Презентація до уроку з основ здоровя

Про матеріал
Презентація до уроку з основ здоровя "Особливості гасіння електроприладів" для 6 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості гасіння електроприладів. Захист органів дихання під час пожежі

Номер слайду 2

Фронтальне усне опитування. — Назвіть причини виникнення пожежі. — Які три умови необхідні для виникнення та підтримання горіння? — Що може бути джерелом вогню? — Які ви знаєте горючі, важкогорючі та негорючі матеріали? — Чому полум'я збільшується, коли відчиняють вікно чи двері?

Номер слайду 3

Індивідуальне опитування. Завдання 1. Познач небезпечні для людини наслідки пожежі, вибери правиль-ну відповідь: отруєння; утоплення; вибух; опіки; брак кисню; позбавлення майна. Завдання 2. Вибери правильну відповідь: 1. Якщо трапиться пожежа, як ти будеш діяти? зателефоную «101»; покличу на допомогу; втечу, нікому нічого не скажу. 2. Якщо на тобі загорівся одяг, що ти зробиш? побіжу, спробую зірвати одяг; зупинюся, упаду, покочуся, збиваючи полум'я; загорнусь у ковдру. Завдання 3. Поясни, чому забороняється користуватися несправними електро-приладами (наприклад, з пошкодженим шнуром). 

Номер слайду 4

Сьогодні:ми продовжимо вивчати правила безпечної поведінки з вогнем. ви дізнаєтесь, як правильно потрібно поводитись під час горіння електроприладів. розглянемо способи гасіння невеликих по-жеж і як захищати органи дихання від отруйних газів, що виділяються під час пожежі.

Номер слайду 5

1. Коротка історія пожежогасіння. 3 давніх пір люди, усвідомивши руйнівну силу пожеж, стали створювати засоби пожежогасіння. А першим, кому спало на думку рятувати від вогню життя і майно громадян, був римський аристократ Марк Красс. Він створив власні пожежні команди зі спеціально оснащених і навчених рабів. Услід за ним римський імператор Октавіан заснував власну пожежну службу. Він створив 7 пожежних когорт по 600 осіб у кожній. Когорта відповідала за 2 з 14 районів міста. У ії складі були 4 лікарі, шоб надавати допомогу постраждалим, командував когортою префект. До його обов'язків входило нічне чергування і підйом своїх людей за тривогою. 3 часом особовий склад когорти збільшився до 1000 осіб. Мешканці Рима зобов'язані були мати вдома бадді, наповнені водою, і спеціальні клаптеві ковдри, щоб збивати і накривати полум'я. Перші пожежники з'явились у нашій країні понад два століття тому. Двоповерхові будівлі з високою вежею — це були пожежні депо. На першому поверсі розміщували коней, повози з діжками, наповненими водою, і протипожежний інвентар. На другому — жили пожежники, яким дозволяли відлучатися з казарми тільки один раз на тиждень, заборонялося відвідувати громадські місця, читати будо-що, крім Біблії. Щоб завжди бути напоготові, вони навіть на ніч не знімали чобіт.

Номер слайду 6

2. Як загасити невелику пожежу? Пожежа може виникнути будь-де: у населеному пункті та лісі, у поїзді та в літаку, у школі чи на заводі. У більшості випадків ії можна загасити на стадії займання, поки вогонь ще не набрав сили. Треба тільки знати, як це робити. Якщо пожежа невелика, вогонь можна просто затоптати, залити водою, засипати піском. Можна вогонь накрити килимом, ковдрою, пальтом, щоб не було доступу кисню. Але в жодному разі не можна використовувати те, що виготовлено із синтетичних матеріалів. Під час горіння такі матеріали плавляться і виділяють дуже токсичні речовини. Найчастіше пожежі гасять водою. Якщо самостійно загасити вогонь неможливо, треба терміново викликати пожежників.

Номер слайду 7

Особливості гасіння електроприладів.

Номер слайду 8

3. Особливості гасіння електроприладів. Велика кількість пожеж виникає від побутових електроприладів. Найпоширенішими причинами пожеж є порушення правил експлуатації електроприладів. Це може бути їхнє перевантаження, коротке замикання, іскріння і нагрівання. Усі ці явиша призводять до виходу електроприладу з ладу, а якщо поблизу є горючі чи легкозаймисті матеріали, то може статися пожежа. Наприклад, господар пішов, прилад працює, гріється, і якшо щось піде не так, його не буде кому вимкнути — і виникне пожежа. Тому, виходячи з дому, потрібно завжди вимикати електроприлади.

Номер слайду 9

— А що може трапитися, коли залишити увімкнену праску? Що робити, коли вона загорілась? (Треба знеструмити електроприлад. Для цього, якщо полум'я велике, треба обгорнути руку неодмі нно сухою тканиною (рушником, одягом)і висмикнути вилку з розетки. Можна вимкнути електрику на щитку. Лише тоді праску гасять за допомогою води чи накривають ковдрою, щоб припинити доступ кисню).

Номер слайду 10

— Чому електричні прилади, які загорілися, не можна гасити водою? (Вода дуже добре проводить електричний струм, і якщо ви будете заливати водою, наприклад, праску, яка горить, то вас вдарить струмом. Це може призвести до отримання тяжкоі' травми).  

Номер слайду 11

— Що робити, коли загорівся телевізор? (Якщо в телевізорі виникло загоряння, необхідно негай но від'сднати й ого ві д електромережі, витягнувши вилку з розетки. Далі спробувати загасити його водою чи накинути покривало. Якщо горіння продовжуеться — негай но викликати пожежних за телефоном «101»).

Номер слайду 12

Уникати пожеж допоможе дотримання таких протипожежних правил: — не використовувати несправних або саморобних електроприладів; — періодично перевіряти стан електропроводки в будинку; — не залишати ввімкнутих у мережу приладів без нагляду.

Номер слайду 13

4. Як діяти під час пожежі? Ви вже знаєте уражаючі фактори вогню: • відкритий вогонь; • висока температура; • токсичні отруйні продукти горіння; • нестача кисню. Спробуймо сформулювати правила поведінки при пожежі. Перш за все про виникнення пожежі негайно повідомте пожежну охорону за телефоном «101». Викликаючи пожежних, потрібно чітко повідомити назву населеного пункту або району, назву вулиці, номер будинку, поверх, де сталася пожежа. Потрібно роз'яснити, що горить: квартира, горище, підвал, коридор, склад чи щось інше. Поясніть, хто телефонує, назвіть номер свого телефону.

Номер слайду 14

Тому, опинившись у задимле-ному приміщенні, слід негайно подбати про захист органів дихання: 1. Захистіть очі та прикрийте органи дихання вологою тканиною. 2. Накиньте на себе мокру ковдру, килим, пальто. 3. Переміщайтеся, пригнувшись якнайнижче або поповзом. 4. Залишаючи приміщення, зачиніть за собою двері. 5. Не можна заходити туди, де велика концентрація диму. 6. Користуватися ліфтом під час пожежі категорично забороняється.

Номер слайду 15

Якщо ви прокинулись від шуму пожежі та запаху диму, не сідайте, в ліжку, а скотіться з нього на підлогу та повзіть під хмарою диму до , дверей вашого приміщення, але не відчиняйте їх відразу. Обережно доторкніться до дверей тильним боком долоні. Якщо двері не гарячі, , то обережно відчиніть їх та швидко виходьте, а якщо двері гарячі- не відчиняйте їх, дим та полум'я не дозволять вам вийти. Щільно зачиніть двері, а всі щілини й отвори заткніть будь-якою тканиною, І щоб уникнути подальшого проникнення диму, та повертайтесь по-повзом у глибину приміщення і вживайте заходів для порятунку. Присядьте, глибоко вдихніть повытря, розчиніть вікно, висуньтеся та кричіть «Допоможіть, пожежа!», а якщо ви не в змозі це зробити- розбийте віконне скло твердим предметом та зверніть увагу людей, які можуть викликати пожежну команду.

Номер слайду 16

6. Небезпека пожежі у багатолюдних місцях. Найбільш небезпечні пожежі в кінотеатрах, магазинах, на дис-котеках, в інших місцях масового скупчення людей. Треба пам'ятати, що кількість жертв при пожежі різко зростає через паніку і помилки в поведінці людей. Відомі випадки, коли навіть при виникненні незначного загоряння люди, перебільшуючи небезпеку, з криками кидаються до виходів, викликаючи загальне сум'яття. Це призводить до тисняви, заторів у переходах, травмування людей, а іноді навіть до загибелі. Паніка — це стан, коли люди втрачають контроль над собою і здатність правильно оцінювати ситуацію. Тому потрібно не панікувати, а шукати запасні аварійні виходи. У всіх громадських приміщеннях висить план евакуації. — А де в нашій школі висить такий план? Як потрібно за сигналом тривоги виходити зі школи?

Номер слайду 17

— Що треба робити, коли ви побачили людину, на якій горить одяг? (Треба повалити людину на землю та швидка накинути на неї будь-яку ковдру чи покривало (бажано зволожене)і щільно притиснути до тіла).

Номер слайду 18

Узагальнення та систематизація знань. Ситуація 1. Якщо під час цікавої телепередачі ти побачив, що з телевізора пішов дим, як потрібно вчинити? (Вимкнути телевізор, зателефонувати в пожежну охорону, приступити до гасіння).  Ситуація 2. На кухні ви готували вечерю. Загорівся рушник, який лежав близько коло плити. Ваші дії? (Вимкну газ, полию рушник водою).  Ситуація 3. Уяви, що ти залишився сам удома і вирішив попрасувати білизну. Раптом шнур праски спалахнув і заіскрився. Твої дії?

Номер слайду 19

— Якщо загорівся на вас одяг, як треба діяти? (Треба впасти на землю і перевертатися, щаб збити полум'я. Бігти не можна, це ще більше роздує вогонь).

pptx
Додано
25 квітня 2022
Переглядів
760
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку