Вищі карбонові кислотистеаринова, пальмітинова, олеїнова.Мило, його склад, мийна дія мила.

Про матеріал
Розробка уроку у формі презентації. За підручником Хімія, 9 клас, Березан, 2017 р. МЕТА: Навчальна: формувати знання учнів про вищі насичені і ненасичені карбонові кислоти; ознайомити з окремими представниками цього класу, практичним значенням реакції вищих карбонових кислот з утворенням солей – основного компонента мила; показати практичне значення і застосування вищих карбонових кислот. Розвиваюча: розвинути логічне мислення в учнів та вміння аналізувати і узагальнювати. Виховна: виховувати в учнів дбайливе ставлення до свого здоров’я та здоров’я оточуючих.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вищі карбонові кислоти:стеаринова, пальмітинова, олеїнова. Мило, його склад, мийна дія мила. ПІДГОТУВАЛА ВЧИТЕЛЬ ХІМІЇГАВРИЛЯК МАР’ЯНА ВОЛОДИМИРІВНА

Номер слайду 2

МЕТАНавчальна: формувати знання учнів про вищі насичені і ненасичені карбонові кислоти; ознайомити з окремими представниками цього класу, практичним значенням реакції вищих карбонових кислот з утворенням солей – основного компонента мила; показати практичне значення і застосування вищих карбонових кислот. Розвиваюча: розвинути логічне мислення в учнів та вміння аналізувати і узагальнювати. Виховна: виховувати в учнів дбайливе ставлення до свого здоров’я та здоров’я оточуючих.

Номер слайду 3

Хімічний диктант «Що ми знаємо про оцтову кислоту?»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Вкажіть формулу оцтової кислоти:а) С2 Н4 О;б) С2 Н4 О2;в) С2 Н4.г) СН3 СООН. 2. Назвіть функціональну групу карбонових кислот:а) гідроксильна;б) карбонільна;в) карбоксильна.3. Оцтова кислота:а) добре розчинна у воді;б) погано розчиняється;в) не розчиняється.4. Міжнародна назва оцтової кислоти:а) мурашина;б) етаналь;в) етанова;г) бутанова.5. Оцтова кислота:а) блакитного кольору;б) безбарвна;в) білого кольору.6. Оцтову кислоту використовують у виробництві волокон:а) віскозних;б) ацетатних;в) капрону.

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльностіСполуки, що забруднюють тіло, одяг й інші речі досить різноманітні за складом і будовою. Водночас вони малорозчинні або нерозчинні у воді і тому вода не може справитись з більшістю забруднень. Щоб позбутись їх необхідно використовувати побутові хімікати з групи мийних засобів (мило, порошки).

Номер слайду 5

Карбонові кислоти. Вищими карбоновими кислотами називають речовини, у молекулах яких міститься від 10 і більше атомів Карбону.

Номер слайду 6

КЛАСИФІКАЦІЯ КАРБОНОВИХ КИСЛОТ

Номер слайду 7

Насичені вищі карбонові кислоти

Номер слайду 8

ПАЛЬМІТИНОВА КИСЛОТАС15 Н31 СООНВходить до складу усіх гліцеридів органічних жирів та рослинних олій, деяких восків. Неприємний запах пальмової кислоти зазвичай відчувається в концентрації вище 10 частин на мільйон, цей запах характерний для людської блювоти. Кислота була відкрита в свинячому салі в 1816 році французьким хіміком Шеврелем. Пальмітинова кислота є сировиною для виробництва складових мила.

Номер слайду 9

Стеаринова кислота. С17 Н35 СООНЄ білою кристалічною речовиною, нерозчинною у воді і розчинною в діетиловому ефірі. Стеаринова кислота була відкрита в свинячому салі в 1816 році французьким хіміком Шеврелем. Хімічно чиста стеаринова кислота має вигляд безбарвних кристалів. Стеаринова кислота нерозчинна у воді, але розчиняється в ефірі

Номер слайду 10

НЕНАСИЧЕНІ КАРБОНОВІ КИСЛОТИ

Номер слайду 11

Ненасичені вищі карбонові кислоти – безбарвні або світло-жовті маслянисті рідини без запаху, нерозчинні у воді, але добре розчинні в багатьох органічних розчинниках. Їх застосування в техніці принципово не відрізняється від насичених кислот, але вони набагато цінніші для людини як поживні речовини у складі жирів. Олеїнова кислота , за наявності подвійного зв'язку, знебарвлює БРОМНУ ВОДУ!

Номер слайду 12

Мило і його мийна дія. Мило – це солі вищих карбонових кислот з Натрієм або Калієм. До складу мила входять натрієві та калієві солі вищих карбонових кислот: стеаринової та пальмітинової. Натрієві солі вищих карбонових кислот є основною складовою частиною твердого мила, калієві солі – рідкого мила.

Номер слайду 13

ВЛАСТИВОСТІ МИЛА Мило має такі властивості як: твердість, розчинність у воді, здатність до піноутворення, мийна здатність. Властивості залежать від складу карбонових кислот. Пальмітинова кислота забезпечує твердість і високе піноутворення, олеїнова – розчинність у холодній воді і мийну здатність, стеаринова кислота – посилює дію мила у гарячій воді. Високоякісні сорти мила виготовляють з додаванням лауринової кислоти С11 Н23 СООН, що міститься в кокосовому маслі.

Номер слайду 14

ДОБУВАННЯ МИЛАУ промисловості мило добувають лужним гідролізом жирів. Цей процес ще називають омиленням жирів. Для омилення жирів замість лугу можна використовувати соду Na2 CO3. Мило, добуте внаслідок цієї реакції, називається господарське мило. Туалетне мило відрізняється від господарського наявністю добавок: барвників, запашних речовин, антисептиків тощо. Основою для виробництва натурального мила є олія (соняшникова, бавовняна), тваринний жир. Синтетичне мило отримують окисненням парафіну.

Номер слайду 15

ЦЕ складний фізико-хімічний процес. Мило є посередником між полярними молекулами води і неполярними часточками бруду, нерозчинного у воді. Якщо позначити вуглеводневий радикал буквою R, то склад мила виражається формулою R-COONa. За хімічною природою мило – це сіль, йонна сполука. Під час миття молекули мила так орієнтуються на забрудненій поверхні, що полярні групи звернені до полярних молекул води, а неполярні вуглеводневі радикали – до неполярних часток бруду. Останні ніби потрапляють в оточення молекул мила і легко змиваються з поверхні водою. Мийна дія мила

Номер слайду 16

Мийний ефект мила. Мийний ефект мила зумовлений процесами, що відбуваються на поверхні розчину, де в зв’язку зі специфікою будови зосереджені молекули мила (такі речовини називаються поверхнево-активними – ПАР). У твердій воді мило втрачає свою мийну дію, тому що утворюються нерозчинні магнієві та кальцієві солі вищих карбонових кислот.

Номер слайду 17

Захист навколишнього середовища від забруднення синтетичними мийними засобами* Сучасні Синтетичні Мийні Засоби, які використовуються для побутових пральних машинок, повинні мати не лише високу мийну здатність, але і не утворювати піни. Це потрібно для надійної роботи пральної машинки .Є влучний вислів « Немає отрути, існує перебільшене дозування». Менше століття тому, коли виробництво мийних засобів мало невеликі оберти, особливих змін у природі не відбувалось. Сьогодні використання мила і СМЗ приводить до незворотніх змін у рослинному і тваринному світі.

Номер слайду 18

Метод «Мозковий штурм»1. Які сполуки відносять до вищих карбонових кислот?2. Наведіть молекулярні формули та назви вищих карбонових кислот, про які йшлося на уроці.3. Які з карбонових кислот є насиченими, а які – ненасиченими?4. Які речовини є милом?5. Поясніть, чому ВКК нерозчинні у воді, а їхні солі – розчинні.

Номер слайду 19

Побажання учням І повітря, і вода –Взагалі природа вся!Хімію вивчай охоче –І в халепу ти не вскочиш. Будеш знать про неї все,Вона користь принесе.

Номер слайду 20

Прочитати параграф 34, 35 у підручнику. Хімія 9 клас, (Березан)

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Розробки уроків
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
3553
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку