Презентація до уроку з фізики для 10 класу на тему: "Властивості рідин. Поверхневий натяг рідин "

Про матеріал
Презентація до уроку з фізики для 10 класу на тему: "Властивості рідин. Поверхневий натяг рідин " . Проведення дослідів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Досліди. Властивості рідин. Поверхневий натяг рідин.10 клас. КОВАЛЬЧУК Світлана Рудольфівна, вчитель вищої категорії, сш 24

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Видуйте мильну бульбашку і дивіться на неї: ви можете займатися все життя її вивченням, але не перестанете діставати із неї уроки фізики. Уільям Томсон

Номер слайду 4

Мета роботи: презентувати свій варіант цікавих дослідів, що пояснюються існуванням поверхневого натягу, використовуючи обладнання, яке можна знайти на будь-якій кухні. Досягнення поставленої мети передбачає виконання таких завдань:ознайомитись з класичними дослідами з фізики, результати яких можна пояснити існуванням поверхневого натягу;вибрати найбільш оригінальні та ефектні;відтворити вибрані досліди у власному виконанні, використовуючи найпростіше обладнання;пояснити результати дослідів, використовуючи знання фізики з теми «Властивості рідин. Поверхневий натяг ».

Номер слайду 5

Дослід 1 До країв наповнюємо стакан водою. Чи можна помістити в стакан ще щось не пролив води?У стакан одну за одною занурюємо монети. Вода прогинається грибком,але не проливається. Підводимо підсумок: ми дізналися,що на поверхні води діє сила поверхневого натягу.

Номер слайду 6

Дослід 2. На поверхню обережно покладемо скрепку. Не тоне. ЇЇ утримують сили поверхневого натягу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Дослід3. Помістимо краплю рослинної олії у розчин розбавленого спирту. Який золотистий шар плаває всередині розчину. Висновок. Рідина , якщо відсутня сила тяжіння, або коли вона зрівноважується силою Архімеда приймає сферичну форму. Рідина у вільному стані приймає форму кульки

Номер слайду 9

4. Досліди з мильними плівками

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Дослід 5. Для виявлення дії сили поверхневого натягу скористаємося властивістю деяких рідин, наприклад мильної води, створювати тонкі плівки Якщо опустити в мильну воду дротяне кільце і вийняти його, то воно затягується мильною плівкою — тонким шаром рідини. Покладемо на цю плівку невелику петельку з шовкової нитки (мал. 2, а) і проткнемо плівку в області, охопленій петелькою. Відразу ж оточуюча петельку мильна плівка, діючи на всі її елементи з однаковою силою, розтягне її і надасть їй форму кола (мал. 2, б).

Номер слайду 13

Дослід 6 ( Водоспад через мильну плівку)Зробіть на каркасі мильну плівку і пропустіть крізь неї струмінь води із стакана. Плівка не розривається.

Номер слайду 14

Дослід 7 Видуйте мильну бульбашку за допомогою воронки і спрямуйте відкритий кінець воронки з мильною плівкою на полум’я свічки. Свічка гасне.(Поверхневий шар рідини знаходиться у стані натягу і володіє запасом потенціальної енергії)

Номер слайду 15

Дослід 8. Насиплемо на поверхню води тальк або перець. Крапнемо на поверхню «Фейрі». Порошок стрімко побіжить від краплі. В усі боки . Чому?Висновок: поверхневий натяг розчину «Фейрі» менший ніж поверхневий натяг води. Порівняємо коефіцієнти з таблиці у підручнику.

Номер слайду 16

Дослід. Як виміряти силу поверхневого натягу? (Пружинний нанодинамометр)F~l. F=l

Номер слайду 17

Лабораторна робота. Визначення поверхневого натягу води методом відривання крапельσ = mg/ nπd  = Fпов /LОбладнання: у учнів на столах шприци, склянка з водою.d – внутрішній діаметр шприца;n – кількість крапель

Номер слайду 18

За допомогою капіляра Лабораторна робота. Вимірювання коефіцієнта поверхневого натягуσ = ρgr h /2

Номер слайду 19

Експериментуйте!

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
УЗАГАЛЬНЮЮЧІ ЗАНЯТТЯ
Додано
6 січня 2022
Переглядів
616
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку