатність розумно міркувати;0,1% пригнічуються відділи головного мозку, що контролюють рухи, вони стають невпевненими і супроводжуються безпричинною радістю;0,2% впливає на ділянки мозку, що контролюють емоції людини: пробуджуються найгірші інстинкти, з’являється агресія;0,3% людина хоч і перебуває у свідомості, але не розуміє того, що бачить і чує. Цей стан називають алкогольним отруєнням;0,4% веде до втрати свідомості, людина засипає, відбувається мимовільне випорожнення сечового міхура;0,6% може наступити смерть.

Номер слайду 14

Хіміки: Девіз: «Спирти – це необхідно!»

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Інструкція з техніки безпеки. Точно дотримуйся рекомендацій вчителя. Починай роботу тоді, коли зрозумієш усі дії. Зручно розмісти на робочому столі усе, що пригодиться для досліду: посуд, реактиви, ганчірку. Ніколи не пий і не їж речовин, які використовуєш в своїх дослідах, а також не дозволяй їм потрапляти тобі в очі, рот. Нюхай їх обережно, поступово підносячи речовину до носа, до моменту відчуття запаху. Після закінчення роботи наведи порядок на робочому місці, вимий руки та провітри кімнату.

Номер слайду 17

Дослідницький проект. Дослід №1 В двох однакових стаканах міститься шматок хліба, додаємо в один стакан воду в другий спирт. Спостерігаємо, що шматок хліба у воді м’якшає і плаває на поверхні, а в спирті – твердне. Отже, спирт ослаблює й руйнує живі клітини. Саме на цій здатності спирту засноване його застосування в медицині як дезінфікуючого засобу.

Номер слайду 18

Дослідницький проект. Дослід №2 Людський організм – це білкова форма життя, тканини, кров, кістки, мозок – це все білок. Яєчний білок ідентичний людському білку. Етиловий спирт, він же етанол входить до складу всіх алкогольних виробів. Пиво, вино, слабоалкоголка, горілка не має значення, тільки там він знаходиться у розбавленому, зафарбованому, ароматизованому, підсолодженому вигляді. Ми візьмемо етиловий спирт в чистому вигляді і додамо до яєчного білку – аналогу людського. Неважливо скільки ви випили алкоголю і в якому вигляді, реакція мозку буде аналогічною. Багато випили алкоголю – багато клітин головного мозку загине, мало випили – загине менше, але загине все одно! Тож вживати алкоголь, чи жити повноцінним життям -це ваш свідомий вибір.

Номер слайду 19

Руханка «Фізичні вправи для активації мозку»Вправу «Вухо - ніс» відносять до нейрокорекційних вправ, тобто вправ, які виконуються асинхронно, ці вправи розвивають взаємозв’язок між півкулями головного мозку.

Номер слайду 20

Мозковий штурм»

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Зворотнiй зв'язок

Номер слайду 23

Вивчайте хімію!Бажаю успіхів!

pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
2165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку