Урок на тему: "Ким славиться наша історія"

Про матеріал
Ця розробка уроку може бути використана на уроках "Я досліджую світ" у другому класі НУШ
Перегляд файлу

Тема: Ким славиться наша історія.

Мета: досліджувати відомості про видатних людей України;

розвивати пізнавальний інтерес;

виховувати патріотичні почуття

Хід уроку

І. Організація класу.

ІІ. Повідомлення теми уроку.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

  1. Робота з підручником.
  • Досліджуємо значення слів.

Князь – верховний володар, власник високого шляхетного титулу.

Гетьман – це найвищий військовий і державний чин, командувач збройних сил.

  • Роздивитися зображення. Що ви знаєте про цих особистостей?
  1. Досліджуємо видатні особистості України.
  • Володимир Великий.
  • Чи знаєте ви, що портрет Володимира Великого зображений на 1 гривні?

У фольклорних творах Володимира називали Красним Сонечком за його заслуги у розбудові Київської держави. Київська Русь за Володимира перетворилася на найбільшу європейську державу. Її кордони простягалися від Карпат до Волги, від Балтійського до Чорного та Азовського морів.

988 рік – запровадження християнства на Русі

  • Ярослав Мудрий.

Ярослав Мудрий продовжив справу свого батька Володимира Великого. Він боронив українську землю від поляків і печенігів. Ярослав Мудрий піклувався про процвітання держави і прагнув зберегти мирні стосунки з сусідами. За його правління були побудовані кам’яні стіни навколо Києва, зведені Золоті Ворота. Вже за 20 років правління Ярославом Київ став світовим торгівельним центром. Його населення збільшилося в 3 рази, ніж населення всього Парижу. Тоді почали вирушати посли у Францію, Німеччину, Угорщину, Скандинавію, Польщу. За часів Ярослава більша половина населення заробляли на життя торгівлею хлібом, медом, воском, рибою, янтарем, золотом, ковальськими виробами. Особливо відомими були вироби гончарів і кожум’яків. В народі Ярославу не даремно дали прізвисько Мудрий. Він був великим любителем книг і багато уваги приділяв просвіті. В державі відкривались школи, активно велась робота по навчанню грамоти серед всього населення країни. Сам Ярослав знав кілька мов, тому в державі велась робота по переписуванню та перекладу книг на слов’янську мову.

  • Богдан Хмельницький.

Богдан Хмельницький – реєстровий козак, військовий писар, з 1648 року – гетьман Війська Запорізького. Організатор повстання проти шляхти в Україні, яке переросло у Національно-визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої. Засновник козацької держави на теренах Центральної України – Війська Запорізького , більш відомої як Гетьманщина.

  • Тарас Григорович Шевченко.

Народився майбутній поет у селі Моринці Звенигородського повіту (нині Черкаська область) у сім’ї селянина-кріпака. Дитинство провів у селі Кирилівка. Ріс Тарас розумною, допитливою дитиною. Змалку

в обдарованій від природи дитині проявився талант художника, а потім і поета. Важким був шлях талановитого хлопчика, багато знущань і поневірянь випало на його долю. Рано залишившись сиротою, Тарас Григорович на все життя зберіг любов до дітей. Своє ставлення до дітей він висловлював у багатьох поетичних творах. Багато віршів поета покладено на музику видатних композиторів. «Садок вишневий коло хати», «Зоре моя вечірняя», «Тече вода з-під явора» стали народними. У 1840 році побачила світ книжка поезій Шевченка «Кобзар», за яку прозвали поета народним Кобзарем.

  • Леся Українка.

Лариса Петрівна Косач-Квітка народилася в місті Звячепі на Волині. У дитинстві вона була жвавою і допитливою дівчинкою. У дев’ять років вона написала вірш «Надія». У тринадцять років з’явився перший друкований вірш «Конвалія», який було  підписано псевдонімом «Леся Українка». Леся ще з дитинства була старанною і здібною дитиною. Вона знала понад десять іноземних мов, любила музику і грала на фортепіано, проявляла інтерес до малювання. Усе  життя Леся була тяжко хворою. Але ще в дитинстві вона засвоїла правило: щоб не плакати, потрібно сміятися. По собі вона залишила багато віршів, поем, казок для дітей.

  • Іван Якович Франко.

Іван Якович Франко народився  в селі Нагуєвичі Дрогобицького повіту в Галичині. Іван ріс розумною дитиною, залюбки допомагав дорослим по господарству, любив і розумів підгірську природу. У сільській школі а потім в гімназії Іван Франко навчався легко, мав надзвичайну пам’ять. Після закінчення університету у Відні Іван Франко отримав ступінь доктора філософії. З 1890 року видатний поет почав працювати в галузі дитячої літератури. Він опублікував збірку казок «Коли звірі говорили», написав ряд оповідань.

  • Яна Олександрівна Клочкова.

Яна Олександрівна Клочкова – українська пловчиня, чотирьохразова олімпійська чемпіонка. Приймала участь у трьох літніх Олімпіадах: 2000 рік, 2004 рік, 2008 рік. Народилась у Симферополі. Переїхала до Харкова, де навчалася в училищі фізичної культури і спорту. Зараз живе у Києві.

  • Софія Михайлівна Ротару.

Софія Михайлів на Ротару народилася 9 серпня 1947 року у селі Моршинці біля Чернівців. З дитинства добре співала і грала на баяні. Навчаючись у школі, вона приймала участь у конкурсах, де отримувала перемоги. Після школи закінчила Черновицьке музичне училище. Музична кар’єра розпочалася після виконання пісень Володимира Івасюка «Червона рута» і «Водограй». Після перемоги на конкурсі «Золотий Орфей» Софії Ротару присвоїли звання Заслуженої артистки України. Софія Ротару гостролювала по Європі, Америці, Канаді.

  1. Фізкультхвилинка.
  2. Перегляд презентації «Моя країна – Україна»
  3. Робота у зошиті.

Напиши прізвища й імена героїв, які, на твою думку, прославили Україну.

У давнину:

У наш час:

ІV. Рефлексія.

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Розробки уроків
Додано
3 березня 2020
Переглядів
2630
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку