Презентація до уроку з профорієнтації

Про матеріал
Ця презентація допоможе вчителю зробити урок з профорієнтації більш цікавим та насиченим, а також підготувати учнів до правильного вибору своєї професійної діяльності; розкрити основні поняття; ознайомити з помилками при виборі професії; виокремити правила вибору майбутньої професії; проінформувати, які існують сайти з дистанційної профорієнтації та ін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Моє майбутнє в Україні: ким бути і яким бути?

Номер слайду 2

Мета: підготувати учнів до вибору майбутньої професії. Завдання: розповісти учням про значення правильного вибору професії для особистості; розкрити проблему професійного самовизначення; обговорити типові помилки при виборі професії та їхні наслідки; ознайомити з факторами, через які приваблює та чи інша професія; виховувати відповідальне ставлення до вибору майбутньої професії; навчити правильно будувати особисті професійні плани на теренах нашої держави.

Номер слайду 3

«Знайди що-небудь, що тобі подобається робити, а потім знайди кого-небудь, хто буде тобі за це платити». Кетрін Уайтхорн

Номер слайду 4

«теорія сродної праці»Кожен повинен займатися своєю справою, тим, що йому до душі, до чого є хист, талант, даний Богом. Григорій Савич Сковорода

Номер слайду 5

З чим у вас асоціюється слово «щастя»?Створення схеми:

Номер слайду 6

Стаття 43 Конституція України. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. <…> право на працю означає не гарантування державою працевлаштування кожній особі, а забезпечення саме рівних можливостей для реалізації цього права.

Номер слайду 7

Основні поняття: Професія — це вид трудової діяльності людини, що володіє комплексом спеціальних знань, практичних навичок, одержаних шляхом спеціальної освіти, навчання чи досвіду, які мають можливість здійснювати роботу в певній сфері виробництва. Спеціальність -  комплекс набутих людиною знань і практичних навичок, що дає їй можливість займатися певним родом занять у якійсь галузі діяльності. Поса́да — формально, адміністративно закріплене місце працівника в трудовому колективі, яке передбачає виконання логічно посадових обов'язків, посадові виконання і характер взаємовідносин. Кваліфікація — рівень підготовленості, майстерності, ступінь готовності до виконання праці за визначеною спеціальністю чи посадою, що визначається розрядом, класом чи іншими атестаційними категоріями.

Номер слайду 8

Основні мотиви при виборі професії: Престиж професії;Розмір заробітної плати;Зростання кваліфікації; Інтерес;Умови праці;Доступність навчання;Потреби ринку праці.

Номер слайду 9

Помилки при виборі професії: • Орієнтація відразу на професії вищої кваліфікації; • Упередженість у ставленні до деяких важливих для народного господарства професій; • Відсутність власної думки і вибір професії під впливом некомпетентних осіб; • Перенесення ставлення до людини, яка є представником даної професії, на саму професію; • Захоплення лише зовнішньою або якоюсь окремою стороною професії; • Ототожнення навчального предмета з професією; • Невміння розбиратися в своїх мотивах, невміння оцінювати свої здібності; • Незнання, переоцінка або недооцінка своїх фізичних даних; • Відсутність чітких уявлень про те, що треба знати, зіставити, зважити, обираючи професію.

Номер слайду 10

Основні правила вибору професії: Дізнайся якомога більше про різні професії. Збери інформацію про те, які професії користуються попитом сьогодні на ринку праці, і які будуть потрібні через 3-5 років. Розглянь можливості і обмеження, обумовлені особливостями твоєї сім’ї. Визнач для себе головні цілі: ким хочеш стати, яку роботу хочеш виконувати, чого хочеш досягти в житті?Оціни свої можливості: здібності, нахили, особливості характеру і темпераменту. Не забудь проконсультуватись з лікарем, щоб не вибрати професію, яка тобі протипоказана за станом здоров’я. Обери навчальний заклад, де ти зміг би отримати обрану професію. Обдумай свій вибір ще раз, оціни кожний свій крок. Звернись за консультацією до спеціаліста-профконсультанта, якщо на якомусь етапі вибору професії у тебе виникли труднощі.

Номер слайду 11

Вправа «Зняття внутрішніх обмежень»1. Запишіть на аркуші 3 рази одну і ту ж фразу «Я не можу... », залишивши трохи місця, щоб її завершити.2. Допишіть фразу, що ви НЕ мо­жете зробити (робити).3. Тепер у всіх реченнях закресліть слово «можу», а замість нього зверху запишіть «хочу». Що у вас вийшло? Прочитайте всі фрази з но­вими словами.4. Наступний крок. Скрізь закресліть частку «не». Прочитайте, що у вас вийшло. Дуже важливе пи­тання, яке ви зараз маєте поставити собі: «Я дійсно цього хочу?» прочитайте ще раз фрази і зробіть наго­лос на слові «Хочу».5. Завершальний крок. Допишіть після слова «хочу» словоспо­лучення «І ЛЕГКО МОЖУ». Разом у вас вийде «Я хочу і легко можу...», а далі за вашим текстом.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

НАВИЧКИ МАЙБУТНЬОГО або НАВИЧКИ ХХІ СТОЛІТТЯ1. Критичне мислення та навички комплексно вирішувати проблеми;2. Медіаграмотність та знання основ ІТ-технологій;3. Гнучкість розуму та неперервна освіта;4. Високі показники емоційного та соціального інтелекту;5. People management;6. Вміння працювати віддалено та збирати й опрацьовувати великий обсяг інформації. Крос-функціональність та міждисциплінність.

Номер слайду 14

Елвін Тофлер«У ХХІ ст. неграмотні не ті, хто не вміє читати і писати, а ті, хто не вміє вчитися, а ще – забувати те, чого навчився, й перевчатися».

Номер слайду 15

Сайти он-лайн тестування щодо професійного самовизначення та інформаційна система:http://profi.dcz.gov.ua/;https://myprofession.com.ua/index.php;https://magellano.com.ua;http://proforientator.com.ua/ua/;http://prof.osvita.org.ua/uk/determine/testing/index.html;http://cleverdia.com/index.php?lang=uk;https://www.education.ua/;https://vstup.osvita.ua/.

Номер слайду 16

Інтернет-портали пошуку роботи: Robota.ua; Work.ua; Trud.ua; JOB.ukr.net; Jobs.ua.

Номер слайду 17

«Обери собі професію, яка буде тобі по душі і ти не будеш працювати жодного дня!». Конфуцій

Номер слайду 18

Бажаємо успіхів!!!

pptx
Додано
2 березня 2020
Переглядів
3965
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку