Презентація до уроку з літературного читання на тему" Л.Українка "Давня весна"

Про матеріал
ознайомити школярів з поетичною творчістю Лесі Українки, зосереджуючи увагу на вірші «Давня весна»; з’ясувати його ідейно-художню цінність; розвивати культуру зв’язного мовлення, логічного мислення, вміння виразно читати художні твори, аналізувати їх зміст, формувати естетичні смаки; на прикладі життя і творчості Лесі Українки виховувати в учнів працелюбність, відчуття краси художнього слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ні, я хочу крізь сльози сміятись, Серед лиха співати пісні,Без надії таки сподіватись, Жити хочу! Геть думи сумні!

Номер слайду 2

Гра «Дощик» Накрапає дощ (тихо). Дощ пускається сильніше (голосніше). Злива (голосно). Дощ слабшає (тихіше). - Дощ припинився (читання припиняється). 

Номер слайду 3

Скоромовка. Ой, збирала Маргаритка маргаритки на горі. Розгубила маргаритки Маргаритка у дворі.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

1-а грань «Хто це?»

Номер слайду 6

2 грань. Життєвий шлях. Народилася 25 лютого 1871 в місті Новограді-Волинському. Мати її – українська письменниця Олена Пчілка. Дитячі роки Лесі минули  в Луцьку та селі Колодяжному. У родині спілкувалися українською мовою, шанували народні звичаї, читали українські книжки, а також видання російською, англійською, французькою, італійською та іншими іноземними мовами. Діти (а їх було шестеро) змалку ходили в національному одязі, співали народних пісень, гралися разом із сільськими ровесниками.

Номер слайду 7

3 грань. Навчання. Вчилася у приватних учителів. У 6 років почала вчитися вишивати. У дитинстві Леся найбільше товаришувала з братом Михайлом, який на півтора роки був старший за неї. Мишко рано відчув потяг до книг і навчив чотирирічну сестричку читати разом з ним. Косачі любили слухати класичну музику, самі грали на різних музичних інструментах. Леся чудово грала на фортепіано, та ще й складала музичні твори. У десять років дівчинка захворіла на туберкульоз кісток, тому відвідувати школу не могла, на жаль, мусила відмовитись і від музичних занять. Завдяки самоосвіті Леся стала високоерудованою людиною, вивчила більше десяти мов.

Номер слайду 8

4 грань. Твори.- Починаючи з 1884 року Леся активно пише вірші («Конвалія», «Сафо», «Літо краснеє минуло» і ін.) і публікує їх у часописі «Зоря». Саме цього року з’явився псевдонім «Леся Українка».

Номер слайду 9

5 грань. Що вчать твори Лесі Українки?- Поетеса захоплює нас незламною силою духу, адже перемагаючи постійний біль, вона мужньо вела «тридцятилітню війну» з невиліковною хворобою і творила оптимістичні вірші.

Номер слайду 10

6 грань. Пам'ять про Лесю.- Останні роки життя пройшли в подорожах на лікування до Єгипту й на Кавказ. - Померла письменниця 1 серпня 1913 року в грузинському містечку Сурамі. Похована в Києві на Байковому кладовищі, поряд з батьком та братом Михайлом, а невдовзі там спочила і мати.- Ім’я Лесі Українки носять вулиці, театри, школи, бібліотеки.- В багатьох містах, де побувала поетеса, відкрито музеї. Центральний музей Лесі Українки — в Києві на вулиці Саксаганського. - Але найкраща шана пам’яті доньки українського народу — ростити в серцях людей посіяні нею зерна доброти, краси, мужності, волі, братерства.

Номер слайду 11

Леся Українка «Давня весна»

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Оцініть свою роботу на уроці: Ви працювали недостатньо старанно – руки вгору. Ви працювали добре – руки до плечей. Ви працювали чудово – аплодувати.

Номер слайду 15

Домашнє завдання- читати виразно вірш с. 104-105, придумати свою назву до вірша.

pptx
Додано
23 лютого 2022
Переглядів
1638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку