Презентація до уроку з географії для 6 класу з теми "Світовий океан та його частини"

Про матеріал
Дана презентація є доповненням до уроку з географії для 6 класу з теми "Світовий океан та його частини".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світовий океан та його частини. Виконала: Шеремет І. В.вчитель географії

Номер слайду 2

«Вода! Ти саме життя!Ти – найбільше багатство!»Антуан де Сент-Екзюпері

Номер слайду 3

Прийом «Інтелектуальна розминка» Що таке світовий кругообіг води? Назвіть причину та наслідки світового кругообігу води. З яких частин складається гідросфера?Які океани ви знаєте?Як води суші пов’язані зі Світовим океаном?Яка частина площі поверхні Землі припадає на Світовий океан?

Номер слайду 4

Відповіді до тестів:1-в, 2-б, 3-б, 4-б, 5-в, 6-в, 7-а, 8-а, 9-б, 10-в

Номер слайду 5

Прийом «Практичність теорії»Ви вже знаєте про те, що на Землі існував один материк — Панґея, з усіх боків оточений єдиним океаном. Рухи літосферних плит розділили цей величезний материк на шість частин, які, у свою чергу, поділили єдиний океан на чотири складові. Однак, незважаючи на такі серйозні зміни в обрисах суші та води, океан зберіг свою цілісність. Із будь-якої його точки можна потрапити до будь-якої іншої, не перетинаючи суходолу. Не вірите? Спробуйте! Давайте здійснимо подорож Світовим океаном, познайомимося з його частинами та з’ясуємо особливості ділянок суходолу в океані.

Номер слайду 6

Під час нашої мандрівки ми дізнаємося: Що таке Світовий океан, його складові. Моря: середземні, міжострівні та окраїнні. Затоки і протоки. Суходіл в океані: материки, півострови, острови.

Номер слайду 7

Гідросфера займає ¾ нашої планети, без води не можливе життя. Вона скрізь солона і прісна, прозора і каламутна, рідка і тверда у вигляді пару, озер, морів та океанів. Отже відправимось до подорожі на Блакитну планету.

Номер слайду 8

Світовий океан – це суцільна водна оболонка на поверхні земної кори, що оточує материки і складається з океанів, морів, заток і проток. Океан – частина Світового океану, яка розміщена між материками, має великі розміри.

Номер слайду 9

Світовий океан об’єднує чотири океани Тихому належить ( 53%), Атлантичний займає (25% ), Індійський (21%) та Пн. Льодовитий ( 1%). 

Номер слайду 10

Море – частина океану, яка відособлена від нього ділянками суходолу або групами островів. Бувають середземні ті, що глибоко вдаються в суходіл і сполучаються з океаном протоками (Чорне, Азовське); окраїнні – розміщуються на окраїнах материків і мало вдаються в суходіл (Берингове, Аравійське, Баренцеве);міжострівні – розміщуються між островами (Яванське, Банда).

Номер слайду 11

Затока – частина моря, океану, що глибоко вдається в суходіл, але має вільний зв'язок з океаном (Біскайська, Бенгальська,Ла-Плата);Найбільшими затоками є Велика Австралійська, Бенгальська в Індійському океані, Мексиканська та Гвінейська в Атлантичному, та Аляска і Каліфорнійська в Тихому океані.

Номер слайду 12

Протока – вузька смуга води, що розділяє ділянки суходолу і сполучає суміжні водні басейни (Берінгова, Керченська, Босфор, Магеланова, Гібралтарська). Найбільша протока відкрита піратом Френсісом Дрейком і носить його ім'я. З'єднує Атлантичний та Тихий океани, розділяє Південну Америку та Антарктиду. Гібралтарська - поєднує Середземне море й Атлантичний океан. Панамський канал. З'єднує Атлантичний і тихий океани. Берингова протока( поєднує Тихий та Північний Льодовитий океан).

Номер слайду 13

Комплекс вправ для профілактики зорової втоми.(2 – 2.5 хв.)Вправи виконуються на робочому місці в положенні сидячи, відкинувшись на спинку стільця.1. Дивитися перед собою протягом 2 – 3 с., потім на 3 – 4 с. опустити очі вниз. Повторити вправу 4 – 5 раз.2. Підняти очі вверх, опустити їх вниз, відвести очі в праву сторону, відвести очі в ліву сторону. Повторити 3 – 4 рази.3. Підняти очі вверх, зробити ними колові рухи за годинниковою стрілкою, зробити ними рухи проти годинникової стрілки. Повторити 3 – 4 рази. 4. Міцно заплющити очі на 3 – 5 с., відкрити на 3 – 5 с. Повторити 4 – 5 раз.

Номер слайду 14

Материк – величезна ділянка суходолу, що з усіх або майже з усіх боків оточена морями або океанами. Острів – невелика ділянка суходолу, з усіх боків оточена водами океану або моря. Найбільший острів – Гренландія, за площею він у 3,5 раза більший за територію України.Іноді острови представляють собою архіпелаги. Архіпелаг – це група островів, що розташовані неподалік один від одного. Найвідоміші архіпелаги (Японські, Філіппінські, Алеутські). За походженням острови поділяють на материкові, вулканічні й коралові.

Номер слайду 15

Види островів за походженнямматериковівулканічнікораловічастини материка, які відокремилися в наслідок руху земної кориутворилися під час виверження вулканівскладені вапняковими скелетами коралових поліпів. Мадагаскар. ГавайськіВеликий Бар’єрний риф

Номер слайду 16

Відповіді. Завдання на відповідність 1. Тихий океан А. найменший2. Атлантичний океан Б. найтепліший3. Індійський океан В. найбільший4. Північний Льодовитий океан Г. вдвічі менший від найбільшого(1- В; 2- Г; 3- Б; 4- А.)Прийом «Третій зайвий». Чорне, Мертве, Середземне. (Мертве – озеро)Берингова, Бенгальська, Дрейка. (Бенгальська – затока)Мексиканська, Магеланова, Гвінейська. (Магеланова – протока)Індостан, Лабродор, Гренландія. ( Гренландія- острів)

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати текст параграфа 44, стор.158 – 161, закінчити виконання практичної роботи №7 с.161. Творче завдання: знайти інформацію про географічні назви частин Світового океану.

pptx
Додано
2 лютого 2020
Переглядів
5050
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку